in

De mooiste reisfoto’s: je vakantiefoto’s bewerken in Lightroom

Reisfoto’s … je zult er waarschijnlijk honderden mee naar huis nemen. Mooie foto’s, stuk voor stuk. Maar sommige beelden vergen wellicht nog net een stukje meer nabewerking dan andere. We gaan aan de slag in Lightroom Classic om een typische reisfoto te bewerken.

Kom thuis met de beste foto’s van de mooiste reislocaties. Je leert alles hierover in de nieuwe Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy!

Ongewenste elementen, dichtgelopen schaduwen en scheefgetrokken gebouwen. Het zijn enkele van die dingen die je graag in je nabewerking wilt oplossen. Zo breng je jouw foto’s naar het beste van het beste, of zoals de Fransen zeggen: ‘la fine fleur’ (ja, we bewerken een foto gemaakt in Frankrijk). We laten je in deze workflow een aantal handige mogelijkheden zien in Lightroom Classic. En die laten zich uiteraard ook eenvoudig toepassen op andere foto’s.

Het raw-bestand

Oh, la, la … een foto die we ergens tijdens een rondreis in het zuiden van Frankrijk hebben gemaakt, midden op dag. En zoals het vaker op reis gaat, wordt er sneller op de ontspanknop gedrukt dan eigenlijk had gemoeten. De compositie laat wat te wensen over, het licht is niet optimaal vertaald naar de juiste instellingen en door het wolkendek doet het resultaat wat vlakker aan dan dat de bedoeling was. En dan staat er in onze foto ook nog eens een deel van een hinderlijke auto in het beeld. Onze tip? Gooi deze foto niet gelijk weg, maar los het op in de nabewerking.

Je kunt dit raw-bestand (genaamd Frankrijk.dng) downloaden via https://kwikr.nl/reisraw om alle stappen direct te volgen.

De basisfoto, die wel wat nabewerking kan gebruiken.

Aan de slag

In deze workflow gaan we aan de slag met een recente versie van Lightroom Classic (maart 2022). Wil je deze workflow meedoen, zorg dan dat jouw versie van Lightroom Classic up-to-date is. Heb je je raw-bestand geïmporteerd in de Bibliotheek-module, schakel dan vervolgens over naar de Ontwikkel-module. Hierin gaan we alle aanpassingen maken.

Scheve gebouwen

Iedere reisfotograaf zal er vroeg of laat tegenaan lopen tijdens het fotograferen van stadsgezichten: scheve gebouwen. Meestal komt dit doordat je lens in de groothoekstand vertekent, met name als de (fictieve) horizon niet in het midden gehouden wordt. Vanaf een iets lager standpunt fotograferen levert deze problemen meestal direct op. Ook onze foto heeft last van scheve gebouwen. Niet zozeer door die genoemde lensvertekening, maar doordat de straten schots en scheef zijn en we de camera iets gedraaid hebben gehad. Om dit te repareren gaan we naar het paneel Transformatie aan de rechterzijde van het scherm. Hierin aangekomen zie je tal van schuiven, met daarboven een zestal buttons, van Uit tot en met Volledig.

Met behulp van het paneel Transformatie kunnen we gebouwen weer rechtzetten.

Met hulplijnen

Vijf van de zes knoppen proberen op automatische wijze je foto te corrigeren. Ze kennen allemaal net een ander principe, maar wij kiezen liever voor de meest nauwkeurige werkwijze door handmatig aan de slag te gaan. Kies voor de optie Met hulplijnen of klik linksboven in het Transformatie-paneel op het pictogram met de vier kruisende lijnen, ook wel de Upright-tool genoemd. Je kunt ook op je toetsenbord Ctrl+T gebruiken. Je zult zien dat de tool uit het paneel loskomt van zijn plek en als het ware aan je muiscursor hangt.

Verplaats je muisaanwijzer naar een positie in je afbeelding. Je ziet een vierkant met een sterk vergrootglas met in het midden een kruisje: hierdoor kun je perfect zien waar je je exact in de foto bevindt.

Lijnen trekken

De bedoeling is nu om met ingedrukte muisknop lijnen te trekken langs scheve delen in je foto die in werkelijkheid recht stonden. Zo trekken wij in onze foto twee lijnen. De eerste trekken we langs de muur van het huisje in het midden, net naast het grijsblauwe luik. Direct daarna trekken we een tweede lijn, langs het bruine luik aan de linkerkant van het scherm.

Zodra je de tweede lijn hebt getrokken en je de muisknop loslaat, zal Lightroom Classic je beeld corrigeren. Hiervoor zijn altijd minimaal twee en maximaal vier lijnen nodig. Nu de vertekeningen opgelost lijken, valt het je wellicht op dat we onze camera tijdens het fotograferen niet kaarsrechts hebben gehouden. Om die verdraaiing nog wat aan te passen, zetten we de waarde bij de schuif Roteren op +0,5. Zo zetten we eenvoudig in dit paneel de fictieve horizon weer recht.

We trekken twee referentielijnen voor de Upright-tool.

Uitsnijden behouden

Het kan zijn dat door het draaien, schalen en kantelen van de foto, nu informatie aan de randen ontbreekt. Dit zie je terug als witte hoeken in je afbeelding. Door nu een vinkje te zetten bij Uitsnijden behouden, wordt je afbeelding automatisch bijgesneden en verdwijnen die eventuele witte hoeken. Gelukt? Klik op Gereed om de Transformatie-tool af te sluiten.

Compositie verbeteren

Een foto met een goede compositie en uitsnede kijkt fijner. Ook de foto waaraan we nu werken, kan wel wat mooier uitgesneden worden. Het straatje loopt niet mooi de compositie in vanuit een hoek en het grote donkere luik aan de linkerkant van het beeld kan als storend worden ervaren. Tijd dus om dit aan te passen.

Uitsnijden

Hiertoe gaan we naar het gereedschap Uitsnijdbedekking, het eerste pictogram van de gereedschappen die je direct onder het Histogram vindt. Klik je erop, dan zal direct het deelvenster Uitsnijdbedekking tevoorschijn komen en wordt je foto omkaderd.

In het nieuwe deelvenster zie je een hangslot staan. Je opent of sluit dit door erop te klikken. Zorg dat het slot gesloten is, zodat de oorspronkelijke verhouding van je foto intact blijft.

Om nu de uitsnede van je foto aan te passen, ga je op één van de verdikkingen in de hoeken van je afbeelding staan. Deze versleep je met ingedrukte muisknop. Het spreekt eigenlijk voor zich. Wij kozen er hier voor om de linker bovenhoek op te pakken en dusdanig te verslepen dat het bruine luik buiten de compositie valt en het straatje in de hoek linksonder de afbeelding binnenloopt. Na het corrigeren kun je de tool sluiten door op Gereed te klikken.

Onze nieuwe compositie.

Retoucheren

De afbeelding is rechtgetrokken en de compositie is een stuk verbeterd. Maar zie je dat? Rechtsonder in beeld bevindt zich een spiegel van een geparkeerde auto. Een hinderlijk element, net zoals soms mensen in een straatbeeld dat kunnen zijn. Die spiegel gaan we verwijderen uit de foto, gewoon in Lightroom.

Spiegel weghalen

We gebruiken hiervoor de tool Vlekken verwijderen gebruiken. Dit is het tweede icoon in de gereedschapsbalk; die met het symbool van een pleister. Klik op deze knop of gebruik de toets Q op je toetsenbord. Direct opent zich aan de rechterzijde van het scherm het paneel met de instrument-instellingen. Klik nu rechts boven in dat venster op het woord Retoucheren. Daaronder vind je drie schuifjes: Grootte, Doezelaar en Dekking. Zet de Grootte en Doezelaar beide naar een waarde van ongeveer 80. De Dekking kun je op 100 laten staan.

Wanneer je nu je muisaanwijzer boven je afbeelding beweegt, zie je dat deze is veranderd in een cirkel. Ga nu met ingedrukte muisknop over de autospiegel. Tijdens het schilderen wordt het gebied dat je selecteert met wit ingevuld. Zorg dat de gehele spiegel onder de witte overlay komt. Laat pas daarna de muisknop los.

Lightroom Classic zal nu direct de autospiegel laten verdwijnen en invullen met een ‘nieuw stukje’ straat. Middels een aanduiding in je afbeelding kun je zien waar Lightroom Classic die informatie vandaan heeft gekopieerd. Als de autospiegel is verdwenen, kun je de tool Vlekken verwijderen afsluiten door op Gereed te klikken. Ben je niet tevreden, klik dan nog niet op Gereed, maar verschuif dan eerst het brongebied. 

De spiegel verdwijnt tijdens het ‘poetsen’ onder de witte overlay.

Opfleuren en verbeteren

Ne de foto redelijk op orde is, kunnen we overgaan tot het verbeteren en opfleuren van onze afbeelding, we gaan aan de slag met licht en kleur. De algemene aanpassingen van deze elementen laten zich uitvoeren in het paneel Standaard aan de rechterzijde van het scherm. Hier passen we onder andere de witbalans (WB) aan naar een waarde van 5550. Bewerk je een eigen foto, kijk dan bij elke instelling die we hier doen goed welke waarden passend zijn voor jouw beeld!

Belichting

Om de belichting beter te laten kloppen, passen we de slider bij Belichting aan naar +0,15 en het Contrast zetten we naar een waarde van +1. Magie komt tot leven als we aan de schuiven bij Schaduwen en Hooglichten zitten. Dit zijn twee typische schuiven die geen landschapsfotograaf of stadsfotograaf onberoerd mag laten. Hiermee kun je namelijk het dynamisch bereik in een foto sterk verbeteren. Door de schuif bij Hooglichten te verlagen (wij kiezen hier een waarde van -87), krijgen lichte delen in een foto meer details. Zie eens wat er in de lucht gebeurt! Als we nu de schuif bij Schaduwen verhogen, krijgen we juist in de donkere delen van een foto meer detail. Deze schuif zetten we naar een waarde van +71. Zie je dat licht en donker meer naar elkaar toekomen? Vervolgens voegen we nog wat extra kleur toe, door de schuif bij Verzadiging naar een waarde van +26 te verplaatsen.

Meer kleur en meer dynamisch bereik dankzij enkele schuiven.

De lucht

De lucht is in foto’s vaak een belangrijk element. Doordat we daarnet met de hooglichten speelden, is er al heel wat gebeurd in de luchtpartij van onze foto. Maar we willen graag de lucht nog verder verbeteren, en willen hiervoor een aanpassing doen op uitsluitend de lucht. Waar het voorheen in Lightroom Classic best een klus was om de lucht goed te kunnen selecteren, is dat sinds de update van oktober 2021 een fluitje van een cent.

Selectie

Selecties maken in Lightroom Classic doen we sinds de nieuwste versie met de tool Maskeren, het vierde pictogram in de gereedschapsbalk. Als je in een bewerking voor het eerst op Maskeren klikt, opent zich direct een venster met de mogelijkheden die er zijn voor het maken van een selectie.

Eén van de mogelijkheden in het geopende venster is het maken van een selectie van de lucht. Klik hiervoor op Selecteer de lucht: de tweede optie. In een handomdraai zal de lucht in je foto automatisch worden geselecteerd. Deze selectie wordt standaard met een rode overlay aangeduid.

Het nieuwe venster met selectiemogelijkheden.

De lucht aanpassen

Nu de lucht geselecteerd is, kunnen we aanpassingen doen op alleen die lucht. Hiervoor hebben we de schuiven aan de rechterzijde in het geopende paneel tot onze beschikking. Zodra je een schuif gaat gebruiken, verdwijnt de rode overlay, waardoor je het effect van de gekozen instelling goed ziet. In onze foto maken we de lucht wat koeler door de Temperatuur naar -9 te brengen. Het Contrast passen we aan naar -2 en de Hooglichten in de luchtpartij brengen we nóg verder naar beneden door de schuif te verplaatsen naar -61. Tot slot verhogen we de Helderheid, waardoor de tekening in de lucht sterker wordt, we zetten hem op 49. Klik op Gereed om de tool te sluiten.

We passen de geselecteerde lucht aan met de beschikbare sliders.

Kleuren aanpassen

Leuk hè, dat groen van de bomen, het rode bankje en de grijsblauwe kleur van de luiken? Wellicht kunnen we daar nog wat extra’s mee. Ga hiervoor naar het paneel HSL/Kleur en klik op het woord Kleur. Er opent een overzicht van hoofdkleuren met per kleur een instelling voor Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie.

Je kunt in dit paneel iedere kleur in je afbeelding naar wens aanpassen. Als voorbeeld hebben wij bij Groen de kleurtoon iets naar een pluswaarde verschoven, om het groen nog meer naar groen te trekken in plaats van geelgroen. Ook hebben we de verzadiging verhoogd van groen, aqua en blauw. Door de luminantie ook nog te verhogen, weerkaatst het groen nu meer licht in plaats van dat het doffer oogt. De planten en de boom ogen opeens volstrekt anders!

We passen de kleuren aan via het paneel Kleur. Voor eenzelfde resultaat kun je deze instellingen overnemen.

Kleurverloop

De allerlaatste aanpassing die we doen, doen we in het paneel Kleurverlopen toepassen. Open het en klik op het laatste icoon rechtsboven in dat geopende paneel. In de kleurencirkel die verschijnt, zie je een rondje in het midden. Pak dit rondje op en versleep het een klein beetje richting het geel. Dat geeft een extra zomers karakter!

Het toevoegen van een iets warmer karakter via Kleurverlopen toepassen.

Het eindresultaat van deze workflow.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de juiste voorbereiding, waardoor jij met de beste foto’s thuiskomt.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de perfecte voorbereiding van je reis
  • Inspirerende locaties en waar je heen kunt gaan
  • Hoe je je camera het beste beheerst en zo ook kunt genieten onderweg
  • Een goede workflow ontwikkelen voor je reisfotografie

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen op reis.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak de je mooiste foto’s van bloemen

Fotografie Dilemma: wel of geen watermerk op je foto’s?