in

De ideale situaties voor de Bulb-stand


18 mei 2020, 09:03

Als je gaat werken met lange sluitertijden, dan merk je op een gegeven moment dat zelfs 30 seconden, die je met je ‘normale’ instellingen kan halen, niet meer voldoende is qua sluitertijd om je perfecte belichting te krijgen. De oplossing? De Bulb-stand!

Ideale situaties voor de Bulb-stand

Je moet dan naar de Bulb-stand. En zo kan je oneindig belichten. In het volstrekte donker kan je vele minuten je sluitergordijn openen, zonder dat er een overbelichte foto optreedt. Je kan zo dus extreme sluitertijden halen en bewegingen vastleggen, waar je zelf niet eens bij stilstaat. Een mooi voorbeeld hiervan is een startrail-foto. De sterrenhemel beweegt en door minutenlang tot een uur je sluiter open te zetten, kan je de beweging van die draaiende sterren volledig laten spreken. De ideale omstandigheid is hierbij een volstrekt donkere omgeving zonder omgevingslicht.

Een voorbeeld van een extreem lange sluitertijd: een startrail. Is er te veel omgevingslicht? Dan zal de Bulb-stand alsnog je foto kunnen overbelichten. Er zijn dan andere trucs.

Foto: Ronald van der Kloet (ronaldvanderkloet.zoom.nl)

Het vastleggen van bliksem is ook een mooie aangelegenheid voor de Bulb-stand. Zoek een veilig onderkomen, zet je camera op statief en kijk hoelang je sluiter open kan blijven zonder dat er problemen optreden. Een minuut? Okido. Zet telkens met je Bulb-stand je sluiter een minuut open. Wedden dat er een moment komt dat je bliksem vangt? Of twee schichten in één beeld?

De Bulb-stand wordt af en toe ook gebruikt voor vuurwerk of lightpainting.

De fotograaf heeft hier een minuut de sluiter opengezet. Zo heeft hij meerdere bliksemflitsen kunnen vangen.

Foto: wesleyheyne (wesleyheyne.zoom.nl)

Zo exporteer je je foto’s voor Instagram

Doe mee met de Fotowedstrijd ‘Macro’ en win een Panasonic camera!