in

De beste tips voor het maken van winterse plaatjes!21 januari 2019, 14:30

We gaan eindelijk naar winterse sferen toe en dan is het zeker tijd om de kou in te gaan! We geven je een aantal tips voor het maken van de winterse shots!

Kleding

Ga je de kou in om te fotograferen, zorg er dan voor dat je jezelf warm aankleedt. Wanneer je het te koud hebt, kun je niet optimaal presteren. Doe goede handschoenen aan en een muts op, je verliest immers de meeste warmte via je hoofd. Er zijn speciale handschoenen om mee te fotograferen. Hier kun je vaak je vingers toch mee vrij maken om je camera te bedienen.

PatriciadeG

Ga je in de extreme kou fotograferen? Trek dan over je speciale fotografie-handschoenen nog een dik paar handschoenen aan. Let er ook op dat je schoenen een dikke zool hebben om de kou naar je voeten tegen te gaan. Werk met veel laagjes in je kleding, maar zorg er wel voor dat je je nog goed kunt bewegen. Fotograferen is namelijk bijna een work-out!

Fred-horst

Apparatuur

Naast het inpakken van jezelf heeft ook je apparatuur speciale zorg nodig in de kou. Je batterijen gaan minder lang mee, dus neem vooral een extra opgeladen paar mee. Houdt deze warm door ze in je broek- of jaszak te doen. Ga je van de warmte van binnen naar de kou in de buitenlucht? Zorg er dan voor dat je de camera nog even in een tas houdt, zodat deze kan wennen aan de koude lucht. Ook wanneer je weer naar binnen gaat, doen dit dan zorgvuldig om condens op je lens en in de camera te vermijden. Laat ook hier weer de camera in je tas even acclimatiseren, voordat je hem uit de tas haalt en bijvoorbeeld je lens wilt gaan wisselen. Lees hier hoe je jouw camera nog meer kunt beschermen tegen extreme kou!

Jurriaanpoesse

Tijd en plaats

Deze week wordt het écht koud en dus is het handig als je vooraf al op verkenning bent geweest en weet waar je wilt gaan fotograferen. Zorg ervoor dat je van tevoren weet waar je heen wilt en zoek mooie locaties bij jou in de buurt. Schat in hoe jouw locatie eruit zal gaan zien met koude en winterse omstandigheden. Het prachtige lage ochtendlicht van de zon, heldere koude luchten en de douw en mist in de ochtend kunnen een locatie zo omtoveren tot winters sprookje.

Costas Ganasos Photography

Ga zo vroeg mogelijk op pad om de onaangeroerde natuur vast te leggen. Er zal dauw op de planten staan of misschien een laagje rijp. De lage zon kun je prachtig gebruiken voor een mooie glow over het landschap. Bomen en takken zullen in de ochtend een laagje over zich heenkrijgen en zo krijgt het landschap iets magisch. Vergeet ook niet om je macro-objectief in te pakken voor de meest prachtige close-ups van de rijp op planten en diertjes.

Gilles147

Met lage temperaturen in de nacht is de kans groot dat poelen en slootjes dichtvriezen. Een bevroren meertje geeft weer dat extra winterse gevoel aan je foto. Door een ijzig element terug te brengen in je beelden geeft dit weer extra sfeer aan het winterse landschap.

PeterTulner

Compositie en kleur

De natuur kan in de winter nogal monotoon zijn van kleur. Zorg er dus voor dat er wel iets van kleur in je foto terugkomt. De zon kan hierin een grote rol spelen door op een heuvel of boom te schijnen en deze dus ‘op te warmen’ qua kleur. Ook kan je een model fotograferen in het grauwe landschap met een felle kleur jas.

Hansdegreeff

Denk na over een winterse compositie in je foto. Je wilt immer dat ene perfecte winterse plaatje maken! Een grauw en misschien besneeuwd landschap levert vaak simpliciteit op. Je kunt strakke en minimalistische composities maken met bijvoorbeeld een boom of wild dier als onderwerp in de foto. Gebruik ook de lijnen tussen het witte landschap door om je kijker zo naar een bepaald punt te leiden in het beeld. Sneeuw is vaak lastig om een sterke compositie te maken. Lukt het je niet? Kijk dan naar details in het landschap en focus je daarop. Bomen en planten die onder de rijp zitten, kun je heel mooi fotograferen met een macro-objectief. Werk met veel scherptediepte en maak toch alsnog die winterse beelden!

Instellingen

Gebruik je witbalans bij het fotograferen in de winter in jouw voordeel. Handig is zeker om in RAW te fotograferen, zodat je ook in de nabewerking je witbalans nog kunt aanpassen. Een tip: fotografeer alles vanuit de zonnige witbalans en pas het naar jouw smaak aan in Lightroom!

Limbo210366

Ligt er een dik pak sneeuw? Dan is het belangrijk om de belichting van je camera in de gaten te houden. De camera heeft namelijk de neiging om sneeuw te gaan onderbelichten, omdat de camera de kleur wit ziet als overbelichting. Vaak zul je 1 of 2 stops moeten gaan overbelichten om je histogram weer recht te trekken zodat de sneeuw goed belicht is.

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R

Naar de Academy

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review Fujinon XF 8-16mm F2.8 WR

De juiste lichtmeting voor echt witte sneeuw