in

De mooiste vlinderfoto’s maak je zo

Het wordt weer langzaam lente. Dat betekent vlinders! Ideaal om met macrolens de kleurrijke dieren te fotograferen. Laat je inspireren door deze mooie foto’s en leer hoe je ze zelf kunt maken.

Bij macrofotografie is vaak weinig scherptediepte

Richt de scherpte op de kop en als het kan ook de vleugels van de vlinder. Een tip om nauwkeurig scherp te stellen is om je camera op liveview te zetten. Sommige camera’s kunnen tot 10x inzoomen op het scherm. Maak daar gebruik van voor nauwkeurige scherpstelling.


(foto: leerya)

Het voordeel van weinig scherptediepte (laag diafragmagetal)

…is dat je geen details in de achtergrond ziet. Deze mag dus best rommelig zijn. Bij veel scherptediepte (hoog diafragmagetal) zul je meer rekening moeten houden met de achtergrond. Nadeel: de kleine lensopening laat weinig licht door. Gebruik eventueel een (macro)flitser om dit te compenseren.


(foto: dylano)

Fotografeer je met het licht mee

dan zie je mooie details met sprekende kleuren. Zijlicht of strijklicht laat de structuur goed zien. Een silhouet van een vlinder creëer je met tegenlicht. Kies dus bewust het standpunt dat bij de foto past die je wilt maken.

Varieer met de compositie

Vaak wordt een vlinder beeldvullend in beeld gebracht: fotografeer de vlinder dan op ooghoogte. Wil je een unieker beeld maken? Fotografeer ook eens de leefomgeving van de vlinder in beeld te brengen.


(foto: peterr)

In deze planten zitten vlinders

Vlinders vind je in nectarplanten zoals de vlinderstruik (Buddleia), lavendel en koninginnekruid. Ze zoeken graag beschutte plekjes op zoals de luwte van struiken en heggen, het liefst in een gevarieerd landschap tussen hoge en lage planten. Geen vlinders in je tuin? Lok de vlinders naar een vlinderkast. Natuurlijk kun je ook één van de vlindertuinen in Nederland bezoeken.

Veelvoorkomende vlinders

De vlinders die je nu veel kunt spotten zijn de kleine vos en de citroenvlinder. De kleine vos is roodbruin van kleur, heeft een rij blauwe maanvlekken (achterrand) en zwarte en lichte vlekken (voorrand). De cintroenvlinder heeft een puntige voorvleugel en de achtervleugel bevat een kenmerkend puntje. Mannetjes zijn citroengeel, terwijl vrouwtjes bleekgeel of bijna wit zijn.


(foto: gertjanketel)

Het gaat bij een vlinder natuurlijk om de prachtig gekleurde vleugels

Om dit goed in beeld te brengen houdt je de camera evenwijdig aan de vleugel. Je kunt dan ook met een groot diafragma fotograferen omdat de achtergrond mooi onscherp wordt en de vleugels op dezelfde afstand van je camera scherp blijven.


(foto: mignon-creative)

Vroeg op pad

Zoals vaak in de fotografie geldt, geldt helemaal voor het fotograferen van vlinder: ga vroeg op pad! Als je bij zonsopkomst op je locatie bent zijn de vlinders vaak nog sloom en koud en heb je meer tijd om ze rustig te fotograferen.


(foto: weustenenk)


(foto: mariskab)


(foto: hondenliefhebber)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop: Gezicht in je fruit

Succesvol filmen met je fotocamera. Tips van een prof