in

Canon EOS 5D Mark IV Hands-on Preview – De overstap waard?


25 augustus 2016, 21:51

Vandaag presenteerde Canon haar nieuwe vlaggenschip voor professionele fotografen, de EOS 5D Mark IV. In het sfeervolle Museum Hilversum, podium van de Zilveren Camera, werd het topmodel getoond aan de aanwezige pers. Naast een gloednieuwe 30,4-megapixelsensor beschikt de 5D Mark IV over een 4K-filmfunctie, razendsnelle autofocus en nog meer afdichtringen om vocht en stof tegen te gaan.

Op de heetste dag van het jaar kwam Canon Nederland met een ‘hot’ nieuwtje. De Canon 5D-serie, geliefd onder professionele fotografen vanwege zijn uitstekende beeldkwaliteit, robuustheid en prettige bediening, krijgt er een broertje bij. Het was niet alleen voor de aanwezige journalisten een mooi moment, ook de PR-medewerkers van Canon leken opgelucht dat de Canon EOS 5D Mark IV, zoals de camera voluit heet, eindelijk een feit is. Ruim twee jaar lang hebben ze de aanhoudende vraag vanuit de pers en fotografieliefhebbers moeten aanhoren: wanneer komt hij nou?!

Nou, nu dus. De interesse vanuit de fotografiegemeenschap is er met een reden: al sinds de eerste 5D zijn intrede deed in 2005, is de camera een veel gebruikt werkpaard in het arsenaal van menig fotograaf. De al haast legendarische 5D Mark II, die in 2008 verscheen, wordt veelal gezien als dé camera die het filmen met een spiegelreflexcamera mogelijk maakte. De 5D Mark III bracht minder vernieuwingen, maar werd alsnog met open armen ontvangen.

Zowel de EOS Mark II als III zijn ook nog eens oververtegenwoordigd onder de winnaars van fotografiewestrijden als de Zilveren Camera en World Press Photo. Volgens Canon zijn de eerste pre-orders voor de EOS 5D Mark IV al binnengekomen bij fotowinkels.

Fotojournalistiek

Met de EOS 5D Mark IV hoopt Canon vooral fotojournalisten een nieuwe standaard te bieden. Het is dan ook duidelijk dat de camera flink wat fysiek misbruik moet kunnen ondergaan. De camera is nog beter afgedicht tegen vocht en stof dan zijn voorgangers. Zo heeft de 5D Mark III bijvoorbeeld verstevigde naden, bij zijn opvolger zijn deze vervangen door rubberen afdichtringen.

Daarnaast moeten de nieuwe 30,4-megapixelsensor en het 61-punts autofoussysteem zorgen voor uitstekende beeldkwaliteit, vooral bij weinig licht. Het autofocussysteem is overgekomen uit de EOS-1D X II, die gericht is op sportfotografen; dit zou dus weinig moeite moeten hebben met het bijhouden van bewegende onderwerpen.

Een van de meest veelbelovende eigenschappen van de nieuwe sensor is Dual Pixel Raw, dat de mogelijkheid biedt tot zogenaamde ‘Image Microadjustments’, waarmee scherptediepte en zelfs het scherpstelpunt kunnen worden aangepast nadat de foto is gemaakt. Volgens Canon worden, indien deze functie aanstaat, twee beelden gecreëerd, waarbij het scherpstelpunt net iets is verlegd. Tijdens het bewerken van de foto is het later mogelijk om het scherpstelpunt ongeveer een centimeter bij te stellen.

Panasonic heeft met ‘post focus’ een soortgelijk systeem, maar hierbij worden veel meer foto’s gemaakt en dit kost ook tijd. Bij de 5D Mark IV lijkt dit echter geen verschil te maken met het maken van een ‘normale’ foto. Het is hiermee dus mogelijk om foto’s waarbij het scherpstelpunt nét niet goed ligt, ter perfectioneren. Ook is het mogelijk om achtergrondonscherpte aan te passen. Al met al een zeer interessante functie. Helaas werd Dual Pixel Raw niet in actie getoond, dus we moeten nog even afwachten hoe de functie in de praktijk bevalt.

Canon EOS 5D Mark IV Hands on

Na de introductie van de Canon EOS 5D Mark IV, waarbij ook Canon-ambassadeur Ziv Koren een presentatie gaf over zijn werk en ervaringen met de camera, mochten we eindelijk de camera bekijken en vasthouden. Aangezien het een pre-productiemodel betrof, was het helaas nog niet mogelijk om testfoto’s te nemen. Zoals we hadden verwacht, lijkt de 5D Mark IV als twee druppels water op zijn voorganger. Ook voelt de camera ontzettend solide aan en is hij, gecombineerd met de eveneens nieuwe EF 24-105mm F/4L IS USM II en EF 16-35mm F/2.8L USM III, goed in balans. Het autofocussysteem had tijdens onze korte test geen enkele moeite met het scherpstellen, ook in donkere gebieden.

Al met al belooft de Canon EOS 5D Mark IV weer een solide werkpaard te worden voor fotojournalisten en andere fotografen. Daarnaast zullen fanatieke hobbyisten ook hun hart kunnen ophalen met het nieuwe topmodel. We kunnen niet wachten om met de Dual Pixel Raw-functie aan de slag te gaan en te ontdekken hoe dit in de praktijk werkt en of het ook beperkingen heeft.

Ook zijn we razend benieuwd naar de nieuwe 30,4 megapixel-sensor en de 4K-filmfunctie. De 5D Mark IV ligt vanaf 8 september in de winkels, dus gelukkig hoeven we niet lang te wachten! De adviesprijs ligt op € 4129,99 voor de body.

Canon 5D Mark IV aankondigingsvideo

Bekijk hieronder de officiële aankondigingsvideo van Canon:

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar:
www.zoom.nl/nieuwsbrief

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hähnel Captur set en PRO module uitgetest

Hoe maak je mooie concertfoto’s bij prachtig verkeerd licht?