in

Creatieve en stilistische bewerkingen met Topaz Simplify


26 oktober 2016, 10:00

Topaz Labs is een Amerikaans bedrijf uit Texas dat in 2005 werd gesticht door Albert Yang. Het bedrijf maakte tot dusver 17 programma’s voor fotografen. Taco Vos legt uit wat de verschillende programma’s kunnen. Deze keer gaat hij aan de slag met Topaz Simplify.

Topaz Simplify

Simplify betekent vereenvoudigen. En dat is precies wat je met Simplify kunt doen. Je vermindert de details in de foto zodat je een veel stilistischer beeld creëert. Ik gebruik het programma met enige regelmaat. Je kunt er met name landschappen mooi mee bewerken. Maar ook onderwerpen als auto’s, glas in lood ramen en bloemen laten zich gemakkelijk bewerken.

Het programma maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze je foto creatief te veranderen. Er zijn een groot aantal presets om je foto te bewerken. Daarnaast zijn er veel verschillende presets waarmee je een fraaie landschapsfoto in een handomdraai verandert in een prachtige aquarel, olieverfschilderij, tekening of sketch.


Effect: Pano Color Sketch III

Technieken

De ontwikkelaars hebben gekeken naar een groot aantal schilder en tekentechnieken. Deze vind je in het programma dan ook terug. De belangrijkste loop ik hier even langs.

Watercolours (waterverf)

Waterverf is zoals de naam ook al zegt water met daarin opgeloste pigmenten die het water kleuren. Als het water verdampt blijven de pigmenten achter op het papier. Omdat de verf dun is kun je er geen gedetailleerde schilderijen mee maken. De verf loopt namelijk altijd een beetje uit. Waterverf wordt vaak gebruikt om sfeerbeelden te schepen waarbij het gevoel belangrijker is dan de details. Waterverf noemen we ook wel aquarelverf. De term komt uit het latijn en betekent “gewassen tekening”. Waterverf wordt voornamelijk op papier aangebracht.

(Oil) paintings (olieverf)

Olieverf is een mengsel van pigmenten in poedervorm met olie. Vaak wordt er plantaardige lijnolie voor gebruikt omdat deze mooi opdroogt. Na het opdrogen van de olie blijven de pigmenten op het doek achter en vormen het schilderij. Olieverf kan zowel transparant als dekkend worden opgebracht. Dat betekent dat je gemakkelijk met lagen kunt werken om diepte in het schilderij te creëren. Olieverf is al eeuwenlang erg populair bij schilders vanwege zijn veelzijdigheid. Als ondergrond wordt doek gebruik (katoen, linnen) maar ook op hout hecht het prima.

Cartoons (tekeningen)

Een tekening wordt gemaakt met behulp van hulpmiddel. Denk aan potlood, pen, penseel of een plotter. De gewenste lijnen en kleuren worden op een drager aangebracht. Meestal is dat papier maar soms ook doek. Tekeningen kunnen schetsmatig zijn of juist helemaal gevuld. Een technische tekening zal eerder schetsmatig zijn, een striptekening in een stripboek is vaak een volledig beeld. Kenmerkend aan welke tekening dan ook is dat de nadruk ligt op de lijnen die tezamen een beeld vormen. Tekenaars specialiseren zich vaak in één of enkele genres in hun vakgebied. Zo kennen we striptekenaars, cartoonisten, illustratoren, technisch tekenaars en nog vele anderen.

Sketches (schetsen)

Een schets is een globaal beeld. Er zijn geen details en de lijnen zijn vaak ook niet strak. Vaak worden schetsen gemaakt als studieobject. Zo maken schilders vaak eerst één of meerdere schetsen van hun toekomstig schilderij. Dan kunnen ze kijken of een bepaalde compositie sterk is of juist helemaal niet mooi overkomt. Schetsen worden vaak gemaakt met potlood of een houtskool staafje. Ook architecten en illustratoren maken vaak eerst verschillende schetsen voordat ze echt aan het werk gaan.


Beweeg je muis over de foto om het effect ‘Oil Painting‘ te zien.

Ook met Topaz Impression kan je schilderachtige bewerkingen toevoegen aan je foto’s

Werking

Met behulp van Simplify kun je foto’s eenvoudig van aard veranderen. Daarbij gaat het programma in vier stappen aan het werk. Eerst zoekt het programma alle lijnen in je foto op en bepaalt welke van groot belang zijn en welke niet. Daarna worden de details onderzocht. Daarbij wordt gekeken welke textuur deze hebben. Tijdens de derde stap wordt bepaald wat de grote beeldbepalende objecten in je foto zijn. Denk daarbij aan een gebouw in zijn geheel, een auto of een berg. Als laatste worden deze vlakken, ten opzichte van elkaar, aangepast zodat je na de bewerking een natuurlijk beeld krijgt.
Als je Simplify goed gebruikt krijg je een contrastrijk beeld met, naar wens, mooiere kleuren.

Collecties en presets

Topaz Simplify bevat een zestal specifieke collecties. De eerste heet BuzSim. Dat is een wat vreemde naam. Binnen deze collectie tref je een groot aantal presets aan waarmee je je foto bewerkt. De tweede collectie luistert naar de naam Detail Removal en Enhancement. Hiermee bewerk je wederom je foto. Het resultaat van beide collecties is echter altijd een bewerkte foto. Beide collecties zijn soms handig maar niet echt spannend.

Dat verandert met collectie drie: Line and Ink. Deze bevat een groot aantal presets waarmee je je foto omzet in bijvoorbeeld een cartoon of een inkttekening. Welke het beste bij de oorspronkelijke foto past is afhankelijk van de foto en je smaak. In alle gevallen zullen de lijnen in de foto worden benadrukt en veel details worden verwijderd. Dit kan prachtige beelden opleveren.

Painting (schilderij) is collectie vier. De naam spreekt voor zich. Hier zet je je foto om in een schilderij. Je hebt daarbij keuze uit meer dan vijfentwintig presets. Nu zul je al snel ontdekken dat niet elke foto geschikt is voor elke preset. Gelukkig beschik je over de mogelijkheid om elke preset ook weer tot in detail aan te passen. Daardoor bepaal je het eindresultaat van je werk helemaal zelf.

Collectie vijf bevat een aantal presets uit de vorige versie van Simplify. Collectie zes, Sketch, is wel weer erg interessant. Hier vind je allerlei presets waarmee je van je foto een soort schets maakt. Dat kan een schets zijn gemaakt met pen, houtskool maar ook verf of pastel. De keuze is aan jouw.


Effect: Painting colorfull II

De menu’s

Het menu van Simplify lijkt erg op dat van de meeste andere programma’s. Het scherm bestaat uit drie hoofddelen. Aan de linkerkant vindt je de collecties met de presets uit de gekozen collectie. Daaronder is een menuknop. In het midden staat je foto. Linksboven de foto heb je een paar kleine knoppen waarmee je de beeldweergave kunt instellen.

Rechts is het menu met instelmogelijkheden. Dit menu is veel uitgebreider dan in de meeste Topaz Labs programma’s. Je kunt elk facet van je beeld met sliders aanpassen. Ook handig is dat je kun Curven net als in Photoshop.

Er zijn drie deelmenu’s. Gobal adjustmets, local adjustments en finishing touches. De namen van deelmenu’s geven eigenlijk al precies aan wat je er mee kunt doen. Het eerste menu gebruik je om de foto in zijn geheel aan te pakken. Daarna kun je nog lokaal verbeteringen aanbrengen met het tweede menu waarna je het geheel afrond met behulp van menu drie. Daarin kun je de kleurtoon, de vignetering en de transparantie aanpassen. Als je met het resultaat tevreden bent klik je op OK en je foto wordt omgezet.

Effect: pencil light on black

Mijn ervaring

Topaz Labs Smplify vind ik een klein, mooi programma. Vooral de collecties Painting en Sketch vind ik goed en gebruik ik regelmatig. Er bestaat een zeer goede handleiding van Simplify. Naast een beschrijving van alle functies bevat deze ook een paar voorbeeldprojecten waarmee je het programma stap voor stap leert kennen.

Simplify is één van de goedkopere pakketten van Topaz Labs. Heb je een beperkt budget en wil je graag toch creatief aan de slag kunnen, koop dan Simplify. Het programma is op dit moment overigens alleen te verkrijgen als plugin.

Wil je Topaz Labs Simplify uitproberen, dan kan dat gratis. Je kunt het programma voor 30 dagen uitproberen met volledige functionaliteit. Ben je er tevreden over dan kun je het programma met 15% korting kopen via de website. Veel plezier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Fujifilm X-T2

De derde generatie: Nikon 70-200mm F2.8E FL ED VR