in

De beste alternatieven voor Photoshop en Lightroom in 2021


23 januari 2021, 11:04

Fotobewerking is een belangrijk onderdeel van je workflow. Veel fotografen en beeldbewerkers gebruiken daar natuurlijk de programma’s van Adobe voor, zoals Photoshop en Lightroom. Dat zijn prima opties, maar weet dat er talloze alternatieven zijn die vaak erg krachtig en soms ook een heel stuk betaalbaarder zijn. We laten je een aantal van die alternatieven zien.

GIMP

GIMP blijft een goed alternatief voor Photoshop. Met het programma kun je foto’s bewerken, maar ook is het mogelijk om nieuwe afbeeldingen te maken vanaf een leeg canvas. Het programma is opensource, waardoor het door iedereen aan te passen is en er op die manier veel plugins en extra’s voor bestaan. Je kunt het programma dus helemaal naar je hand zetten. Een extra voordeel: er zijn veel tutorials voor beschikbaar, waardoor een overstap niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Het grootste voordeel is echter de prijs. GIMP is helemaal gratis en doordat er regelmatig updates verschijnen is er de mogelijkheid om bij de tijd te blijven.

Luminar

Luminar is een fotobewerkingsprogramma dat zich deels baseert op kunstmatige intelligentie, waarmee je heel verrassende bewerkingen uit kunt voeren. Het is een RAW-bewerker, maar je kunt er veel meer mee doen. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig de lucht in je landschapsfoto vervangen, of andere elementen zoals de maan in je foto voegen. Daarnaast is er ook een heel fijne portretbewerkingsmodus, waarmee je snel en op basis van AI de huid van je model kunt finetunen. Dit werkt allemaal verbazend gemakkelijk en goed. Qua prijs valt het ook allemaal mee: je hebt Luminar al in huis vanaf €67,-.

Affinity Photo

Affinity Photo is een relatief nieuw alternatief voor Photoshop en lijkt qua interface behoorlijk op het bekende programma van Adobe. De functionaliteiten zijn voor een groot gedeelte gelijk en je kunt er zelfs .psd-bestanden mee bewerken. Affinity Photo is bovendien een heel stuk beter betaalbaar. Voor net geen €55,- koop je het programma. Op dit moment – tijdelijk – zelfs voor de helft, waardoor het een voordelig alternatief is voor Photoshop.

Capture One

Capture One is een softwarepakket dat door veel professionals gebruikt wordt. Het programma is voornamelijk een goede RAW-bewerker, waarbij je in lagen kunt werken en een erg goede kleurenbewerkingsmodule tot je beschikking hebt. Je kunt de interface verregaand personaliseren en per project kiezen of je in een sessie wilt werken of met een bibliotheek, zoals je bij Lightroom gewend bent. Daarnaast is Capture One een van de beste programma’s om te gebruiken als je bekabeld (tethered) wilt fotograferen. Qua prijs is Capture One niet de goedkoopste, maar met €24 per maand wel concurrerend voor de producten van Adobe. Een losstaande licentie is ook verkrijgbaar, vanaf €219,-.

Andere RAW-bewerkers

Rawtherapee en Darktable zijn twee interessante gratis RAW-bewerkers die erg krachtige prestaties neerzetten. Rawtherapee is een krachtig programma waarmee je heel veel ingewikkelde fotobewerkingen kunt uitvoeren, maar het programma kan – ondanks de grote groep gebruikers en het bestaan van tutorials – wat minder gemakkelijk te doorgronden zijn. Darktable is ongeveer net zo krachtig en uitgebreid, maar wat gemakkelijker te gebruiken voor overstappers.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Irix 45mm f/1.4 GFX Dragonfly voor Fujifilm – Betaalbaar middenformaat

15 fotolocaties om kerken te fotograferen