in

Black Friday deals 2021 : Tips voor het kopen van een nieuwe objectief

Op vrijdag 26 november 2021 is het weer Black Friday. Je kunt dan objectieven met veel korting kopen. Waar moet je op letten?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een objectief

Objectieven zijn waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van je camera-uitrusting. Deze bepalen echt hoe scherp en hoe goed het beeld is dat je camera uiteindelijk op gaat vangen. Wanneer je je beginnersbody met objectief gaat upgraden zul je het grootste verschil dus ook met name zien wanneer je geld investeert in het objectief.
En hoewel er nieuwe versies van objectieven uitkomen en ook hier ontwikkeling in zit, zie je de grootste innovaties terug in de body’s van camera’s zoals lichtgevoeligheid, autofocus en stabilisatie op de sensor bijvoorbeeld. Ze zeggen wel eens dat een objectief een leven lang mee gaat en een body niet. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuw objectief?

Welk brandpuntafstand heb je nodig?

Ga je voor een vaste brandpuntafstand (bv 85mm) of een zoomlens (bv 24-70mm)? Objectieven met een vast brandpunt zijn meestal goedkoper en lichtsterker (bv F2,8), maar zoomlenzen bieden vanzelfsprekend een groter bereik. Welk brandpuntsafstand je nodig hebt, hangt af van wat je wilt fotografen. Voor een reisfotograaf is het fijn om te kunnen in- en uitzoomen om zowel landschappen als portretten te kunnen schieten zonder van lens te hoeven wisselen. Portretfotografen kiezen sneller voor een lichtsterk objectief van 50mm of 85mm met een groot diafragma (F2,8) voor een mooie onscherpe achtergrond. Een vogelfotograaf heeft weer behoefte aan een flink telebereik en een urbexfotograaf wil graag een compacte en lichtsterke groothoek.

In het schema hieronder zie je welke brandpuntafstand bij welk soort fotografie gangbaar is. Ook zie je wat het effect van een bepaalde brandpuntafstand is als je deze op een camera met een aps-c sensor (croprame) zet. Op een objectief dat specifiek bedoeld is voor een camera met aps-c sensor wordt overigens dezelfde brandpuntafstand genoteerd als op een objectief specifiek voor fullframe. Het brandpunt blijft namelijk hetzelfde, het is de sensor die bepaald welk beeld uiteindelijk wordt opgevangen. Een objectief met een brandpuntafstand van 24-70mm geeft dus een ander beeld op een fullframecamera dan op een aps-c camera. Wil je hetzelfde bereik op die aps-c camera dan heb je een 18-55mm objectief nodig. Of wil je bijvoorbeeld het effect van een 200mm objectief op fullframe, maar heb je een aps-c camera, dan zul je op zoek moeten naar een 320mm objectief.

Welk diafragma heb je nodig?

Dat is eigenlijk heel simpel, hoe groter hoe beter. Hoe groter het diafragma, des te kleiner overigens het getal (F2,8 is groter dan F5,6). Zoals hierboven kort genoemd heeft een groter diafragma een aantal voordelen. Ten eerste vangt een groter diafragma meer licht, daardoor heb je een voordeel in donkere situaties. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld een kortere sluitertijd of een lagere iso kiezen wat de beeldkwaliteit ten goede komt. Daarnaast kan de autofocus van de camera ook beter scherpstellen zodra deze meer licht vangt. Maar niet alleen in het donker heb je voordelen van een groot diafragma. Ook voor een mooie bokeh (kwaliteit van onscherpte) is het van belang. Vaak geeft een groter diafragma een mooiere bokeh en daarbij zorgt het sowieso voor een onscherpere achtergrond omdat het gebied dat scherp is in je foto kleiner wordt. Vooral bij portretten is dit een groot voordeel en eigenlijk onmisbaar.

Bescherm je objectief

Kijk bij de aanschaf van een objectief ook hoe goed deze beschermd is tegen zand en water, dit zijn de grootste vijanden van jouw objectief en camera. Er zijn objectieven beschikbaar met speciale afdichting tegen deze elementen. Ook zijn er objectieven waarbij de bewegende delen binnenin het objectief zitten en niet aan de buitenkant, waardoor er minder kans is dat er stof het objectief inkomt. Toch blijft het raadzaam in bepaalde situaties zo min mogelijk van objectief te wisselen. Ook kun je speciale hoezen kopen die je om je camera monteert zodat zand en vocht nog minder kans krijgt je apparatuur binnen te dringen.

Accessoires voor je objectief

Heb je een objectief gevonden, denk dan ook nog even na over de accessoires die je erbij wilt aanschaffen. Een uv-filter zie je al snel voorbij komen, maar dat hebben de meeste objectieven niet meer nodig tegenwoordig. Een polarisatiefilter daarentegen is wel een leuke accessoire. Met een polarisatiefilter kun je het reflecterende licht in water en glas wegfilteren. Dus als je een foto maakt van de zee waarop de zon schittert, dan haalt de polarisatiefilter die schittering weg waardoor je ineens de bodem van de zee kunt zien (mits niet te diep). Vegetatie en huidtinten krijgen ook extra kleur door het filter. Dit is dan ook een veel gebruikt filter door landschapsfotografen.
Een zonnekap is een accessoire die ook erg handig is. Zit deze niet al bij het objectief, schaf er dan zeker een aan. Hiermee voorkom je dat licht direct in het objectief schijnt en zo een lensflare veroorzaakt, maar het kan bij slecht weer ook handig zijn om druppels op je lens te voorkomen die een vlek in je beeld geven.
Een mooie uitbreiding voor landschapsfotografen zijn ook grijsverloopfilters. Door het licht van de hele foto of een deel van de foto te filteren komt er minder licht door het objectief. Hierdoor is het mogelijk langere sluitertijden overdag te gebruiken of om een groot contrastverschil te overbruggen, bijvoorbeeld bij een heldere lucht en donkere voorgrond.
Tot slot heb je uiteraard keuze uit statieven, cameratassen en geheugenkaarten welke eigenlijk allemaal al vrij snel onmisbaar zijn.

Op zoek naar de beste objectieven

Op Kieskeurig.nl kun je heel makkelijk filteren, zodat je een selectie van objectieven overhoudt die aan je wensen voldoen. Zo kun je aangeven wat het bereik moet zijn, wat het minimale diafragma je wenst of wat de maximale prijs mag zijn.
Tijdens en vòòr Black Friday is het ook aan te raden het overzicht met objectieven gesorteerd op prijsdaling te bekijken. Zo zie je direct wat de beste deals van het moment zijn.

Of kijk in het overzicht van Beste Black Friday Camera Deals samengesteld door de redactie van Zoom.nl.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 fotolocaties voor Halloween

Black Friday 2021 – systeemcamera deals: Hier moet je op letten