in

De nieuwe Fujifilm X-S10 is een splinternieuw tussenmodel


15 oktober 2020, 16:00

Met de spiksplinternieuwe X-S10 voegt Fujifilm een extra laag toe aan haar modellengamma. De X-S10 zit qua maten en gewicht tussen de Fujifilm X-T30 en de Fujifilm X-T4 en heeft IBIS aan boord.

Met de X-S10 presenteert Fujifilm een nieuwe X-camera met dezelfde 26,1 megapixel X-Trans cmos 4 (BSI) beeldsensor als in de X-T4 en nieuwe 5-assige IBIS (interne beeldstabilisatie) die tot 6 stops kan corrigeren. Dit alles is in een compacte, magnesiumlegering behuizing gestopt met een gewicht van slechts 465 gram. Handig is ook het volledig draaibaar en kantelbaar lcd-scherm dat dicht te klappen is ter bescherming.

Creatieve mogelijkheden

IBIS en de optische gelijkenis met de X-H1 vanwege de grote handgreep vallen direct op, maar toch is dit niet de opvolger van de X-H1. Fujifilm heeft de X-S10 meer bedoeld als allrounder en daarom volgestopt met creatieve mogelijkheden, waardoor zowel starters al gevorderden met deze camera uit voeten kunnen. Naast P,S,A en M is er een verbeterde AUTO/SP (Scene Positie herkenning) aanwezig, waarbij de camera het meeste werk doet, maar je nog wel kunt corrigeren. Ook is een serie van 18 filmsimulaties beschikbaar, waaronder de nieuwe ‘Eterna bleach bypass’. De X-S10 heeft verder een hybride autofocussysteem met 2,16 miljoen fasedetectie-pixels over de gehele sensor voor supersnel scherpstellen, en gezichts- en oogherkenning voor het gebruiksgemak. Fujifilm claimt dat de X-S10 tot maar liefst -7 EV kan scherpstellen. Dat is praktisch in het pikkedonker.

Videomogelijkheden

Fujifilm heeft de X-S10 bewust ook ontwikkeld voor filmers en vloggers. De camera genereert 4K-beelden uit een hoeveelheid data die gelijk staat aan 6K, wat resulteert in hoogwaardige beelden met weinig ruis. De X-S10 kan opnemen in een resolutie van 4K 30P en 4:2:0 – 8 bit video op een SD-kaart. Hang je de camera met een HDMI-kabel aan een externe recorder, dan is zelfs 4K 30P 4:2:2 – 10 bit mogelijk. Verder is Full HD slow-motion beschikbaar tot 240 beelden per seconde. Daarbij kun je naast de IBIS ook de digitale beeldstabilisatie (DIS) gebruiken voor extra stabiliteit. Die ‘IS Boost’- instelling vangt vrijwel iedere ongewenste trilling op, aldus Fuji.

Prijzen en beschikbaarheid

De Fujifilm X-S10 heeft een bodyprijs van € 999,-, maar is ook leverbaar als kit met de XC 15-45mm voor € 1099,-, de XF 18-55mm voor € 1399,- of de XF 16-80mm voor € 1499,-. Eind november ligt de camera in de winkel.
www.fujifilm.eu/nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat zijn kleurprofielen en hoe kan je ermee werken?

Sterrenfotografie: zo belicht je de voorgrond