in

De 10 mooiste pieren en steigers om te fotograferen

Steigers en pieren zijn de perfecte fotolocaties om een prachtige foto aan het water te maken. Ze zorgen ervoor dat je niet gewoon een vlakte met water in beeld brengt en brengen vaak mooie lijnen in beeld. In dit artikel noemen we dan ook een paar mooie steigers en pieren voor je op.

In het artikel hieronder vertellen we je wat over de mooiste steigers en pieren van Nederland. Daaronder brengen we ze nog even voor je in kaart en als laatste geven we je ook nog wat tips voor het fotograferen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat! Benieuwd naar andere fotolocatie artikelen. Die kun je allemaal hier vinden.

1. Steiger Warder

Aan het Markermeer kun je natuurlijk enorm veel steigers vinden, in vrijwel ieder dorpje kun je wel een steiger vinden. Eén van de mooie steigers aan het Markermeer, is de steiger bij het dorpje Warder. De steiger is niet symmetrisch, waardoor de pier voor een interessant beeld zorgt. 

steigers

Foto: ErwinJonkman – ISO 100 · ƒ/11 · 91s · 16mm

2. Oostmahorn

Goed, dit is niet direct een echte steiger, het wordt namelijk eigenlijk een vuurtoren genoemd. De vuurtoren is echter verbonden aan een steiger met hoge relingen en dus vonden wij dat de steiger/vuurtoren bij Oostmahorn best op dit lijstje past. De rie relingen kun je goed als lijnen in het beeld gebruiken en deze locatie is dan ook perfect voor een foto met een prachtige compositie.

steigers

Foto: ArjanSijtsma – ISO 100 · ƒ/8 · 45s · 11mm

3. Aanlegsteiger Oasis Beach Resort

In Goeree-Overflakkee vind je de aanlegsteiger van een resort. Resort klinkt erg duur, maar het fotograferen van deze aanlegsteiger kost natuurlijk helemaal geen geld. De prieeltjes op de steiger zorgen voor een leuk en aantrekkelijk beeld en geven je bijna een exotisch gevoel!

Tip: loop ook eens de steiger op en maak eens een foto richting het land vanaf de steiger. Het Beach Resort kun je dan prachtig op de foto zetten, met een mooie symmetrie. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Een foto van dit resort werd op 3 februari 2022 Foto van de Dag! De foto bekijk je hier.

steigers

Foto: KarindeBruin – ISO 100 · ƒ/16 · 124s · 58mm

4. Zwemsteigers De Hoorne

In Akersloot op recreatieterrein De Hoorne ligt een zwemsteiger. De steiger is gloednieuw, hij is pas in juli 2021 aangelegd. De laddertjes aan de steiger zorgen voor een leuk beeld en omdat de steiger vierkant is, kun je leuke dingen met de compositie doen.

steigers

Foto: ducoluijt – ISO 100 · ƒ/16 · 45s · 15mm

5. Veerse Meer (Vrouwenpolder)

Het Veerse Meer is groot en dat maakt dat er veel steigers aan te vinden zijn, zoals deze steiger bij Vrouwenpolder. Ook in deze steiger zit een mooie hoek, wat het leuk maakt om hem te fotograferen.

steigers

Foto: Gemio

6. Reeuwijkse Plassen

De steiger bij de Reeuwijkse Plassen wordt regelmatig gebruikt om vanaf te duiken. Onderwater kun je een duikplatform en veel vissen vinden. Als fotograaf maak je daar natuurlijk niet zo veel van mee. De steiger is wel erg leuk om op de foto te zetten, gezien hij helemaal symmetrisch is, op een handvat die aan de rechterkant uitsteekt na.

steigers

Foto: marcobroekmanphotography

7. Timeline

Deze steiger is wel erg bekend, dankzij het kunstwerk dat erop te vinden is. Deze grote mammoettanden spreken zeker tot de verbeelding en hebben een prachtige vorm. Daarbij ligt de steiger vlak op het water, wat vaak voor een mooie weerspiegeling zorgt.

steigers

Foto: MoniqueJanssen – ISO 100 · ƒ/10 · 1/15s · 24mm

8. Scheveningen

Goed, als we het over pieren hebben, dan mogen we de pier in Scheveningen natuurlijk niet vergeten. Er zijn niet bijzonder veel bekende pieren in Nederland, maar dit is er zeker één van. De afgelopen weken is er echter veel over de pier te doen geweest, hij is aan het verslijten namelijk. Wil je de pier dus nog eens fotograferen, wacht er dan niet te lang mee. Er wordt namelijk over gesproken om hem eventueel af te breken.

steigers

Foto: ggt1_zoom – ISO 100 · ƒ/16 · 2 1/2s · 23mm

9. Vlissingen

Vlissingen had vroeger een pier, maar nu helaas niet meer. Deze pier is jaren geleden al afgebroken. Wel kun je nog een aantal steigers bij Vlissingen vinden, zoals dit mooie exemplaar in de buurt van de molen.

steigers

Foto: Arnoud78 – ISO 100 · ƒ/16 · 70s · 10mm

10. Wilhelminapier

Oke, de Wilhelminapier is eigenlijk geen echte pier. Het is een langwerpig gebied, bij de Erasmusbrug, dat langs de Nieuwe Maas loopt. Het loopt echter wel echt het water in en daarom wordt het dan ook een pier genoemd. Daarbij is Rotterdam een prachtige stad om te fotograferen en dat maakt dat deze, net-geen-echte-pier, toch een plekje krijgt in ons lijstje.

steigers

Foto: LeonNikonZ6 – ISO 50 · ƒ/11 · 25s · 14mm

Steigers en pieren op de kaart

Inmiddels hebben we een paar van de mooiste pieren en steigers voor je opgenoemd. Natuurlijk zijn er nog veel meer te vinden, voornamelijk steigers kun je erg veel vinden in Nederland, maar we denken dat je hier al wel een eindje mee komt. Op zoek naar een andere mooie steiger? Zoek eens een mooi stukje vaarwater in de buurt op, de kans is groot dat je bij aanmeerplekken een mooie steiger tegenkomt. Wil je graag weten waar je de pieren en steigers kunt vinden? Hieronder brengen we ze voor je in kaart.

Tips om steigers en pieren te fotograferen

Wanneer je aan de slag gaat met het fotograferen van pieren en steigers, krijg je gegarandeerd te maken met water. Nu je weet waar je een paar mooie locaties kunt vinden, is het ook fijn als je weet hoe je ze op hun mooist op de foto kunt zetten. Omdat je voornamelijk veel steigers tegen zult komen, focussen we daar wat meer op. Hieronder geven we je drie tips om pieren en steigers te fotograferen.

Weerspiegeling

Wanneer je gaat fotograferen bij water, is het vaak erg mooi om gebruik te maken van weerspiegeling. Zo kun je bijvoorbeeld de steiger, of objecten op of rondom de steiger, ook in het water vastleggen, wat voor een interessant beeld zorgt. Het kan dan ook erg mooi zijn om bijvoorbeeld symmetrie te benadrukken. Natuurlijk hoef je geen weerspiegeling te gebruiken. Vaak heb je dan een polarisatiefilter nodig om weerspiegeling tegen te gaan.

steigers

Foto: EllenD

Sluitertijd

Omdat je aan het water fotografeert, is het bewust kiezen van je sluitertijd ook enorm belangrijk. Kies je voor beweging in het water, of wil je het water juist bevriezen? Het gebruik van een wat langere sluitertijd kan vaak erg mooi zijn. Er komt dan wat beweging in het water, waardoor het water een erg zachte uitstraling krijgt. Neem dan wel een statief mee, beeld wordt al snel onscherp als je werkt met een lange sluitertijd.

steigers

Foto: FrankPlaum – ISO 200 · ƒ/16 · 8s · 10mm

Lijnen

Het lijnenspel kan een foto maken of breken en een goed lijnenspel kan een foto dan ook enorm versterken. Het voordeel van, voornamelijk steigers, is dat deze vaak erg sterke lijnen hebben die je goed kunt gebruiken voor je foto. Lijnen kunnen je foto diepte geven en de blik van de kijker echt de foto in trekken. 

steigers

Foto: P.heins

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad en heb je nog wat inspiratie nodig voordat je echt aan de slag gaat? Dat kan natuurlijk. In de galerij Steigers en Pieren hebben we de mooiste foto’s voor je verzameld. Klik op de galerijtitel, of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

steigers

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Starten met een thuisstudio: tips voor een geschikte achtergrond

Je kat fotograferen in huis – 4 essentiële tips