in

De beste camera-instellingen voor sportfotografie


3 juli 2019, 10:29

Veel sporten zijn erg fotogeniek. Een foto maken van precies hét juiste sportmoment is een grote kunst. Wat zijn de beste camera-instellingen voor het maken van die plaat?

Sluitertijd

De allerbelangrijkste regel bij sportfotografie heeft betrekking op de sluitertijd. Als je beweging wilt vastleggen is daar een korte tot erg korte sluitertijd voor nodig. Je wilt actie ‘bevriezen’, zodat de scene ondanks de beweging toch scherp is. De sluitertijd die je hiervoor nodig hebt is afhankelijk van de lichtomstandigheden en de hoeveelheid beweging die er in het spel is. Maar onthoud: liever te kort dan te lang. Kies in ieder geval een sluitertijd die sneller is dan 1/500s.

Lutekiers
Deze actie is mooi ‘bevroren’

Een gevolg van die keuze voor een korte sluitertijd kan zijn dat je de ISO-waarde van je camera op zult moeten schroeven, zeker als de lichtomstandigheden niet ideaal zijn. Schrik daar niet van terug, want je hebt uiteraard liever een hogere ISO-waarde dan een onscherpe foto. Ga hierbij overigens niet te ver, maar zoek een ideale balans tussen sluitertijd en beeldkwaliteit (ruis). Veel camera’s kunnen tegenwoordig ruisvrij of ruisarm fotograferen op verbazingwekkend hoge ISO-waardes. Het is goed om in dit geval je camera te kennen en te weten tot welke hoogte je ‘veilig’ kunt gaan.

Handmatig instellen

Omdat je bij sportfotografie vooral de sluitertijd zelf in de hand wilt houden, is het verstandig om je camera handmatig in te stellen. Zo kun je volledig zelf bepalen wat de camera gaat doen. Vertrouwen op de automatische stand is in dit geval erg gevaarlijk, omdat deze vaker dan wenselijk met een verkeerd compromis op de proppen komt. Dat is nu juist wat je niet wilt bij sportfotografie.

Streekgids
Dit zijn dé momenten waar je naar op zoek bent

Uiteraard kun je met elke camera en elk objectief een sportwedstrijd fotograferen. Ben je op zoek naar ‘intieme’ momenten op het veld, dan is het aan te raden om de arena te betreden met een tele-objectief. Dat hoeft geen enorme toeter van 600mm te zijn, maar 200mm of meer is wel fijn. Ook kun je dan wat ‘verder’ in het veld kijken, zodat je geen nietszeggende overzichtsfoto’s maakt. Met zo’n tele kun je sporters isoleren van de rest van het veld en de andere spelers. Om zo’n bewegende speler scherp op de foto te krijgen is het verstandig je camera in te stellen op een autofocus-methode waarbij de camera zich vastbijt in je gekozen onderwerp en dit blijft volgen. Kies daarvoor bijvoorbeeld AF-C (Nikon) of AF-Servo (Canon).

Momenten zoeken

Vergeet tenslotte ook niet dat de ‘momenten’ het belangrijkste zijn in sportfotografie. Zoek dus vooral naar interessante confrontaties, gezichtsuitdrukkingen en andere veelzeggende momenten in de wedstrijd. Maak daarom ook heel veel foto’s, misschien zelfs wel in de ‘burst’ stand van je camera. Zo heb je veel beelden om uit te kiezen en daarmee meer kans op net dat ene fantastische beeld.

Technisch vraagt sportfotografie dus nogal wat van je camera en van je fotografie-kwaliteiten. Daarom is het goed om eens thuis te oefenen als er geen belangrijke foto-momenten op het spel staan. Je huisdier, kind of ander bewegend onderwerp fotograferen is al snel een goede en nuttige leerschool. Je zult zien dat je daarna met meer vertrouwen bij het sportveld staat, als het er echt op aankomt.

Regina158
Ook dit is sportfotografie. Minder actie en meer emotie, versterkt door de keuze voor zwart-wit.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 onontdekte plekken op de wereld voor je fotografie bucketlist

Beginnen met druppelfotografie