in

De goedkoopste middenformaat: Fujifilm GFX 50S II en zoom

Behalve nieuwe X-apparatuur presenteerde Fujifilm op haar X-Summit van 2 september ook een splinternieuwe GFX middenformaat camera én een nieuw GF objectief: de GFX 50S II en de GF 35-70mmF4.5-5.6 WR.

GFX 50S II

De nieuwe middenformaat GFX 50S II is in de basis een GFX 100S met een 51,4 megapixel sensor en zonder 4K-filmmogelijkheid. De technologie in de vorm van de X-processor 4, het beeldscherm, de zoeker en de bediening zijn wel vergelijkbaar. De GFX 50S II heeft IBIS (In Body Image Stabiliser) tot 6,5 stops en dit systeem kan middels pixelshift technologie ook beelden produceren met een indrukwekkende 205 MB resolutie. Een wezenlijk verschil met de ‘grote broer’ GFX 100S is behalve de sensor het AF-systeem, dat gebruik maakt van contrast detectie en niet van fase-detectie. Bovendien kunnen er maximaal 3 bps geschoten worden met de GFX 50S II in tegenstelling tot de 5bps van de 100 megapixel versie. 

Goedkoper

De GFX50S II heeft pixels die maar liefst 1,7 keer groter zijn dan die van een 50 megapixel fullframe sensor, waardoor er volgens Fujifilm een groot dynamisch bereik met een zeer goede signaal-ruisverhouding ontstaat. “Dit resulteert opnames met een diepe tonaliteit waarbij ieder detail zichtbaar blijft, vanaf de schaduwpartijen tot en met de hooglichten. Dit alles met een minimum aan ruis, zelfs bij opnames met weinig licht.” De nieuwe ’50’ is iets compacter en lichter dan zijn voorganger en -nog veel interessanter- bovendien stukken goedkoper! Voor € 3999,- heb je een high-tech body met een sensor die bijna 2x de afmetingen heeft van een fullframe sensor. Prijstechnisch is dit dan ook een camera die op zijn zachtst gezegd spectaculair is. Interessant is het feit dat de 50S II daarmee goedkoper is dan de eveneens uiterst compacte 50R en het is dus even de vraag hoe lang die nog in het leveringsprogramma overleeft.

GF 35-70mm

Samen met de nieuwe camera presenteerde Fujifilm ook een nieuwe kitlens. Deze GF35-70mm F4.5-5.6 WR is behalve compact en licht ook weather restistant en omvat een zoombereik van 28-55mm in vergelijking met fullframe. Een echt allround objectief voor de starters in het GFX-systeem, ook prijstechnisch. De GF 35-70mm heeft elf lenselementen in negen groepen en er zijn één asferisch lenselement en twee extra-low dispersion (ED) elementen toegepast om lensfouten te voorkomen. De kortste scherpstelafstand is 35 centimeter en de maximale vergrotingsfactor is 0,28x. Een rond diafragma met negen lamellen moet zorgen voor aangename bokeh. De filtermaat is 62 mm en het gewicht is slechts 390 gram.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe GFX 50S II body is eind september leverbaar voor € 3999,-. De losse GF 35-70mm zet vanaf eind november € 999,- op de kassa. wil je de kit van camera en objectief, dan ben je € 4499,- lichter.

www.fujifilm.eu/.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Variaties op een thema: Fujifilm X-T30 II en primes

Sigma 24mm & 90mm DG DN | Contemporary