in

Buiten aan de slag: de kunst van katten fotograferen


20 november 2020, 09:38

Sommige katten zijn eraan gewend altijd binnen te zijn, maar andere katten gaan (vrijwel) dagelijks buiten op pad door de buurt. Die laatste categorie kun je buiten vaak heel mooi vastleggen. Je hebt hier vaak mooi licht en een natuurlijk ogende omgeving. In dit artikel gaan we aan de slag met het buiten fotograferen van katten.

Katten die veel buiten komen, hebben zo hun vaste routes en slimme manieren om van de ene tuin naar de andere tuin te zwerven, maar ook favoriete plekjes om uit te rusten of de omgeving nauwlettend in de gaten te houden en op interessante prooien te jagen.

Observeren

Het is vrij eenvoudig om achter het ‘normale gedrag’ van een kat te komen. Kijk af en toe uit het raam of houd de tuin of het balkon in de gaten zodra je buiten in het zonnetje zit. Je ziet de buurtkatten dan vanzelf komen en gaan. En heb je zelf een kat die ook buitenkomt, dan weet je daar vaak wel van welke plekjes in je tuin en nabije omgeving de kat fijn vindt.

Gewone doen en laten

Wil je een kat in zijn gewone doen en laten vastleggen? Leg dan jouw camera klaar zodat je meteen in actie kunt komen zodra een kat bijvoorbeeld op een schutting klautert of via de schutting met een elegante sprong op een opbouw of schuurtje springt. Omdat je al eerder hebt gezien hoe de wandelroute loopt, kun je de kat precies midden in de sprong vastleggen, of terwijl hij nieuwsgierig vanuit de dakgoot omlaag tuurt voordat hij aan de afdaling begint.

Ligt een kat half verscholen tussen de begroeiing of midden in een bloemperk, dan lijkt het net of je de kat ergens midden in de natuur hebt vastgelegd. Hier kun je een milde groothoeklens of korte telelens voor gebruiken. Met een groothoeklens heb je een weidser beeld en krijg je sneller het gevoel dat je er als kijker bij aanwezig bent. Maar door de brede beeldhoek heb je wel kans dat je stukjes muur, schutting, een kruiwagen of tuinmeubilair in beeld krijgt. Met een telelens is dat makkelijker uit beeld te houden en blijft de landelijke sfeer intact. Ook houd je hiermee afstand, waardoor je de kat minder snel afleidt of wegjaagt.

Met een telelens houd je storende objecten makkelijker uit beeld.

Wesker-Fotografie, wesker-fotografie.zoom.nl

Schichtige buurtkat

Jouw eigen kat loopt vrij het huis in en uit en komt vast naar je toe zodra hij je ziet, je zijn naam roept, of met de verpakking van de kattensnoepjes ritselt. Daardoor kun je hem met een standaardlens of telelens vastleggen terwijl hij luid miauwend en met de staart in een mooie krul omhoog parmantig op je af komt stappen.

Katten uit de buurt leren jou vanzelf kennen als je ze af en toe bij je roept en erop afstapt voor een aai. Is een kat in het begin misschien wat schichtig omdat hij uit andere tuinen verjaagd wordt, dan neemt dat vanzelf af als je laat merken dat jouw tuin of balkon geen verboden gebied is.

Benader de kat vooral in het begin rustig, maak geen schichtige bewegingen of harde geluiden en blijf een beetje op afstand als je ziet dat de kat verkrampt en op het punt staat weg te rennen. Langzaamaan kun je de kat steeds beter benaderen, al kan dit proces makkelijk dagen of weken duren bij een erg bange kat. Eenmaal gewend komt hij steeds vaker uit zichzelf naar je toe en kun je eindelijk beginnen met fotograferen.


Blijft een buurtkat op afstand? Neem de tijd om aan elkaar te wennen.

Taika Brandorff, laiktaik.zoom.nl

Actieve of luierende kat

Soms is een kat overactief, dan weer is er amper beweging in te krijgen. Na een lange dag jagen en door de buurt rondstruinen, kun je waarschijnlijk alleen nog een uitgebluste kat fotograferen. Terwijl je eerder op de dag foto’s met een levendige en alerte kat kunt maken. Aan de houding en manier van lopen merk je na verloop van tijd vanzelf hoeveel energie er nog over is.

Zelfs als een kat nergens zin in lijkt te hebben, schakelt hij meestal alsnog onmiddellijk over naar de jachtstand zodra er zoiets als een vogeltje of vlinder verschijnt. Je kunt met iets van een speeltje dus altijd een poging wagen om een kat actief te krijgen, zodat je levendige foto’s krijgt. Of schraap bijvoorbeeld met een takje, herfstblad of vogelveer over een tuintegel om de aandacht te trekken en het jachtinstinct aan te wakkeren.

Startklaar

Ga je de aandacht van een buitenkat trekken, zorg dan wel dat je klaar zit met je camera. Het liefst laag bij de grond en op ooghoogte, zodat je de felle jagersblik in zijn ogen en de gespannen houding goed kunt vastleggen. Iemand naast je die de aandacht trekt is ideaal, want dan kun jij je volledig op je camera en het vastleggen van het moment richten.

Katten die ergens liggen te luieren of een bijzonder stekje hebben gevonden om uit te rusten zijn ook dankbare onderwerpen. Ze kunnen zich flink uitrekken en in een nauwe ruimte wurmen, of opkrullen tot een klein hoopje. Allemaal leuke momenten om vast te leggen.

De houding en blik veranderen zodra een kat iets interessants ontdekt.

HappyCreatures, happycreatures.zoom.nl

Pupillen

Let bij katten goed op de pupillen. De spleetjes die je overdag ziet, veranderen in donkere schoteltjes zodra de kat ergens verscholen zit en vooral zodra het licht afneemt. Fotografeer je een kat van dichtbij, let er dan niet alleen op dat ogen ragscherp zijn, maar ook dat de snorharen duidelijk uitsteken zodat ze goed te zien zijn. Pak ook jouw close-up-lens of macrolens er eens bij en neemt een pootje, kussentjes onder de voetjes, scherpe nagels, het snuitje met snorharen, een bijzondere tekening in de vacht of de felgekleurde ogen gedetailleerd in beeld.

De pupillen zijn een kenmerkend detail van katten.

Rene Moorman, renemoorman.zoom.nl

Schoonmaakritueel

Een kat die eventjes stilzit, begint vaak met het schoonmaakritueel (waarna de wandeling weer wordt vervolgd of het tijd is voor een dutje). Tijdens het schoonmaken zien katten er niet altijd even flatteus uit. Probeer daarom een standpunt te vinden waarin je de kat alsnog leuk op de foto kunt zetten. Daarnaast is het een mooie kans om de ruwe tong eens goed te fotograferen. Zorg dan wel dat je een heel korte sluitertijd gebruikt om de beweging van die tong te bevriezen.

Is een kat moe? Dan is de kans groot dat hij gaapt en je heel even de vlijmscherpte tanden in een wijd opengesperde bek ziet. Zorg dat je klaarzit voor dit moment! Het gaat heel snel, dus kom meteen in actie en gebruik ook hiervoor een korte sluitertijd.


Tijdens het spelen met deze jonge maine coon is hier even de aandacht getrokken.

M. Pecht, schaiky.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat is focus stacking en hoe werkt het?

6 tips voor het fotograferen van modellen