in

Camera accessoires: de verschillende soorten camera riemen uitgelegd

In elke verpakking van een camera zit een riem. Meestal is die hard, niet flexibel en voorzien van reclame voor het betreffende merk. Prima om in het begin mee te werken, maar als je veel onderweg bent, zijn er betere opties.

Riemloos

Allereerst kun je je afvragen of een riem altijd zinvol is. Heb je de camera veel om je nek of zit hij meestal in je tas? In het laatste geval kun je ook zonder riem werken. Voor fotografen die veel op statief werken, zit de riem alleen maar in de weg, en al helemaal bij 360graden-fotografie.

Maar er zijn ook genres waarbij een riem onmisbaar is. Op reis bijvoorbeeld, zou een riem de reden kunnen zijn dat je de camera niet in de tas hebt zitten, waardoor je meer kans hebt om bijzondere momenten vast te leggen. Dan is het goed na te denken over een meer comfortabele riem.

Neopreen riem

Een populair materiaal om camerariemen van te maken is neopreen. Het is een lichtgewicht, elastisch materiaal dat ook gebruikt wordt in duikpakken. Het verdeelt het gewicht van de camera evenwichtig. Tegelijkertijd is het materiaal een tikkie ruw, waardoor de riem moeilijk van je lichaam glijdt. Neopreen is wat duurder dan een normale riem, maar is ook veel duurzamer, en gaat dus langer mee.

Een brede neopreen riem.

Slingriem

Een slingriem kun je de hele dag dragen zonder dat er striemen in je nek komen. Het belangrijkste voordeel van dit systeem is dat je de camera weg kunt draaien naar je rug, en weer terug. De camera kan op twee verschillende manieren aan de riem vastgemaakt worden. Of hij zit met twee oogjes vast, of je monteert een snelkoppeling onder de camera, die je dan gemakkelijk kunt vastmaken aan je camera. Voordeel is dat het ook eenvoudig los kunt koppelen als je toch zonder riem wilt werken. De sling vereist wel enige gewenning, omdat de camera hoger hangt dan de heup. Daardoor is hij wel heel stabiel, ook als je volop in beweging bent.

Een sling riem kun je op je heup dragen.

Handriem

Bij een handriem zit je hand vastgebonden aan de camera. Het is een kleine polsband, die ervoor zorgt dat je de camera niet kunt laten vallen. Tegelijkertijd is het een soort extra steadyshot, omdat je camera moeilijker los beweegt. Dit soort riemen is ideaal voor straatfotografen of fotografen die met een assistent werken. Werk je veel alleen en communiceer je tussendoor met bijvoorbeeld een model, dan kan de riem wel een probleem vormen, omdat de camera dus altijd aan je vast zit. Een achtergrondrol verplaatsen is dan niet heel handig te doen. Ook kun je niemand meer de hand schudden en moet koffiedrinken ineens met je andere hand.

Een handriem

Holster

Met een holster voel je je een beetje Clint Eastwood. Je draagt een riem met aan de zijkant een holster van ijzer. Onder de camera monteer je een oog, die precies in de holster past. Als je de camera nodig hebt, haal je hem uit de holster, en zodra je klaar bent hang je hem terug. Aan de riem kun je ook nog andere dingen monteren, zoals een flitser, een tasje voor batterijen of kaartjes. Het voorkomt vooral rug- en nekklachten. Zitten met de holster is wat lastiger, dus het is vooral geschikt voor staande sessies, zoals bruidsfotografie of studiowerk.

Een holsterriem.

Zo stuur je je foto’s op naar een klant

5 tips om je eigen studio te beginnen