in

De ceremonie van de trouwdag

Dit is de vierde blogpost in een serie van 7 delen over het maken van trouwreportages. Mijn doelstelling is om startende bruidsfotografen enig inzicht te geven in het werk als bruidsfotograaf. Ik probeer hierin zo volledig mogelijk te zijn en bespreek verschillende situaties die je tegen gaat komen, favoriete camera instellingen die je kunt gebruiken en wanneer je wel of juist niet in moet grijpen om de mooiste foto te maken.

De voorgaande delen kun je hier nog eens terug lezen:
– Deel 1 – Het begin van de trouwdag
– Deel 2 – De ontmoeting tussen bruid en bruidegom
– Deel 3 – De fotoshoot van de trouwdag

De ceremonie

Als de trouwceremonie gaat beginnen heb je er meestal al een aantal uur opzitten waarin je een band op hebt kunnen bouwen met het bruidspaar. Die gaat nu goed van pas komen! Het lastige is wel dat het bruidspaar de fotoshoot ook nog vers in het geheugen heeft zitten en hierdoor soms geneigd is om ook voor of tijdens de ceremonie bepaalde poses aan te nemen of naar de camera te kijken. Vandaar dat ik het bruidspaar voor de start van de ceremonie altijd nog even vertel dat dit vooral het moment is waarop zij mij als fotograaf kunnen gaan vergeten en het moment moeten gaan beleven zoals het is. De mooiste foto’s met echte emotie zal je namelijk pas maken als het bruidspaar echt aan het genieten is van de ceremonie en zich niet druk maakt om de fotograaf.

Aankomst bij de trouwlocatie

Zorg dat je het bruidspaar kan fotograferen als ze bij de trouwlocatie aankomen. Dit moet je afspreken met het bruidspaar, want misschien moet je wel je auto parkeren of als je met het bruidspaar meerijdt kun je om de hoek uitstappen. De gasten van het bruidspaar staan meestal buiten te wachten, wat je soms nog wat leuke ongedwongen portretten kan opleveren. Het is dus leuk om iets eerder aanwezig te zijn.

Bedenk van te voren goed vanaf welke kant je de aankomst van de trouwauto wilt fotograferen, wat er in je compositie opgenomen moet worden en welke lens je hiervoor wilt gebruiken. Helemaal van te voren bedenken hoe je het gaat doen heeft weinig zin, want je zult zien dat wanneer de trouwauto voor komt rijden de gasten ineens in beweging komen en misschien zelfs wel met hun telefooncamera voor je neus gaan staan. Improviseren dus!

35mm f1.4 @ ISO100, f / 2.0, 1/3200s
Het bruidspaar komt aan bij de trouwlocatie met de gasten die een haag vormen om doorheen te lopen. Met de autofocus op AI Servo en het focuspunt in het midden zal het bruidspaar goed scherp blijven.

Het bruidspaar gaat vaak eerst bij de locatie naar binnen om daarna in een zijkamertje te wachten totdat alle gasten binnen zijn. In deze paar minuten kun jij in de trouwzaal een mooi plekje zoeken voor je tas, de juiste lenzen opschroeven en je camera instellen op het aanwezige licht. Omdat je straks bij het binnenkomen van het bruidspaar lopende mensen gaat fotograferen moet je rekening houden met een voldoende hoge sluitertijd. 1/100s is voor mij minimaal, met de grootst mogelijke diafragma opening. De isowaarde stel ik daarbij net zo hoog in als nodig is om deze sluitertijd te behalen. Iso 1600 of 3200 is daarbij geen uitzondering in de vaak beperkt verlichte trouwzalen.

Meestal zal de bruid door haar vader naar binnen begeleid worden terwijl iedereen in de zaal is gaan staan en de bruidegom staat te wachten om zijn bruid in ontvangst te nemen. Dit is een emotioneel moment tussen vader, dochter en schoonzoon, dus wees er klaar voor om dit moment mooi vast te leggen.

Het ja-woord

Als iedereen weer is gaan zitten dan kun je ervan uitgaan dat je minimaal 10 minuten de tijd hebt voordat het bruidspaar weer gaat staan voor het ja-woord. In deze tijd kun je de overzichtsfoto’s van de trouwzaal maken, de belangrijkste gasten in beeld brengen, de ambtenaar, details in de trouwzaal, etc. Maar het belangrijkste vind ik dat de sfeer en de setting van de ceremonie goed overkomt op de foto’s. Ik zit daarvoor nogal eens een aantal minuten op een knie te wachten op een bepaalde plek met mijn camera in de aanslag. Wachtend totdat er een opmerking komt waardoor er een lach of een traan verschijnt op het gezicht van mijn onderwerp. Als je alle must-have foto’s gemaakt hebt, dan kun je hier de rest van de tijd aan besteden. Zorg dat je de emotie die tijdens het verhaal van ambtenaar loskomt bij het bruidspaar en hun gasten mooi in beeld brengt. Hiervoor zal je moeten luisteren naar het verhaal, want alleen dan weet je wanneer, waar en hoe die emotie gaat plaatsvinden. Het kan lastig zijn om je op zulke momenten niet te veel in te leven in het verhaal. Als er stilgestaan wordt bij een overleden familielid of als er een ludieke situatie wordt geschetst waarbij iedereen (inclusief jijzelf) in lachen uitbarst, dan zal jij de mooiste foto’s kunnen maken. Als je teveel meegesleept wordt in het verhaal, dan mis je dit soort momenten.

24-70mm f2.8 @ ISO800, f / 2.8, 1/180s
Tijdens de ceremonie wordt er een leuk moment uit het verleden van het bruidspaar verteld, waardoor het bruidspaar gaat stralen. Op dit moment moet je wachten met je camera in de aanslag, anders ben je te laat.

Als het tijd is voor het bruidspaar om elkaar het ja-woord te geven dan zal de ambtenaar aan hun vragen om te gaan staan. Vanuit nature ben je dan geneigd om direct de focus op het bruidspaar te leggen en die close-up in beeld te brengen. De ambtenaar zal echter nog wel even verder gaan met zijn praatje waardoor ik dit moment graag aangrijp om een overzichtsfoto te maken waarbij het bruidspaar wat kleiner in beeld staat terwijl ze elkaar de rechter hand geven. Daarna kan je rustig naar voren gaan en heb je nog alle tijd om je op het bruidspaar te richten.

Pratende mensen zijn lastig mooi te fotograferen, dus zo is het ook bij het bruidspaar dat ja zegt. Het moment vlak na het ja-woord is daarentegen vaak zeer intens en gespannen. De blikken die tussen bruid en bruidegom heen en weer gaan, daar moet je op focussen. Ook zien de gasten op de eerste rij er vaak gespannen en meelevend uit, wat ook voor mooie beelden kan zorgen.

Als het ja-woord van beide kanten heeft geklonken dan kun je er van uitgaan dat er een lang verwachte (en soms vaak geoefende) kus gaat komen. Als je geluk hebt, dan duurt hij 10 seconden en komen er een paar achter elkaar. Maar als je pech hebt dan is het moment binnen 1 seconde voorbij. In beide situaties zal je klaar moeten zijn voor het moment en kun je het niet maken om achteraf te vragen of hij nog een keer over mag omdat je hem gemist hebt. Maar ook het moment vlak na de kus is er eentje om op voorbereid te zijn. Het bruidspaar blijft elkaar dan vaak stralend aankijken terwijl alle aanwezige mensen applaudisseren. Als je de kans hebt om op dit moment je focus te verleggen naar een aantal belangrijke gasten, dan zal je zien dat dit mooie beelden op kan leveren.

24-105mm f4 @ ISO3200, f / 4, 1/90s
Een overzichtsfoto tijdens het begin van het JA-woord geeft altijd een mooi compleet beeld van de sfeer en de setting.

35mm f1,4 @ ISO1600, f / 1,8, 1/350s
Door tijdens de kus een deel van de trouwzaal en de klappende ambtenaar in het beeld op te nemen krijgt de foto’s veel meer verhaal mee, dan wanneer er ingezoomd was op het bruidspaar.

35mm f1.4 @ ISO400, f / 2.0, 1/400s
Tijdens en vlak na de kus zijn er vaak een hoop mooie reacties te zien op de eerste rij.

Tijdens het wisselen van de ringen is het gebruikelijk om een ingezoomde foto te maken van hoe de ring om de vinger heen geschoven wordt. Maar door de stand van de handen of de manier waarop de ring wordt omgeschoven levert dit vaak geen spectaculaire beelden op. Ik ben er dan ook voorstander van om dit ritueel vast te leggen met wat meer context in beeld. De uitdrukking op de gezichten van het bruidspaar of misschien zelfs wel een gedeelte van de trouwzaal in beeld kan de foto een stuk meer van het “verhaal” meegeven.

Het officiële gedeelte wordt beëindigd met het ondertekenen van de aktes. Een moment dat ik meestal het minst boeiend vind om vast te leggen. Zelden gebeuren er onverwachte dingen en er zullen 4 of soms 6 mensen op dezelfde plek gaan zitten en dezelfde handeling uitvoeren. Als fotograaf kun je op hetzelfde plekje blijven zitten en iedereen die zijn handtekening zet op de foto zetten. Must-have shots noem ik deze. Als je er iets bijzonders van kan maken dan zou dat geweldig zijn!

Veel leuker zijn de felicitaties die volgen na de ceremonie. Ik fotografeer echt niet iedereen die langs loopt bij het bruidspaar, maar zorg wel ik aanwezig ben voor de eerste groep mensen die het bruidspaar feliciteren. Dit zijn vaak de ouders en getuigen, wat nogal eens voor stevige knuffels, tranen of super enthousiaste en liefdevolle blikken kan zorgen. Het is het handigst om hiervoor achter het bruidspaar te gaan staan zodat je de persoon die de bruid of bruidegom feliciteert goed vast kan leggen.

35mm f1.4 @ ISO800, f / 2.0, 1/400s
Uitbundige reacties van de gasten tijdens de felicitaties, gefotografeerd van achter de bruid.

Als je graag wat meer zou oefenen met het fotograferen van een bruidspaar dan is de Workshop Bruidsfotografie op zaterdag 17 mei wellicht iets voor jou. Je zult gegarandeerd terugkomen met een grote berg kennis en een mooi gevuld portfolio van een bruidspaar dat de hele dag tot onze beschikking staat.

Heb je vragen of opmerkingen over het bovenstaande, laat het mij dan even weten door een reactie achter te laten.

Het volgende hoofdstuk zal gaan over het maken van groepsfoto’s van de gasten. Hierbij zal je de regie in handen moeten nemen en wordt het op prijs gesteld als je met leuke creatieve ideeën komt. Iets om vooraf over na te denken dus!

Tot over twee weken!

Wie is deze auteur?

Christiaan de Groot (mooibelicht.zoom.nl) fotografeert onder de naam Mooibelicht Trouwreportages sinds 2006 al bruiloften. De afgelopen 2 jaar heeft hij de andere vormen van fotografie vrijwel geheel losgelaten om zich volledig te specialiseren in het maken van journalistieke trouwreportages. Met inmiddels bijna 200 reportages op zijn harde schijven en meerdere nominaties voor landelijke bruidsfotografie prijzen wordt hij naar eigen zeggen momenteel vaak gekozen door bruidsparen vanwege de ongedwongen reportages in documentaire stijl. De beleving van het bruidspaar op hun grote dag, de emoties en het vastleggen van de sfeer zijn daarbij de meest belangrijke aspecten van de trouwreportage. Christiaan begeleidt ook startende trouwfotografen in zijn workshops of 1 op 1 trainingen. Meer daarover vind je op zijn website.

Alle blogs geschreven door Christiaan de Groot vind je hier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips: Natuur fotograferen in de maand april

Zo vind je de juiste spiegelreflex of systeemcamera