in

De basisinstellingen van landschapsfotografie die iedere fotograaf moet weten


6 mei 2020, 08:19

Zeg je landschapsfotografie, dan horen hier andere camera-instellingen bij dan voor bijvoorbeeld portretfotografie. We leggen je de basisinstellingen voor landschapsfoto’s uit!

Als je landschappen fotografeert, wil je vaak de weidsheid van een locatie in beeld brengen, waarbij eigenlijk alles scherp moet zijn. Voordeel is vaak dat er niets beweegt, dus dat biedt weer nieuwe mogelijkheden.

Basisinstellingen: 1 SEC / F 11 / ISO 100 /14 MM /statief / ND-filter

1 seconde sluitertijd is hier om twee redenen gedaan. Ten eerste om het diafragma van F 11 bij iso 100 te kunnen halen met het licht. Ten tweede om het effect van een ND-filter te zien. Een ND-filter zorgt voor langere sluitertijden en blur in water en luchten.

Via de app my Photo DOF is uitgerekend dat bij F 11 en een scherpstelafstand van 1 meter, alles van 25 centimeter tot oneindig scherp is. Dus zetten we het diafragma op F 11. Iso 100 in ingesteld voor minimale ruis, en omdat er niets beweegt, kun je het gebrek aan licht oplossen door de sluitertijd aan te passen. Gebruik bij landschap standaard een statief voor de minste kans op bewegingsonscherpte. Je kunt ook de zelfontspanner nog inschakelen, zodat je helemaal niet meer aan de camera komt tijdens het ontspannen.

Foto: geertjanvanhest.zoom.nl

Tweakmogelijkheden

Sluitertijd
De sluitertijd pas je aan als je meer effect wilt van een ND-filter. 30 seconden is een veelgebruikte tijd voor een zijdeachtige waterpartij. Een sluitertijd van vier minuten kun je gebruiken als je bewegende wolkenluchten in beeld wilt. Ook pas je de sluitertijd aan als het beeld te donker of licht wordt.

Diafragma
Om meer scherptediepte te hebben, kun je je diafragma nog instellen op F 16 of F 22, maar in de praktijk is F 11 meestal al genoeg voor totale scherpte, vooral in combinatie met een groothoek. Grote F-getallen gebruikt een fotograaf liever niet, want er treedt bij deze waarden snel diffractie op. Dit houdt in dat lichtstralen scheef verbuigen als ze door een te kleine diafragma opening moeten, waardoor niet de optimale scherpte wordt behaald. Dit geldt ook bij een te ver opengezet diafragma, alleen heet het verschijnsel dan chromatische abberatie. Een gemiddeld diafragmagetal geeft altijd de beste scherpte. Je kunt voor jouw objectief googelen op ‘sweetspot’. Dit is het F-getal waarbij de scherpte optimaal is. Als je dus geen speciaal doel hebt met je diafragmawaarde, zoals scherptediepte of scherpteondiepte, kun je hem het beste op de sweetspot zetten.

Iso
Bij het fotograferen van een landschap hoeft de iso zelden omhoog, omdat er geen snelle actie in het beeld zit. Lager dan iso 100 zou nog kunnen, maar heeft in de meeste gevallen niet veel toevoegde scherpte. Althans niet wat je met je oog kunt waarnemen.

Statief
Je kunt ook zonder statief werken, maar meestal doe dat alleen als je hem niet mee kunt nemen op een lange wandeling. Een foto met statief geeft veelal een beter beeld. Al kan het je ook beperken, want een statief heeft een vaste hoogte. Vanuit een boom of vanaf de grond schieten wordt dan lastig. Haal je camera daarom ook regelmatig van het statief af om deze standpunten te onderzoeken. Vooral vanaf de grond maak je mooie beelden, en de harde ondergrond kan dan ook als statief dienen. Dat geldt ook voor kerkbanken, stenen en andere steady objecten. Je kunt zelfs je camera plat op de grond leggen en recht omhoog fotograferen, dan ligt hij helemaal optimaal stil.

ND-filter
Je kunt ook zonder ND-filter werken, maar dan ziet de wereld eruit zoals hij werkelijk is. Een ND-filter geeft rust in beeld, omdat je met de lange sluitertijden water egaler maakt, net als luchten. Het nadeel van een ND-filter is dat je langer bezig bent met instellen. Afhankelijk van het soort filter kun je niet meer door de zoeker kijken en moet je het filter op- en afdraaien om te kunnen scherpstellen en kadreren.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De reden dat rood een lastige kleur is om te fotograferen

Wild fotograferen in Nederland – uilen