in

De derde in de rij: Sony Cyber-shot DSC-RX10 III


31 maart 2016, 12:12

De Sony Cyber-shot DSC-RX10 III is een high-end compactcamera met een relatief grote beeldsensor, een bijzonder objectief en 4K-video.

De Cyber-shot DSC-RX10 III heeft een grote 20 megapixel sensor met 1 inch afmetingen. De sensor is een zogenaamde ‘stacked’ CMOS sensor met een DRAM chip en belichting via de achterzijde. In combinatie met de BIONZ X beeldverwerking biedt de sensor een laag ruisniveau over het gehele gevoeligheidsbereik van ISO 64 tot 12.800. De DRAM-chip is in staat om een grote hoeveelheid data op te slaan en door te geven waardoor de beeldverwerking extreem snel is. Hierdoor is er onder meer een slow motion modus waarbij bewegende beelden met een snelheid van 1000 bps vastgelegd kunnen worden.

25x zoom

Het Zeiss Vario-Sonnar T* objectief heeft een 25-voudig zoombereik van omgerekend 24-600mm en een hoge lichtsterkte van F2,4 – F4. Sony belooft door toepassing van maar liefst acht ED-elementen een uitstekende beeldkwaliteit. De Zeiss T* coating zorgt voor een effectieve correctie van overstraling en nevenbeelden. Het diafragma beschikt over negen afgeronde diafragmalamellen waardoor een ronde diafragma opening ontstaat met een mooie bokeh als resultaat.

Autofocus

De Fast Intelligent AF werkt al voor de ontspanknop (halverwege) ingedrukt wordt. Na het indrukken van de ontspanknop duurt het slechts 0,09 s voor er op het onderwerp scherpgesteld is. De minimale instelafstand bedraagt 0,72 m bij 600mm waardoor je uitstekende telemacro mogelijkheden hebt. Sony heeft de Optical SteadyShot beeldstabilisatie nog kunnen verbeteren, waardoor je nu met een 4,5 stops lagere sluitersnelheid kunt fotograferen.

4K-video

De RX10 III heeft een 4K-modus, waarbij de camera opneemt met full pixel readout waardoor er minder beeldfouten zoals moiré kunnen ontstaan. De camera biedt verschillende professionele filmfuncties, zoals S-Gamut/S-Log2, Gamma Display Assist, een verbeterde Zebra-functie, clean HDMI output en REC Control/Dual REC.

Zoeker en scherm

De camera heeft een elektronische XGA OLED Tru-Finder zoeker met 2.35 miljoen beeldpunten plus een uitklapbaar lcd-scherm met 1,2 miljoen beeldpunten. Je hoeft de camera niet op te bergen bij een regenbui of zandstorm want hij is hier bestand tegen. Sony heeft de RX10 III uiteraard ook voorzien van wifi/nfc en je kunt achteraf PlayMemories Camera apps toevoegen.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony Cyber-shot DSC-RX10 III is leverbaar vanaf april 2016 voor een adviesprijs van € 1.600,-. De Sony Cyber-shot DSC-RX10 II blijft voorlopig leverbaar, het is te verwachten dat de adviesprijs (ook € 1.600,-) van deze camera verlaagd zal worden. Het grootste verschil tussen de twee camera’s is het objectief, de RX10 II heeft een 24-200mm lens, omgerekend naar full frame.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Cameragadget: COOPH Photo Glove ultimate – fotohandschoenen

Gebruikersreview Sony HDR AS50 actioncam