in

De uitdaging voor een fotograaf: fotograferen met slecht weer


28 februari 2020, 07:46

Weer of geen weer, met alle omstandigheden kun je prachtige landschapsfoto’s maken. Wel moet je even aan een extra aantal dingen denken.

Nattigheid

Regen nodigt niet echt uit tot fotograferen. Toch zijn er juist na een regenbui prachtige foto’s te maken. Een voordeel van al die nattigheid, is dat kleuren extra mooi uitkomen. Het jonge groen in het voorjaar ziet er ineens heerlijk fris en fruitig uit, maar ook in de herfst wordt de kleurenpracht flink versterkt.

Extra voordeel is dat alle stof en viezigheid die zich over langere tijd heeft opgehoopt, nu in één keer wegspoelt. De wereld is weer schoon. Wegen, straten en pleinen zijn nat, waardoor alles een mooie glans krijgt. Als het donker wordt krijg je er ook nog eens prachtige reflecties op te zien, dankzij de kleurrijke verlichting van kantoorgebouwen, winkels, huizen, lantaarnpalen en niet te vergeten passerend verkeer.

In de donkere maanden kun je te maken krijgen met de winterse buien. Relatief korte maar hevige buien die je op de buienradar gemakkelijk herkent, omdat het beeld bezaaid is met honderden vlekjes. Omdat het tussendoor meestal onbewolkt en vrij aardig weer is, zie je de grote paddenstoelwolken (cumulonimbus genaamd) al van verre naderen. Daaronder zie je vaak lange slierten regen, sneeuw of hagel.

Het perfecte weer om mooie landschapsfoto’s te maken, vanwege de imponerende wolkencomplexen en omdat na elke bui alles weer eventjes nat is. Ook gewone dreigende luchten zijn perfect voor foto’s. Een grijze lucht lijkt altijd extra donker en onheilspellend als deze zich vlak achter een zonverlicht landschap bevindt. Dat versterkt het contrast. Zodra de zon achter de wolken verdwijnt, is deze betovering meteen weer weg.

Dit soort wolken zijn een voorbode van een kleurrijke zonsondergang. Als de zon een kans krijgt.

Foto: Bianca van Soest, puk39.zoom.nl

Kleurrijke zonsondergang

Ben je verzot op mooie kleurrijke zonsondergangen? Misschien ben je geneigd bij strakblauwe hemel met je camera klaar te gaan staan, maar gek veel meer dan een vage oranje gloed boven de horizon krijg je op die dagen meestal niet te zien. Spectaculaire zonsondergangen en zonsopkomsten ontstaan juist tijdens bewolking. Wel is het cruciaal waar die bewolking zich bevindt en hoe hevig die is. De kleuren ontstaan namelijk doordat de laagstaande zon langs de wolken scheert. Lage bewolking in het westen bij een zonsondergang is daarmee ideaal. Er is wel een open plek bij de horizon nodig, zodat het zonlicht ongestoord langs de wolken kan strijken. Zit het er potdicht, dan lukt dat helaas niet.


Foto: Jantsje Bro, jantsjebron.zoom.nl

Op een regenachtige dag lijkt de kans op een mooie zonsondergang verkeken. Toch kan het ’s avonds ineens opklaren en krijg je alsnog de prachtigste kleuren te zien, omdat het zonlicht door laaghangende wolkenflarden schijnt en de atmosfeer erg vochtig is. Ook hoge bewolking kan voor schitterende zonsondergangen zorgen. Ook nu weer moet er wel een strook lucht vrij blijven bij de horizon, zodat het zonlicht de wolken aan de onderkant kan aanlichten. Als wolken veel reliëf hebben en ze in een gunstige richting liggen, ontstaan vaak de meest spectaculaire kleuren en patronen, waarbij de hemel in vuur en vlam lijkt te staan.

Apparatuur beschermen

Ben je van plan bij slecht weer naar buiten te gaan, zorg er dan voor dat je apparatuur goed beschermd is:

  • Zorg dat je camera zo langzaam mogelijk aan temperatuursverschillen kan wennen. Verpak je camera, voordat je naar binnen gaat, in een afsluitbare diepvrieszak. Zo krijgt vocht geen mogelijkheid om in de buurt te komen!
  • Bescherm je camera en objectieven goed tegen regen, maar ook sneeuw door een regenhoes eroverheen te trekken.
  • Zorg ervoor dat je cameratas van binnen altijd droog blijft. Sluit deze af met de regenhoes.
  • Bewaar geheugenkaartjes en accu’s op een warme, droge plek, bijv. je binnenzak.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Krijg een gratis videocursus en korting op Zoom Academy!

halftotaalbeeld en close-up van een barbier

Interessante portretten maken