in

Creatieve macro onderwerpen uit je eigen keuken


10 juli 2020, 09:36

Je keuken is dé plek om even lekker los te gaan met gekke fotoprojecten. Ook hier kun je een hoop onderwerpen vinden om voor je macro lens te zetten. Denk bijvoorbeeld aan macrofoto’s van je zelf gekookte eten of ga aan de slag met rook of olie op water. Zoom.nl-lezers geven je hun tips.

Stroperige druppels

Jean Pierre Heanen, jp-pictures.zoom.nl

Voor het maken van een druppelfoto is het belangrijk dat je veel experimenteert en dat je veel geduld hebt. De samenstelling van de vloeistof van zowel de druppels die ‘splashen’, als de samenstelling waarin de druppels vallen, heeft een grote invloed op het resultaat. Voor het vormen van de juiste ‘splash’ is de stroperigheid (viscositeit) belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld melk gebruiken, omdat deze vloeistof vaak mooiere druppels maakt vanwege de dikte.

Voor de vallende druppel is een mix van water, melk en glycerine gebruikt, gekleurd met een roze voedsel-kleurstof. Het water in de bak waar de druppel in valt, is gekleurd met blauwe vloeibare zeep, die heeft naast het kleuren ook de eigenschap dat het de viscositeit verhoogt.

Jean Pierre Heanen, jp-pictures.zoom.nl

Bestek

Ronnie Schuringa, ronnie-schuringa.zoom.nl

Bestek heeft vaak heel interessante vormen om mee te spelen in je foto. Leg bijvoorbeeld een vork op een glasplaat met een donkere ondergrond. Op die manier krijg je een mooie weerspiegeling. Zeker met reflectie kun je interessante beelden maken door te spelen met de vormen van het bestek.

Zet je diafragma zo groot mogelijk (klein F-getal) en stel scherp op de puntjes van de vork. Op die manier krijg je een mooie, kleine scherptediepte, waardoor alleen de puntjes echt scherp zijn.

Ook met je keukengerei kun je prima aan de slag om te spelen met scherptediepte en spiegeling.

Ronnie Schuringa, ronnie-schuringa.zoom.nl

Eten

Maaike Zaal, maaikezaal.zoom.nl

In de keuken is eten alomtegenwoordig, dus ga daar eens mee experimenteren. Probeer eens wat verschillende standpunten of kijk eens wat verschillend licht of een ander diafragmagetal voor je onderwerp kan doen. Let op de details en de texturen van je onderwerp. Een paar kleine aanpassingen kunnen je foto totaal veranderen. Daarbij is het leuk om met dit soort dingen te spelen en leer je er een hoop van.

Met eten kun je – voordat je het opeet – ook spelen in de keuken. Let daarbij goed op je compositie!

Maaike Zaal, maaikezaal.zoom.nl

Olie op water

Hans van Voorst, hansvvo.zoom.nl

Het fotograferen van oliedruppels op water vereist een hoop geduld en voorbereiding. Oliedruppels zijn eigenlijk constant in beweging, ze drijven over het water. Let er daarom op dat je de bak met water waar je je oliedruppels in doet, niet aanraakt tijdens het maken van de foto’s, dan krijg je namelijk kringen in het water en drijft je olie alle kanten op. Om echt mooie oliedruppels op het water te krijgen, kun je het beste een beetje afwasmiddel in het water doen. Roer het afwasmiddel goed door het water. Laat het daarna even rusten, zodat het water stopt met bewegen en eventuele bubbeltjes weer verdwenen zijn.

Met olie in een bak water kun je ontzettend mooie abstracte foto’s maken.

Hans van Voorst, hansvvo.zoom.nl

Meer inspirerende beelden

Zijn de kinderen bezig in de keuken, pak dan ook eens je camera erbij! Dat kan erg sfeervolle beelden opleveren.

Robert-Jan Boreel, boreel-fotografie.zoom.nl

Helma heeft deze mandarijn wel erg smaakvol weten vast te leggen, in combinatie met een kleurrijke bloem

Helma Knorren, 52helma.zoom.nl

Speel met de scherptediepte en de lichtinval om fruit op een lekkere manier vast te leggen.

Johan de Graaf, johandegraaf.zoom.nl

Creatief in de keuken: fotografeer eens iets van heel dichtbij zodat je niet meer ziet waarnaar je kijkt. Een vergiet? Nee! Een citruspers.

Henk Langerak, fotohela.zoom.nl

De 13 mooiste fotolocaties voor landschappen in Friesland

6 tips voor de mooiste macrofoto’s