in

Budget telelens: Fujifilm XC 50-230mm


20 oktober 2013, 11:30

Tegelijk met de nieuwe Fujifilm Finepix X-A1 presenteerde Fujifilm een nieuwe telezoom met de naam XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS. Dat lijkt vreemd, want er is ook al een 55-200mm voor het X-systeem, maar blijkbaar hechten de Japanners er grote waarde aan dat er naast de “dure” X-serie ook een “goedkope” X-lijn opgebouwd wordt.

De X-A1 is de eerste stap in die richting, waarbij het prijsargument vooral op conto komt van het 16-50mm objectief. In aansluiting op die instap-standaardzoom is er nu de 50-230mm f/4.5-6.7 instap-telezoom. Een bereik dat omgerekend naar fullframe uitkomt op een ietwat onlogische 75-345mm. Wellicht dat er bewust een afwijkend bereik gekozen is om kannibalisme binnen het eigen objectievengamma te voorkomen?

Lagere lichtsterkte

Het moge duidelijk zijn dat de kostenverlaging vooral gevonden is in de lagere lichtsterkte, maar ook de totale constructie is voordeliger: een kunststof bajonet en een kunststof lenstubus maken de productie aanzienlijk goedkoper dan die van de metalen 55-200mm. Met 375 gram is de nieuwe tele overigens ook ruim 200 gram lichter. Verder ontbreekt er een diafragmaring. Net als bij de 16-50mm moet je het diafragma instellen via de camera. Handmatig scherpstellen kan wel.

Eigenschappen

Toch heeft Fujifilm niet zomaar de kwaliteit overboord gegooid bij het ontwikkelen van een budget alternatief voor de 55-200mm. Er is namelijk gewoon gebruik gemaakt van een ED-glaselement om de kleurschifting in de hand te houden en een asferisch lenselement om vertekening te corrigeren. Ook is er een optische stabilisatie ingebouwd, heeft het objectief een afgerond 7-bladig diafragma voor een mooie bokeh en stelt het intern scherp. De filtermaat is 58mm.

Meer informatie

Allemaal mooie specificaties voor een prijs van € 399,-. Nu nog een budget supergroothoek svp.
www.fujifilm.eu

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Stereofotografie

Review: Panasonic DMC-FZ72 Extreme zoompower