in

Cameragadget: Mitakon Lens Turbo20 maart 2014, 09:59

Met behulp van een lensadapter kun je een oud objectief op een moderne camera monteren of een objectief van merk A op een camera van merk B monteren. Met de Lens Turbo van Mitakon is dit ook mogelijk, maar deze adapter maakt alles nog een stukje mooier.

De Lens Turbo is bedoeld om een objectief van de merken Nikon, Canon, Pentax, Minolta, M42, Contact of Leica op een Sony NEX systeemcamera te bevestigen. Zo kun je de oude lenzen die je nog in huis hebt, die vaak van prima kwaliteit zijn, nog gewoon gebruiken. Door het ontbreken van elektronische connecties kun je bij het gebruik van een modern objectief zonder diafragmaring het diafragma niet instellen. De ring is dus met name interessant voor oudere objectieven. Ook ben je voor de scherpstelling op je eigen vaardigheid aangewezen. Een retro-oplossing dus. Het merk Metabones heeft soortgelijke adapters, maar deze zijn een stuk prijziger. Voordeel is dat deze wel die elektronische verbindingen bezit.

Behalve dat de adapter je andere objectieven laat monteren staat er niet voor niets ‘Turbo’ in de naam. Zet je een 50 mm op een cropfactorcamera zoals hier de Sony NEX dan wordt dit effectief een 75 mm als gevolg van de kleinere sensor. De vier glaselementen in deze Mitakon zorgen er echter voor dat 50 mm ook echt 50 mm blijft. Het beeld uit de lens wordt als het ware samengeperst zodat er geen beeld verloren gaat. Dat niet alleen, door het samenpersen wordt de lichtopbrengst ook nog eens met een stop verhoogd. Wat als voordeel heeft dat je kortere sluitertijden kunt kiezen in situaties met minder licht. De fabrikant geeft een cropfactor van 0,72x op voor deze lens waarmee, door de 1,5x cropfactor van de aps-c sensor, een 50 mm in de praktijk uitkomt op 54 mm.

Vergelijkfoto met en Canon 50mm F1,8. Links is gemaakt met een Canon EOS 5D Mark II, rechts een Sony NEX 5T

De Mitakon geeft mooie resultaten, echt de kwaliteit die we kennen van fullframe camera´s. Maar door het ontbreken van de elektronisch verbindingen alleen geschikt voor objectieven voorzien van diafragmaring. Of je moet natuurlijk genoegen nemen met een continu maximaal diafragma.

Meer informatie

naam Mitakon Lens Turbo
website mxcamera.com of mitakon.en
prijs € 219,-
verkrijgbaar diverse fotowinkels

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Samsung introduceert kleinste systeemcamera: NX mini

Fotodokter: Nachtfotografie