in

De 5 mooiste watervallen van de Benelux

Als je aan adembenemende watervallen denkt, denk je waarschijnlijk niet direct aan de Benelux en al zeker niet aan Nederland. Toch zijn er een paar prachtige watervallen in de Benelux te vinden. Benieuwd welke? In dit artikel geven we je een lijstje.

In Nederland, België en Luxemburg ga je geen watervallen vinden zoals de Niagarawatervallen in Amerika, of de Victoriawatervallen in Afrika. Wil je écht veel watervallen zien, en een leuke reis maken, dan is IJsland een aanrader. Blijf je liever wat dichter bij huis, dan kun je ook goed uit de voeten in eigen land, of in ieder geval in de buurt, zoals in de Benelux. Er zijn namelijk weldegelijk een aantal mooie watervallen te vinden.

In dit artikel sommen we de mooiste watervallen van de Benelux voor je op. Ben je nog op zoek naar andere locaties, al onze fotolocatie artikelen kun je hier vinden. Verderop in het artikel brengen we deze fotolocaties nog even voor je in kaart, waarna we je wat tips geven voor het fotograferen van watervallen.

1. Waterval van Bayehon

Deze waterval is de hoogste bevaarbare waterval in België, er komen dan ook behoorlijk wat kanoërs op af. De waterval ligt bij de Hoge Venen, is 9 meter hoog en goed te bereiken via een wandeling door het natuurgebied.

watervallen

Foto: elkristo – ISO 100 · ƒ/14 · 30s · 18mm

2. Loenense waterval

We moeten je misschien enigszins teleurstellen. De Loenense waterval is namelijk vrijwel de enige waterval in Nederland, maar de waterval is wel gemaakt door mensen en daarmee ook niet de allermooiste waterval om vast te leggen. Al kun je er wel een mooie symmetrie in zien. 

watervallen

Foto: yora – ISO 100 · ƒ/32 · 10s · 40mm

3. Waterval Sonsbeek

Om toch nog een Nederlandse waterval te noemen, smokkelen we nog een beetje. Ook de waterval in park Sonsbeek is namelijk aangelegd, maar hij is al wel oud. Al in 1826 werd de waterval in de opdracht van een baron aangelegd. De waterval in Sonsbeek heeft eigenlijk niet echt een naam, maar ziet er wel een stuk natuurlijker uit dan de Loenense waterval, waardoor deze toch ook een plekje verdient op ons lijstje.

watervallen

Foto: agschuh – ISO 100 · ƒ/22 · 20s · 48mm

4. Schiessentümpel

Deze waterval is erg bekend en populair en wordt dan ook vaak gefotografeerd. Niet zo gek, want de drie kleine watervalletjes en de boog die over de waterval heen hangt, maken dat de waterval erg fotogeniek is. De Schiessentümpel is ook werkelijk de enige waterval die wordt genoemd wanneer je op watervallen in Luxemburg zoekt. Ben je toch bij deze waterval, dan is het ook zeker de moeite om een bezoekje te brengen aan de kalktuffquelle. Dit kan niet werkelijk een waterval genoemd worden, maar er loopt toch een hoop water van een rots een prachtig blauw meertje in.

watervallen

Foto: Sake-van-Pelt – ISO 100 · ƒ/22 · 3 1/5s · 22mm

5. De watervallen van Coo

De watervallen van Coo kunnen natuurlijk ook niet ontbreken aan dit lijstje. Deze waterval is namelijk de grootste waterval van België. De waterval is redelijk imposant om te zien en is dan ook zeker de moeite van het bezoeken waard. 

watervallen

Foto: JustHerm – ISO 100 · ƒ/5 · 30s · 30mm

De watervallen op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je de watervallen goed weet te vinden, brengen we ze hieronder voor je in kaart. Wil je op zoek naar meer watervallen dan zijn vooral de Belgische natuurgebieden de Hoge Venen en de Ardennen echte aanraders. Klik op de rode cameraatjes voor meer details.

Tips om watervallen te fotograferen

Als je aan de slag gaat met het fotograferen van watervallen, kunnen een aantal tips ook zeker van pas komen. Zeker als je niet goed weet waar je precies op moet letten als je watervallen gaat fotograferen. Hieronder geven we je daarom drie korte tips.

Gebruik een lange sluitertijd

Een lange sluitertijd kan vaak erg mooi zijn als je een waterval gaat fotograferen. Een langere sluitertijd zorgt er namelijk voor dat het water een zijdeachtige uitstraling krijgt, waardoor de foto een erg serene look krijgt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om wel een snelle sluitertijd te gebruiken, zodat je het water kunt bevriezen, maar dat zorgt dan wel voor vaak een wat chaotischer beeld.

watervallen

Foto: ronwestbroek

Neem een statief mee

Als je gaat werken met een langere sluitertijd, is een statief erg handig. Dat zorgt er namelijk voor dat je camera mooi stil staat en je dus niet te maken krijgt met bewegingsonscherpte vanuit je handen. Let er wel op dat je statief niet in de wind staat. Scherm bijvoorbeeld je statief en camera af van de wind met je lichaam.

watervallen

Foto: AnneTeune – ISO 100 · ƒ/5 · 1/125s · 29mm

Gebruik een ND filter

Wanneer je een lange sluitertijd gebruikt, vang je extra veel licht. In het donker is dat handig, maar wanneer je gewoon overdag fotografeert kan dat al snel voor een overbelichte foto zorgen. Het kan dan handig zijn om bijvoorbeeld een ND filter te gebruiken. Deze filters bestaan uit een laagje donker glas, waardoor je foto automatisch een paar stops donkerder wordt. Je kunt dan een wat langere sluitertijd gebruiken, zonder dat de foto overbelicht raakt.

watervallen

Foto: Gervanduyn

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je nog wat inspiratie nodig? In de galerij Watervallen hebben we de mooiste foto’s van watervallen voor je bij elkaar gezet. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in de storm: wij geven je 4 tips

Lucht vervangen in Photoshop: zo pak je dat aan