in

De verschillende camera sensoren uitgelegd


22 februari 2020, 09:41

Het onderscheid tussen digitale camera’s wordt vaak gemaakt op basis van de grootte van de sensor. Welke soorten en maten zijn er eigenlijk?

Het formaat van de sensor is een belangrijk aspect voor een digitale camera. Doorgaans en technisch bekeken geldt: hoe groter, hoe beter. Toch is dit niet altijd het geval, want allereerst geldt natuurlijk dat de camera die het beste past bij jouw wensen en eisen de camera is die je aan zou moeten schaffen – hoe groot of hoe klein de sensor ook mag zijn.

De grootte van de sensor loopt meestal parallel aan de prijs van de camera, want de camerasensor is zo ongeveer het meest kostbare component in een digitale camera.

De kleinste sensoren vind je in telefoons en in compactcamera’s. Er zijn verschillende varianten, varierend in grootte van ongeveer 5×3 tot 10×8 millimeter. Dan heb je compactcamera’s met een grotere sensor – de zogenoemde ‘edelcompact-camera’s’ met 1-inch-sensoren (ongeveer 13x10mm) of zelfs modellen met aps-c-sensoren. Dat laatste formaat is een veelvoorkomende maat sensoren; je vindt ze ook in allerlei systeem- en spiegelreflexcamera’s. Ook Micro-Four-Thirds is een bekende sensorformaat, veelgebruikt door bijvoorbeeld Olympus en Panasonic. Die naamgeving heeft te maken met de aspect-ratio van die sensor, die is namelijk 4:3. Een stap hoger vind je de fullframe-sensor met de afmetingen van de aloude 35mm-film: 36 x 24 millimeter. Een erg populair en gewild formaat, waarmee toonaangevende systeem- en spiegelreflexcamera’s mee zijn uitgerust.

Enigszins verwarrend is de naamgeving van de verschillende groottes. Zo heb je fullframe en middenformaat, waarbij je afgaande op de naam zou verwachten dat de fullframe-variant de grootste is. Dat is echter niet zo. Een middenformaat-sensor is groter dan een fullframe-sensor en zijn voorbehouden aan (erg) kostbare camera’s. De namen zijn deels een erfenis uit het analoge tijdperk en het tijdperk dat het fullframe-formaat het grootst mogelijke digitale sensorformaat was. Want ook professionele digitale camera’s waren in het begin van deze eeuw uitgerust met een aps-c-sensor. Om het allemaal nog een stukje ingewikkelder te maken heeft niet elke middenformaatsensor fysiek dezelfde afmetingen – net zoals in het analoge tijdperk het geval was met de grootte van de films. Er zijn digitale middenformaatcamera’s met een sensor die 44 x 33 millimeter meet, maar ook varianten van bijvoorbeeld 53 x 40 millimeter. Dit geldt overigens voor meerdere sensor-formaten, want ook een aps-c-sensor is niet bij elke fabrikant precies even groot.

Een grotere sensor heeft vaak voordelen op het gebied van beeldkwaliteit. Zo’n grotere sensor geeft over het algemeen een betere weergave van details en tonaliteiten en presteert beter in uitdagende lichtomstandigheden. Ook is het goed om te weten dat je met een grotere sensor eenvoudiger tot foto’s met een kleine scherptediepte komt. Belangrijk disclaimer in dit hele verhaal is natuurlijk dat de beeldkwaliteit daarnaast ook met heel veel andere aspecten binnen een camera te maken heeft en dat je dus niet aan de maatvoering van de sensor kunt zien of je met een goed presterende camera te maken hebt. Een camera is altijd een totaalpakket.

Ook zijn er uiteraard nadelen te ontdekken aan een grote sensor. Zo betekent een grotere sensor ook een grotere camera en grotere en langere objectieven. Om die reden hebben bridge-camera’s met veel zoom-mogelijkheden als de Nikon Coolpix P900 ook altijd kleine sensoren. Met een grotere sensor zou die combinatie (veel zoom in compacte body) nooit mogelijk zijn.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres
snowboarder springt op besneeuwde berg

Fotograferen op wintersport

Wat is sluitertijd en hoe werkt het in je camera?