in

Cameragadget: Samyang 800mm F81 januari 2014, 10:00

Voor een objectief met vast brandpunt van enkele honderden millimeters betaal je al snel duizenden euro’s. Samyangs 800 mm spiegelobjectief kost een schijntje daarvan. Maar is de kwaliteit acceptabel? Wij gingen er een paar dagen mee op pad.

Het principe van een spiegelobjectief is gebaseerd op spiegels in plaats van glas. Dat ontbreken van series glaselementen maakt spiegelobjectieven aantrekkelijker geprijsd. Bijkomend voordeel is dat lensfouten als chromatische aberratie nagenoeg afwezig zijn. Door deze spiegelconstructie bereik je eenvoudig grote brandpuntsafstanden als deze 800 mm, terwijl het objectief vrij kort is. In de lens vindt namelijk een soort lachspiegeleffect plaats. Nadeel is wel dat ze hierdoor dikker zijn, ofwel een grote diameter hebben.

De linkerfoto is gemaakt op 24mm. Foto 2 en 3 zijn gemaakt met de Samyang 800mm van dezelfde locatie en laat zien hoe dichtbij alles komt.

Belichting

De lens bevestig je met een tussenstuk – dat verkrijgbaar is voor de gangbare merken – aan je camera. Dit kan zowel op een crop- als een fullframe. Je zit vast aan het diafragma (F 8), dus je zult de belichting met iso en sluitertijd moeten regelen. Uit de hand fotograferen wordt onder de 1/1000 seconde erg lastig en het beste zet je de camera dus op een statief, een stevig statief. Vervolgens stel je handmatig scherp, waarbij het inschakelen van je ingezoomde liveview zeker van pas komt. Het is even oefenen en wennen voordat dit goed gaat, maar dat mag best. De scherpstelring gaat vrij stug, waardoor je niet snel per ongeluk de ingestelde afstand kwijt bent. Het bereik is indrukwekkend en ver weg gelegen onderwerpen komen ineens bijzonder dichtbij. De beeldkwaliteit van de Samyang is niet vergelijkbaar met een objectief dat tientallen malen duurder is, maar bruikbaar is hij zeker. Vooral bij voldoende licht zijn de prestaties acceptabel. De scherpte en het contrast zijn evenmin geweldig, maar dat mag je voor die prijs ook niet verwachten.

Meer informatie

naam Samyang 800mm F8 spiegelobjectief
website www.samyang-europe.com
prijs € 249,-
gewicht 946 gram

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Fujifilm X-A1

Lightroom drieluik: module Ontwikkelen deel 2