in

Creatieve effecten en filters toevoegen met Topaz Lens Effects


4 augustus 2016, 10:00

Topaz Labs is een Amerikaans bedrijf uit Texas dat in 2005 werd gesticht door Albert Yang. Het bedrijf maakte tot dusver 17 programma’s voor fotografen. Taco Vos legt uit wat de verschillende programma’s kunnen. Deze keer gaat hij aan de slag met Topaz Lens Effects

Topaz Lens Effects

Topaz Lens Effects zorgt ervoor dat het hart van elke creatieve fotograaf harder gaat kloppen. Allerlei effecten die anders uitsluitend te bereiken zijn met dure lenzen en filters liggen opeens binnen handbereik. Tilt shift, de achtergrond mooi vervagen of een heerlijke mist creëren zonder duur filter. Dat kan allemaal met dit programma. Wil je het nog gekker? Dan kan dat ook. Plak dan eens verschillende effecten over elkaar heen. Sommige fotografen zullen wel denken: ‘dat is beeldmanipulatie!’ Dat klopt. Dat is al zo oud als de fotografie zelf. Alleen wisten de meeste mensen dat vroeger niet.

Beeldmanipulatie

Beeldmanipulatie wordt dus al heel lang gebruikt. Een lens insmeren met vet voor een vervagend effect is misschien wel de oudste truc. En ook in de donkere kamer werd flink gemanipuleerd. Wat extra licht hier en wat minder daar.
Gelukkig is dat allemaal niet meer nodig ook al zijn er puristen die erbij zweren. Al deze effecten, en nog veel meer, kun je achter de computer tevoorschijn toveren.
Wat gelukkig blijft is dat je van een slechte foto nooit een goede foto kunt maken. Wat je ook doet. Maar goede foto’s kun je met allerlei effecten wel spannender maken.seven way split

Effectlenzen en filters

Zijn alle effecten dan met beeldmanipulatie te maken? Het antwoord is nee. Daarom zijn er ook nog steeds speciale ‘effect’ lenzen te koop. We kennen tegenwoordig allemaal wel de Lensbaby. Een inmiddels uiterst succesvolle serie lenzen waarmee je hele zachte, dromerige sfeerbeelden kunt maken.

Ook de Tilt-Shift is geen onbekende. Met deze lens kun je gebouwen rechtopstaand fotograferen waar je anders voorovervallende of achterover hangende gebouwen zou zien. Handig voor iedereen die van architectuurfotografie houdt. Bovendien kun je met deze lens heel grappige miniatuur werelden creëren. Dat lijkt overigens makkelijker dan dat het is.

Ook met creatieve filters kun je leuke effecten bereiken. Denk maar eens aan kleur- of vormfilters.
Het voordeel van zo fotograferen is dat je oorspronkelijke bestand al gemanipuleerd is. Het nadeel is dat je veel lenzen en filters moet aanschaffen en meeslepen. Houd je daar niet van en wil je toch genieten van alle mogelijk lenseffecten dan is Topaz Lens Effect wat voor jou.


Horizontal band centered

Effects en presets

Dit Topaz programma bevat geen collecties maar een uitgebreide lijst met verschillende effecten. Elk effect heeft weer verschillende presets waarin het effect op een bepaalde manier tot uiting komt. Het effect xF Vignette selectieve bevat bijvoorbeeld 11 verschillende presets. Naast de standaard zwart en witte vignettes zijn er kleuren als plush, rusty edge, brunt sienna en golden halo.

Topaz Labs onderscheidt vijf sets effecten. Bokeh, Camera, Filter, Lens en xF.
Het begrip bokeh is bij iedere fotograaf wel bekend. Deze effecten vervagen (delen van) de foto. Bokeh wordt veel gebruikt in de macrofotografie. De hoeveelheid bokeh heeft te maken met de scherptediepte van de foto. Die bepaal je weer met behulp van het diafragma. In Topaz labs kun je de Bokeh helemaal naar je eigen hand zetten. Je bepaalt waar en hoeveel bokeh je in de foto wil.

Camera effects geeft je drie opties. Pinhole, Tilt-Shift en Toy. Pinhole simuleert het maken van foto’s met een camera met een gaatje in plaats van een lens. In de praktijk kun je dit doen door een gaatje in je bodydop te maken van ongeveer 1 mm. Zo ga je dan fotograferen. Met de verschillende Tilt-shift presets kun je de effecten van een tilt-shift lens nabootsen. Met de laatste optie kun je je foto het effect meegeven van die goedkope plastic camera’s die kinderen in een speelgoedwinkel kopen. Erg grappig.


Pinhole dim Focus

Er zijn maar liefst 11 sets voor filter effecten. Enkele ken je misschien uit Nik’s Software (Graduated filter, Warmth en Polarization). Andere vind je alleen maar in Topaz Lens Effects. Bijvoorbeeld Fog (mist) en Streak (beweging). Een heel mooi filter is Reflector. Met presets van dit effect kun je een goud- of zilverkleurige gloed meegeven aan een foto.
De lens effecten bevatten onder meer Fisheye, Motion en Split prism. Met die laatste kopieer je het beeld in het beeld waarmee je een soort spiegel effect creëert.

xF is een beetje de vreemde eend in de bijt. Hier heeft Topaz allerlei effecten geplaatst waarvan men niet helemaal wist waar men ze moest onderbrengen. Denk daarbij aan Add Grain (korrel), Add Vignette maar ook extra verscherpen en de verzadiging helemaal opdraaien.

Het leuke van al deze effecten is dat je ze ook nog eens over elkaar heen kunt leggen. Als je tevreden bent over een effect klik je rechtsonder op apply waarna je een volgend effect kunt toevoegen. Zo kun je je foto pimpen met meerdere effecten tegelijk.


Drie effecten

De menu’s

Het linkerdeel van je scherm bevat alle achtentwintig effecten en alle bijbehorende presets. In het midden zie je je foto. Wil je het effect goed zien dan heb je boven de foto de knoppen Before en After. Door die aan te klikken kun je wisselen tussen de oorspronkelijke foto en de foto na bewerking.

Het rechter menu begint bovenaan, zoals gebruikelijk, met je foto in het klein. Zo kun je zien wel deel van de foto is geselecteerd in je beeld. Daaronder zitten knoppen om in of uit te zoomen. Alle menu’s daaronder gebruik je om je foto te bewerken. Afhankelijk van het effect is het menu soms klein maar soms ook heel uitgebreid. Je kunt alles uitproberen zonder dat je het origineel verprutst. Met de knop Reset All wis je alles en bevindt je foto zich weer in oorspronkelijke staat. Ben je tevreden dan klik je op OK. De effecten worden nu gerealiseerd waarna je weer in je fotobewerkingsprogramma komt.

Mijn ervaring

Ik gebruik Lens effects vaak. Het is één van de meest gebruikte Topaz programma’s die ik heb. Daarbij pas ik de gewenste effecten vaak aan zodat ze slechts subtiel aanwezig zijn. Dat werkt erg goed. De foto’s worden er echt beter van. Als ik een foto wil laten opvallen versterk ik het effect van de preset zelfs. Het is erg afhankelijk van de foto of dat kan en past.
Het effect Fog past bijvoorbeeld in veel foto’s helemaal niet. Maar op een foto met veel water onderaan weer wel. Het is gewoon proberen wat werkt en wat niet.

Wat mij bijzonder aanspreekt is dat je meerdere effecten over elkaar kunt leggen. Daarmee maak je van een foto soms echt een kunstwerkje.
Wil je Topaz Labs Lens Effects uitproberen, dan kan dat gratis. Je kunt het programma voor 30 dagen uitproberen met volledige functionaliteit. Ben je enthousiast over het programma dan kun je het met 15% korting kopen via de website. Veel plezier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Grizzlyberen fotograferen in YellowStone National Park

Tips om te experimenten met fotografie tijdens de vakantie