in

De edelherten bronst fotografeer je zo!


22 september 2014, 13:15

September en oktober betekent hertenbronst! Herten worden elkaars concurrenten om hun territorium te verdedigen. Wij geven 9 tips om burlende en vechtende herten vast te leggen!

1. Objectief

Houd een gepast afstand van de herten bij het fotograferen. Maak daarom gebruik van een telelens. Met een 400mm lens maak je een prima portretfoto. Een lichtsterke lens met vast brandpunt is handig, aangezien je vaak in vrij donkere situaties fotografeert. Het nadeel is dat je niet kunt in- of uitzoomen, waardoor je afhankelijk bent van de locatie van het hert. Dit los je op met een teleconverter.

(foto: meesvink)

2. Geschikt licht

Herten zijn vroeg in de ochtend of later in de avond het actiefst. Fotografeer daarom tijdens het gouden uurtje: als de zon op- of ondergaat. Dit geeft namelijk het mooiste licht met weinig contrast. Frontaal licht oogt snel vlak, kies liever voor zijlicht of experimenteer met tegenlicht.

(foto: avanegmond)

3. Lange sluitertijd

Een statief of monopod is in de lichtarme situatie geen overbodige luxe. Bovendien kun nu ook gebruik maken van een langere sluitertijd voor meer beweging. Is het nog vrij donker? Dan kun je de iso-waarde iets omhoog schroeven.

(foto: anna-rass)

4. Scherpe opname

Zijn de herten druk aan het vechten of burlen? Gebruik de AI Servo (Canon)/Continuous Focus (Nikon) stand om automatisch scherp te stellen. Ook kan de continue-opnamestand handig zijn om de actie in een reeks vast te leggen. Zo zit er altijd wel een geschikte en scherpe foto tussen!

(foto: corpus)

5. Varieer

Het verstandig om meerdere bezoeken aan een gebied te brengen. Dit verhoogt niet alleen je kans om de herten aan te treffen, maar geeft je ook de mogelijkheid om te experimenteren met je beelden voor uniekere foto’s. Een serie met alleen portret- of landschapsfoto’s verveelt snel. Wissel daarom je stand en compositie af.

(foto: andyluberti)

6. Niet alleen mannenherten

De burlende en vechtende mannenherten zijn natuurlijk de aandachtstrekkers van de bronst. Maar vergeet niet om ook eens aandacht een de hindes en roedels te besteden. Dit zijn ook goede foto-onderwerpen!

(foto: ronris)

7. Natuurgebied

Aangezien je je in een natuurgebied bevindt, zijn er wel een aantal gedragsregels van toepassing. Wees zo stil mogelijk en verstoor de aanwezige dieren niet. Lok geen herten met voedsel, beschadig de natuur niet en laat geen afval achter.

(foto: chris-v-84)

8. Edelhert of damhert?

De bronsttijd van edelherten is vanaf september t/m midden oktober. Vanaf midden oktober zijn de damherten aan de beurt. Zij burlen en vechten tot ongeveer eind oktober. De gevechten tussen de edelherten zijn fanatieker dan die tussen damherten.

(foto: boukes)

9. Locaties

Populaire Nederlands locaties om de herten te fotograferen zijn: de Amsterdamse Waterleidingduinen, (de Hoge) Veluwe en de Oostvaardersplassen. Laat je bij het bezoekerscentrum informeren waar je de meeste herten kunt aantreffen. Natuurlijk zorgt de bronstijd voor veel fotograferen. Probeer daarom de drukke dagen, zoals het weekend, te vermijden.

(foto: utzefke)

Meer inspiratie?

Krijg je niet genoeg van al die herten of wil je nog wat inspiratie opdoen voordat je zelf aan de slag gaat met fotograferen? Bekijk onze collectie met de mooiste bronstfoto’s hier.

Lezerstips

Heb jij al eens een bronst gefotografeerd of ga je binnenkort op pad? Laat ook jouw handige tips achter in de reacties.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het onbekende genre: Stereofotografie

Review: Tokina AT-X 70-200mm F4 PRO FX VCM-S