in

De beste composities voor architectuurfotografie


4 december 2019, 11:00

Ultramoderne stations, vervallen zwembaden en imposante bruggen. Met architectuurfotografie kun je heel veel kanten op en deze tak van sport biedt ook interessante technische uitdagingen!

Ga je gebouwen fotograferen, dan zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een flat om lijkt te vallen of dat de aandacht naar precies het verkeerde stukje in de foto gaat. Als je binnen gaat fotograferen, wil je niet dat een interieur heel klein of donker lijkt. Houd in elk geval altijd oog voor het lijnenspel, want dat is wat jouw foto’s sterk kan maken.

Oog voor het lijnenspel

Actie is vaak ver te zoeken in architectuur- en interieurfoto’s. De dynamiek moet dan ook komen uit de compositie. Er zijn veel verschillende composities die je kunt toepassen, zowel binnen als buiten. Veelgebruikt is symmetrie. Alles lijkt meer geordend als het er aan twee kanten hetzelfde uitziet. Het beeld oogt daardoor logisch en strak. Architecten gebruiken zelf ook symmetrie in hun ontwerpen, aan jou als fotograaf de taak om dat te accentueren.

Een tegenhanger is bijvoorbeeld de regel van derden of de gulden snede. Bij deze techniek plaats je een belangrijk element – bijvoorbeeld een stoel – in een hoek van de compositie. Ons oog scant in een foto eerst de hoeken. En dus is de stoel met deze techniek direct in beeld voor de kijker. De compositie is bij de gulden snede asymmetrisch. Zie hiervoor ook de module over compositieregels.

Deze brug is mooi symmetrisch en vanaf een zeer laag standpunt vastgelegd.
Foto: Peter Soetewey, petersoetewey.zoom.nl

Perspectivische vertekening is nog zo’n veelgebruikte techniek bij architectuurfotografie. In een lange gang kun je zo gaan staan dat de muren aan alle kanten naar het midden toe weglopen, met dynamiek als gevolg. Als aan het einde van de gang ook nog een mooi standbeeld staat, wijzen de lijnen de weg daarnaartoe. We noemen dit ‘inleidende lijnen’: ze sturen de kijker verder de gang in.

Een ultieme vorm van een inleidende lijn is de inleidende cirkel. Als je in een groot trappenhuis van bovenaf naar beneden fotografeert, zie je een soort caleidoscoop van lijnen. Succes gegarandeerd. Van onderaf naar boven werkt het net zo goed.

Een trappenhuis in Duisburg: van onderaf gefotografeerd lijkt het net een caleidoscoop.
Foto: Jeroen Weijers, mod1971.zoom.nl

Buiten is het wat lastiger lijnenspel te vinden. Hier kun je reflecties gebruiken om het beeld aantrekkelijker te maken. Een vijver doet wonderen. Het weerspiegelt het gebouw en zorgt tegelijkertijd voor symmetrie. Gebruik hierbij géén polarisatiefilter, anders wordt de reflectie weggefilterd.

Avondfoto van een megalomaan gebouw in Singapore. De reflectie in het water werkt hier erg goed.
Foto: Albert Bakker, dutchal.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Stuur jouw mooiste architectuurfoto’s in en maak kans op een Panasonic camera!

Expertuitdaging: Warmte