in

De beste steden om carnaval te fotograferen (+ tips!)

Alaaf! Dit weekend is het na twee jaar weer tijd voor carnaval! Carnaval is een kleurrijk, meerdaags feest dat niet alleen geweldig leuk is om te vieren, maar ook om op de foto te zetten. In dit artikel geven we je daarom de beste carnavalssteden en een hoop tips om carnaval te fotograferen.

Nu veel corona maatregelen zijn losgelaten of versoepelt, barst carnaval weer in volle hevigheid los in het zuiden van Nederland. Officieel begint dit gezellige feest pas vanaf aankomende zondag (27 februari), maar in veel steden gaat het feest vanaf vrijdag al los. In het artikel hieronder geven we je een paar toffe fotolocaties om carnaval te fotograferen en een hoop tips om de mooiste plaatjes te schieten. Zo kun je helemaal voorbereid op pad!

Carnaval 2022 zal zeker een bijzondere editie van dit feest worden. Nu veel maatregelen nog maar zo kort geleden afgeschaft zijn en veel mensen twee jaar lang niet hebben kunnen feesten, is de kans groot dat het feest dit jaar extra groot wordt. Ook zullen er vrijwel geen optochten zijn. Het bouwen van een carnavalswagen kost immers een hoop werk en daar was niet voldoende tijd meer voor. Daarbij gelden voor optochten nog wel regels.

Meer leren over fotografie? Volg dan de Zoom Academy Basiscursus fotografie.

1. Oeteldonk

Zoals je misschien weet, krijgen steden met carnaval een andere naam. Deze week heet Den Bosch dan ook Oeteldonk. Oeteldonk staat echt bekend om carnaval en je kunt hier dan ook geweldig carnaval vieren. Carnaval wordt hier zowel in de kroegen, als op straat gevierd en je bent er altijd welkom. Benieuwd welke feestjes er worden gevierd? Je kunt een hele lijst hier vinden.

carnaval

Foto: Martin67 – ISO 400 · ƒ/5 · 1/1250s · 144mm

2. Meestreech

De naam van deze stad is misschien wel te raden. Meestreech heet namelijk Maastricht de rest van het jaar. Ook Limburg staat bekend om de legendarische carnavalsfeesten die er gehouden worden, dus ook in Meestreech is zeker een aanrader om te bezoeken. Benieuwd naar de evenementen in Meestreech? Je kunt ze hier vinden.

carnaval

Foto: maaiway – ISO 400 · ƒ/1.8 · 1/2000s · 50mm

3. Marotteriek

In Sittard is ook veel leuks te beleven tijdens carnaval en ook deze stad kun je dan ook niet overslaan wanneer je ultiem carnaval wilt vieren en fotograferen. Het is er heerlijk gezellig en er worden behoorlijk wat evenementen georganiseerd. Al die evenementen vind je natuurlijk hier.

carnaval

Foto: marjosmeets – ISO 500 · ƒ/5.6 · 1/640s · 157mm

4. Kruikenstad

De carnavalsnaam van Tilburg is Kruikenstad en deze stad pakt zeker groot uit met carnaval dit jaar. Ook hier zul je geen optocht vinden dit jaar, maar er zijn meer dan genoeg kroegen en bars waar je terecht kunt voor speciale carnavalsfeestjes. Daarbij is carnaval in vrijwel alle steden ook echt een straatfeest, dus kom je waarschijnlijk ook meer dan genoeg mensen tegen op straat. Benieuwd waar je de leukste feestjes kunt fotograferen? Indebuurt maakte een lijstje.

carnaval

Foto: hanskekusters

5. Lampegat

In Lampegat, ofwel Eindhoven, staat ieder jaar in ieder geval een grote tent waar inwoners van de stad carnaval kunnen vieren. Dit jaar worden er drie tenten geplaatst, verspreid over de stad. Het gaat hier om open tenten, waardoor dus geen negatieve test nodig is voordat je naar binnen mag. Op Indebuurt kun je precies vinden waar die tenten dan precies staan.

carnaval

Foto: janvannederland – ISO 100 · ƒ/2 · 1/18s · 7.454545454545454mm

De fotolocaties voor carnaval op de kaart

Ga je op pad om carnaval op beeld te zetten, maar kun je al die gekke namen niet uit elkaar halen? Geen probleem, om je daarbij te helpen hebben we bovenstaande locaties even voor je in kaart gebracht. Zo weet je precies waar je alle feestjes kunt vinden! Klik op de rode cameraatjes om de details te bekijken.

Tips om carnaval te fotograferen

Natuurlijk is het goed om te weten waar je precies naartoe kunt gaan voor het maken van de mooiste carnavalsfoto’s, maar het is ook zeker handig weet als je weet hoe je die foto’s dan maakt. Ook daar helpen we je bij, wij geven je namelijk alle tips die je nodig hebt om carnaval 2022 te fotograferen. Carnaval is in de eerste plaats een straatfeest en dat maakt dat het maken van foto’s van carnaval, ook wat weg heeft van straatfotografie. Tips voor straatfotografie geven we je hier. Op zoek naar meer tips om carnaval te fotograferen? In dit blog geven we je nog wat tips.

Voorbereidingen om carnaval te fotograferen

Er wordt vaak gezegd dat een goede voorbereiding het halve werk is. In dit geval is dat ook werkelijk zo, want je kunt natuurlijk niet naar carnaval zonder een goede outfit. In veel steden wordt echt serieus werk gemaakt van een mooie, gekke carnavalsoutfit, dus zorg ervoor dat je zelf ook een gave outfit hebt, zodat je je goed in de menigte kunt mengen.

Verder is het natuurlijk ook handig om wat spullen mee te nemen. Zorg voor een extra batterij en wat extra sd-kaartjes. Verder is een regenhoes of iets dergelijks wel handig, zowel voor eventuele regen, als voor rondvliegend bier. Volgens WeerOnline wordt het komend weekend koud, maar zonnig, al kan het na het weekend wat natter worden. Carnaval wordt grotendeels ook ‘s avonds gevierd. Ga je op pad in het donker, dan kan een kleine reportageflitser ook van pas komen.

carnaval

Foto: henri1952 – ISO 800 · ƒ/3.2 · 1/500s · 200mm

Neem niet te veel mee

Goed, dit punt valt natuurlijk eigenlijk nog onder de voorbereiding, maar we wilden graag wat dieper ingaan op het kiezen van de juiste objectieven. Neem namelijk niet meer dan twee objectieven mee. Er zijn erg veel objectieven die handig kunnen zijn voor het fotograferen van carnaval, maar je kunt het beste kiezen voor een lichte groothoek en een kleine zoomlens. Gebruik je een erg grote telelens dan schrikt dat al snel nogal af en gebruik je een extreme groothoek dan kan het beeld wel erg vervormen.

carnaval

Foto: Enriko

Maak verschillende soorten carnavalsfoto’s

Vaak gaan fotografen op pad met het idee van op één manier carnaval te fotograferen. Dat kan natuurlijk, maar het is veel leuker om verschillende dingen vast te leggen. Probeer dus ook echt met die twee objectieven te werken. Kies voor verschillende perspectieven en maak bijvoorbeeld niet alleen portretten, maar ook overzichtsfoto’s. Let op de details én op het gehele plaatje. Zo kom je straks niet thuis met allemaal vergelijkbare foto’s, maar met een hoop verschillende beelden.

carnaval

Foto: havdwater – ISO 2800 · ƒ/1.8 · 1/125s · 18.5mm

Leg de sfeer tijdens carnaval vast

Carnaval is een groot, gezellig, vrolijk, enthousiast, weelderig en uitbundig feest en dat maakt dat er behoorlijk wat sfeer te vangen is op je beelden. Verklede, lachende mensen, versierde straten en rondrennende kinderen, de sfeer is overal te vinden. Je moet hem wel even vast weten te leggen. Meng je daarom in de menigte en zorg ervoor dat je niet meer opvalt. Mensen met een camera kunnen immers nog wel eens ‘eng’ zijn.

carnaval

Foto: Bedijs

Gebruik een open diafragma

Carnaval betekent ook drukte en dan wil je voorkomen dat je op je foto door de bomen het bos niet meer ziet. Het is daarom slim om een groter diafragma te gebruiken. Een groter diafragma zorgt voor minder scherptediepte en daarmee dus een wazigere achtergrond. Dat maakt dat je de focus makkelijker op het onderwerp kunt leggen en dat de foto overzichtelijker wordt.

carnaval

Foto: cockie – ISO 200 · ƒ/4 · 1/640s · 172mm

Ga voor een snelle sluitertijd

Een snelle sluitertijd is ook nodig wanneer je carnaval gaat fotograferen. Rennende kinderen, dansende mensen en flitsende lichten, met een snelle sluitertijd leg je al deze dingen scherp vast. Zo voorkom je bewegingsonscherpte (al kan een wat langere sluitertijd soms ook mooi zijn, kijk bijvoorbeeld maar naar de foto hieronder!).

carnaval

Foto: MaxvanDijk

Leer werken met de kleuren van carnaval

Tijdens carnaval zijn er enorm veel kleuren te vinden. Sommige kleuren passen misschien mooi bij elkaar, maar de meeste kleuren zullen flink tegen elkaar afsteken en soms zelfs vloeken. Zorg ervoor dat je daarop let bij het maken van de foto en dat je geen kleuren samen op de foto zet die voor een vervelend beeld zorgen. Wel kun je bijvoorbeeld experimenteren met kleurcontrasten. Dat kan namelijk juist voor een interessant beeld zorgen. Maak daarbij dat ook de kleuren de foto niet overnemen en dat je ook weer genoeg focus houd op je onderwerp.

Je zou het misschien niet denken, maar al die kleuren nodigen juist ook heel erg uit voor het maken van een zwart-witfoto. Dit omdat er vaak ook veel patronen gebruikt worden met carnaval en omdat de kleuren soms erg af kunnen leiden van het beeld. Heb je dus een foto gemaakt waarvan je denkt dat deze mooier zou zijn in zwart-wit? Probeer hem dan eens om te zetten!

carnaval

Foto: dennisvansintvliet – ISO 200 · ƒ/2.8 · 1/3000s · 145mm

Schiet in RAW

Wanneer je aan de slag gaat om carnaval te fotograferen, is het slim om in RAW te fotograferen. Een RAW bestand slaat namelijk alle details van de foto op, waardoor je in de nabewerking alles nog op kunt halen. Donkere delen kun je zo makkelijk oplichten en kleuren kun je goed versterken. Met een JPEG bestand kan dat niet. Wil je meer weten over de verschillen tussen JPEG en RAW? In dit artikel vertellen we je meer.

carnaval

Foto: hondorp – ISO 800 · ƒ/5.6 · 1/200s · 30mm

Let op je spullen tijdens carnaval

De meeste mensen zullen er niet mee bezig zijn, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er een rotte appel tussen de menigte zit en dat je spullen gestolen worden. Op drukke evenementen zoals carnaval is het daarom erg belangrijk dat je je spullen goed in de gaten houd. Zo voorkom je dat je met een lege cameratas naar huis moet gaan.

carnaval

Foto: willemku_zoom – ISO 200 · ƒ/4 · 1/250s · 18mm

Bekijk de video!

Ga je op pad en ben je nog snel op zoek naar wat tips voor straatfotografie? Ook die hebben we voor je. In de video hieronder geven we je vijf snelle tips voor straatfotografie!

Inspiratie nodig?

Nog even gauw wat inspiratie opdoen voordat je echt aan de slag gaat? In de galerij Carnaval verzamelden we de mooiste carnavalsfoto’s. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

carnaval

klik op de foto om naar de galerij te gaan!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Heerlijk fotoweertje: weersomstandigheden voorspellen

Leren fotograferen met een flitser: bekijk onze videoserie op YouTube