in

Cameragadget: Lensbaby Spark16 januari 2013, 10:00

De objectieven die uit de fabriek van Lensbaby rollen, leveren stuk voor stuk bijzondere resultaten op. De Lensbaby Spark bezorgt fotografen een ‘out of the box’ ervaring en is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een creatieve vonk.

Niet scherp, wel creatief

De eerste indruk van de Lensbaby Spark (‘vonk’) is een goedkoop plastic lensje waarvan de voorkant met een soort veer lijkt vast te zitten aan de achterkant.

In feite is dit objectief, verkrijgbaar met Canon- of Nikon-vatting, een 50 mm met een vast diafragma van F5,6. Maar dan een die zich niet automatisch laat scherpstellen en waar ook de scherpstelring ontbreekt. Elke vorm van elektronica is achterwege gelaten, dus zul je de camera in de handmatige stand (M) moeten zetten en zelf de sluitertijd en iso moeten bepalen voor een correcte belichting. Om het beeld in je zoeker scherp te krijgen, knijp of trek je de lens met twee handen richting de body van je camera, waarna je het beeld scherp ziet worden. Een 100 procent scherp beeld zul je echter nooit krijgen en dat is precies de bedoeling. Er ontstaat een ‘sweet spot’ van scherpte in het midden met daaromheen een zachte onscherpte. Deze scherpe spot kun je alle kanten op door je beeld bewegen totdat je het gewenste effect ziet. Dan is het afdrukken en klaar. Het effect van de sweet spot is dat het onderwerp van je foto extra de aandacht krijgt. Het resultaat van een dagje testen zijn een hoop creatieve beelden en een goede training in lichtmeting. In het begin is het even oefenen met de bediening en het scherptepunt, maar dit heb je al snel onder de knie. Hierna zie je overal om je heen nieuwe onderwerpen verschijnen. De creatieve vonk is overgeslagen.

De scherpe spot in het midden van het beeld met daaromheen zachte onscherpte zorgen voor een creatief effect.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Olympus Pen E-PL5

Fotodokter: Alternatief voor je statief