in

De smartphone als camera29 januari 2016, 13:44

In deze blog neemt Kevin Kwee je mee in de wereld van de smartphone-straatfotografie. Wat zijn de voor- en nadelen?

De definitie van fotografie is ongelooflijk veranderd sinds de komst van de smartphone, maar dat was natuurlijk al bekend. Vroeger – toen er nog geen smartphones waren – moest je echt een camera kopen om foto’s te kunnen maken. Maar nu, als je een smartphone koopt, krijg je er gratis een camera bij! Ingebouwd dan. Ook de kwaliteit van de sensor wordt steeds beter en beter, en als ik me niet vergis, is er inmiddels een smartphone die RAW foto’s kan maken: De LG G4.

Het allergrootste voordeel van een smartphone is dat je eigenlijk altijd een camera bij je hebt. Immers “The best camera is the one you have”. Als je de impuls voelt om ergens een foto van te maken, kan het zijn dat je denkt: “Weet je, ik kom een andere keer wel terug als ik m’n camera bij me heb”. En eerlijk is eerlijk, meestal doe je dat niet. Dus maak die foto, met je smartphone. Je hebt niets voor niets dat gevoel, op dat specifieke moment. Misschien is het licht heel mooi, of een bepaalde situatie is bijzonder. Een volgende keer is het misschien wel heel anders, of zijn er wegwerkzaamheden en is je hele fotomoment weg!

In deze blog wil ik het hebben over een specifieke vorm van fotografie, misschien wel uniek in z’n soort: smartphone-straatfotografie. Voordat ik verder ga, is het handig om iets meer in te gaan op de term ‘straatfotografie’. Want wat is dat eigenlijk? Mijn huidige docent vindt de term echt verschrikkelijk, want je maakt toch geen foto’s van straattegels?! In ieder geval, ik zie straatfotografie als fotografie in de openbare ruimte, buiten dus, in een stedelijke omgeving. Buiten een stedelijke omgeving, wordt het al meer ‘landschapsfotografie’.

Zelf ben ik erg onder de indruk van de foto’s van Matt Stuart: http://www.mattstuart.com/photography/ en ook van Alex Webb: http://www.webbnorriswebb.co/. Hun compositie, timing en kleurgebruik … meesterlijk gewoon. Zij gaan volgens mij echt aan het werk, de straat op, op zoek naar mooie momenten. Zelf ben ik meer een gelegenheids-straatfotograaf. Als ik onderweg ben ergens naar toe, en ik kom toevallig iets tegen wat me aantrekt, dan maak ik daar een foto van – met m’n smartphone. Meestal zijn dit niet mensen, maar eerder een spel van kleuren, vlakken, schaduwen en compositie. Ik maak de foto met mijn standaard camera-app op mijn iPhone 5S en de foto’s bewerk ik dan vaak in een combinatie van Snapseed en Instagram. Soms gebruik ik ook Hipstamatic, ook een hele gave app, waar je van te voren een film en lens kan kiezen voor een bepaald effect.

Maar nu weer back on topic: smartphone-straatfotografie. Ik zal een opsomming maken van de voor -en nadelen, van deze manier van fotograferen.

Voordelen
» het is klein, en dus makkelijk mee te nemen. Sterker nog, je hebt ‘m bijna altijd bij je!
» het is onopvallend, niemand kijkt er nog van op als je met je smartphone foto’s maakt op straat
» je kunt foto’s direct delen op social media zoals Facebook en Instagram
» je kunt foto’s meteen bewerken en net dat beetje extra geven

Nadelen
» je kunt niet zoomen met de camera, in ieder geval niet optisch.
» je hebt geen zoeker, dus je kunt je onderarmen niet gebruiken als ‘statiefjes’ – wat je doet als je je camera met zoeker voor je gezicht houdt
» kwaliteit blijft toch een issue, ondanks de enorme verbeteringen de afgelopen jaren. De sensor blijft namelijk nog steeds relatief klein.

Al met al denk ik dat de smartphone heel erg geschikt is voor straatfotografie. Met als belangrijkste voordelen dat je ‘m altijd bij je hebt, je onopvallend kunt fotograferen en natuurlijk de mogelijkheid om je foto meteen te bewerken en te sharen op social media!

Tot slot nog een trucje dat je misschien nog niet kende: Je kunt de volumeknop van je iPhone headset gebruiken als afstandsbediening, en dus bijna undercover een foto maken! Zie hier de blog die ik eerder postte op m’n eigen site, over Hipshots: http://www.snapshotdojo.nl/fotoacademie-opdracht-hipshots/.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Opslag

De nieuwe Canon EOS-1D X Mark II voor professioneel gebruik