in

De vlindergids: vlinders fotograferen in vlindertuinen of in je eigen tuin

De lente is in volle gang en het is de afgelopen weken al prachtig fotografie weer geweest. De eerste vlinders zijn alweer actief en dat maakt dat het macroseizoen voor vlinders ook weer begonnen is. Je kunt natuurlijk in je eigen tuin op zoek naar vlinders, of het bos of de heide in duiken, maar je kunt ook een van de vele vlindertuinen in Nederland bezoeken. Dat maakt dat je ook bijzondere soorten op de foto kunt zetten.

In dit artikel sommen we een paar prachtige vlindertuinen voor je op. Verder vertellen we je over de meest voorkomende vlindersoorten in Nederland en geven we je tips over hoe je vlinders naar je tuin trekt. Daarbij vertellen we je natuurlijk hoe je een vlinder het beste vastlegt.

Meer leren over macrofotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Macro & close-up!

De mooiste vlindertuinen om vlinders te fotograferen

Vlinders kun je in je tuin, in het bos of, zoals eerder genoemd, in een vlindertuin vinden. Vlindertuinen zijn, als macrofotograaf of vlinderliefhebber, leuk om eens te bezoeken. Hier kun je namelijk bijzondere soorten vinden, die je normaal in Nederland niet tegen zou komen. Wij zochten een paar van de mooiste vlindertuinen voor je uit. Natuurlijk zijn dit maar een paar vlindertuinen in Nederland. Ben je op zoek naar andere vlindertuinen? Alle vlindertuinen van Nederland kun je hier vinden. Zo wordt het opeens wel erg gemakkelijk om bijzondere vlinders te fotograferen.

1. Passiflorahoeve

De Passiflorahoeve noemt zichzelf de meest complete vlindertuin van Nederland. Het is een botanische tuin en zorgboerderij, waar enorm veel planten- en vlindersoorten te vinden zijn. Het seizoen van de Passiflorahoeve begint op 21 mei, die dag is er ook direct een vlinder- en insenctenfair.

vlinders

Foto: Rspruijtenburg – ISO 1600 · ƒ/13 · 1/60s · 105mm

2. Vlinders aan de Vliet

In Leidschendam vind je de vlindertuin Vlinders aan de Vliet. Het vlinderseizoen loopt van eind februari tot en met oktober en op de hoogtijdagen kun je hier wel zo’n 1500 vlinders vinden. Je vindt hier ook verschillende soorten planten, waardoor het lijkt alsof je door een tropisch gebied wandelt.

vlinders

Foto: amsterdamned_zoom – ISO 400 · ƒ/5 · 1/250s · 100mm

3. Vlindertuin Vlindorado

In Vlindertuin Vlindorado kun je enorm veel verschillende soorten vlinders vinden. De tuin noemt zichzelf een van de meest bijzondere vlindertuinen van Nederland. Naast vlinders en verschillende planten, kun je hier ook een vogeltuin vinden met prachtige, tropische vogelsoorten.

vlinders

Foto: pietsnoeier – ISO 320 · ƒ/3.2 · 1/250s · 150mm

4. Klein Costa Rica

Vlindertuin Klein Costa Rica is een relatief nieuwe vlindertuin in Brabant. Je vindt hier niet alleen vlinders, maar ook tropische planten, vogels en andere dieren. Je loopt hier gemakkelijk een middagje rond en kunt hier genieten van de mooiste vlinders en andere dieren.

vlinders

Foto: hayke – ISO 100 · ƒ/8 · 1/200s · 300mm

5. Diergaarde Blijdorp

Goed, Diergaarde Blijdorp is op de eerste plaats natuurlijk een dierentuin, maar deze dierentuin staat wel bekend om de grote vlindertuin. Hier fladderen veel verschillende soorten vlinders en in het water zwemmen piranha’s en zoetwaterroggen en schildpadden. Ook kun je hier verschillende planten vinden. De vlindertuin van deze dierentuin mag je dus niet missen.

vlinders

Foto: Edwin1967 – ISO 400 · ƒ/8 · 1/80s · 400mm

De vlindertuinen om vlinders te fotograferen op de kaart

Vlinders zijn prachtige dieren om te fotograferen en hierboven hebben we je dan ook een paar vlindertuinen gegeven als locaties om de vlinders te fotograferen. Wil je weten waar je deze vlindertuinen kunt vinden? Hieronder hebben we ze voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om naar de locaties te gaan.

Zo trek je vlinders naar je eigen tuin

Vlinders zijn prachtig te fotograferen in een vlindertuin, maar je hoeft heus niet zo ver te gaan om ze vast te leggen. Je kunt je eigen tuin ook geschikt maken voor vlinders. Door van je tuin een waar vlinderparadijs te maken, weet je zeker dat vlinders op je tuin af komen. Je kunt dan gewoon in je tuin aan de slag met vlinders fotograferen.

Kies de juiste vlinderplanten

Als je aan vlinders denkt, denk je natuurlijk direct aan bloemen. Veel vlinders worden dan ook aangetrokken door bloemen. Niet alle bloemen zijn echter geschikt. Ver doorgekweekte planten of exotische planten zien er misschien leuk uit, maar bevatten niet de nectar en stuifmeel waar vlinders naar op zoek zijn. Kies liever voor simpele, inheemse bloemen. In veel tuincentra kun je tegenwoordig bijvoorbeeld zadenmixen voor vlinderplanten kopen. Het voordeel van deze mixen is dat er vaak veel verschillende bloemen in zitten die het hele jaar door bloeien. Zo hebben vlinders bijna alle seizoenen iets te eten in je tuin. Volgens Natuurmonumenten kun je het beste voor de kleuren paars, roze en geel of wit gaan. Hieronder sommen we op wat Natuurmonumenten zoal aanraad:

  • Roze: adderwortel, zonnehoed, valeriaan, koninginnekruis
  • Paars: vlinderstruik, ijzerhard, herfstaster, lavendel, kruipend zenegroen, distel
  • Geel/wit: paardenbloem, look-zonder-look, paardenbloem, klimop

Wil je graag meer tips voor het insectvriendelijk maken van je tuin? Natuurmonumenten bracht daar een speciaal actiepakket vol tips voor uit. Voor dat actiepakket kun je je hier aanmelden.

vlinders

Foto: meurs274 – ISO 800 · ƒ/7.1 · 1/160s · 400mm

Zorg voor water

Vrijwel alles dat leeft, heeft ook water nodig, zo ook vlinders. Het is dus belangrijk dat je voor water zorgt in je tuin. Heb je een vijver, dan heeft de vlinder daar niks aan, daar kunnen vlinders namelijk niet altijd goed uit drinken. Vlinders drinken uit kleine beetjes, zoals druppels vocht ‘s morgens. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een bakje vochtig zand in de tuin hebt staan, daar kunnen vlinders gemakkelijk vocht uit halen. Of zorg voor een erg ondiep bakje water.

vlinders

Foto: MarleendeJong

Zorg voor beschutting

Beschutting is belangrijk voor alle dieren. Het zorgt ervoor dat ze kunnen schuilen voor roofdieren en kunnen schuilen voor slecht weer. Laat dus in een paar hoekjes in je tuin het tuinafval, zoals gevallen takjes en blaadjes, liggen. Hier kunnen vlinders zich makkelijk verschuilen.

vlinders

Foto: Kristof-Piotrowski – ISO 800 · ƒ/6.3 · 1/1600s · 196mm

Niet alle vlinders houden van bloemen

Het klinkt je misschien gek in de oren, maar lang niet alle vlinders houden van bloemen. Zo zijn veel vlindersoorten juist gek op bijvoorbeeld sappen uit mest, of zelfs dode dieren. Nu begrijpen we dat je niet zit te wachten om een verse koeienvlaai, of een dood dier in je tuin te leggen. Je kunt wel wat stuks rottend fruit in je tuin leggen, bijvoorbeeld op een voederplank voor vogels. Ook daar zijn veel vlindersoorten gek op. Wil je meer weten over dit onderwerp? Het wordt uitgebreid besproken in onderstaande (Engelse) podcast.

Denk ook aan de rupsen

Een vlinder begint zijn leven als rups. Het is dan dus ook niet zo gek dat je ook aan de rups moet denken als je veel vlinders in je tuin wilt. Veel vlinders leggen hun eitjes op brandnetels. Wij zien dit vaak als onkruid, maar het is dus zeker niet verkeerd om er een paar van te laten staan in je tuin. 

vlinders

Foto: wolboer – ISO 125 · ƒ/8 · 1/180s · 150mm

De vijf meest voorkomende vlindersoorten in Nederland

In Nederland komen meer dan 2000 vlindersoorten voor. Dat zijn er behoorlijk veel en het is dus ook lastig om ze allemaal te herkennen. We gaan ze dan ook zeker niet allemaal hieronder opsommen, maar we hebben de top 5 vlinders voor je opgesteld. Ben je op zoek naar nog wat meer vlindersoorten en wil je ze leren herkennen? Op Buitenlevengevoel.nl wordt hier dieper op ingegaan. Je kunt ook de vlindergids van Natuurpunt bekijken.

Vlinders fotograferen in het wild

Ook in het wild (dus niet in je tuin, of in een vlindertuin) kun je vlinders vinden. Kijk op een zonnige dag maar eens om je heen als je langs de berm fietst. Vaak zie je hier al een hoop vlinders fladderen. Ga op zoek naar een mooi bloemenveldje in de buurt, of een heideveldje. Hier is de kans groot dat je vlinders kunt vinden. Wel moet je soms even goed kijken, soms zijn ze erg klein en dan kun je ze zo over het hoofd zien!

vlinders

Foto: MirKramer – ISO 125 · ƒ/3.5 · 1/400s · 100mm

Tips om vlinders te fotograferen

Goed, nu je weet waar je de mooiste vlindertuinen kunt vinden, hoe je vlinders naar je tuin trekt en welke vlinders je waarschijnlijk in je tuin kunt vinden, wil je natuurlijk ook weten hoe je vlinders het beste fotografeert. Om je daarbij te helpen geven we je hieronder een aantal tips voor het fotograferen van vlinders. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat.

Ga vroeg op pad

Ga je vlinders in je tuin of in het wild fotograferen, dan kan het handig zijn om vroeg op pad te gaan. Vertrek je namelijk op tijd (zo rond zonsopkomst), dan zijn de vlinders nog bedekt met een laagje dauw. Zodra de zon begint te schijnen, beginnen ze met opdrogen. Natte vlinders kunnen niet vliegen, dus als je vroeg in de ochtend gaat, blijven de vlinders beter zitten als je ze probeert te fotograferen. Ook bij zonsondergang zitten vlinders vaak wat stiller, dan rusten ze namelijk uit.

vlinders

Foto: MevrTheelepel

De beste instellingen om vlinders te fotograferen

Je instellingen zijn natuurlijk eigenlijk altijd belangrijk. Ga je vlinders fotograferen, dan wil je graag een zachte achtergrond. Kies dus voor een zo laag mogelijk diafragmagetal. De sluitertijd kan een lastig puntje zijn om uit te vogelen. Zit de vlinder stil, dan kun je met een sluitertijd van rond de 1/60 werken. Waait het wat harder, dan ga je al naar een sluitertijd van 1/100 en vliegt de vlinder rond, dan heb je een sluitertijd van 1/400 nodig.

vlinders

Foto: BriMo-foto – ISO 250 · ƒ/8 · 1/400s · 105mm

Het juiste objectief

Als je vlinders gaat fotograferen, dan kun je natuurlijk het beste aan de slag met een macrolens. Deze lenzen kunnen vaak tot erg dichtbij het onderwerp scherpstellen en hebben een mooi laag diafragmagetal. Toch kun je vaak ook uit de voeten met een andere lens. Zo kun je met een telelens of zoomlens ook al een eind komen, zeker als je de vlinders niet beeldvullend op de foto wilt zetten.

vlinders

Foto: amsterdamned_zoom – ISO 320 · ƒ/7.1 · 1/100s · 165mm

Denk aan een statief

Een statief kan erg handig zijn bij het fotograferen van vlinders. Vlinders zijn immers kleine beestjes en het scherpstellen kan lastig zijn. Door een statief te gebruiken, kun je je foto waarschijnlijk wat makkelijker maken.

Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Als de vlinders constant op en neer vliegen, kan een statief juist een beperking vormen. Het is dus ook verstandig om eerst goed naar je situatie te kijken. Vliegen de vlinders rond? Dan kun je je statief beter laten liggen. Zitten de vlinders stil (bijvoorbeeld in de ochtend)? Dan kan een statief erg handig zijn.

vlinders

Foto: franspelzer – ISO 400 · ƒ/2.8 · 1/3200s · 100mm

Wees respectvol

Als laatste willen we nog even benadrukken dat het belangrijk is om respectvol om te gaan met de natuur wanneer je vlinders gaat fotograferen. Pak de vlinders niet op en laat ze verder ook met rust. Je hoeft ze niet te storen als je ze fotografeert, dus doe dat dan ook niet. Blijf verder ook altijd op de paden en laat geen afval achter.

vlinders

Foto: JurgenMaassen – ISO 250 · ƒ/4 · 1/1000s · 220mm

Bekijk de video!

Op zoek naar nog wat tips voor macrofotografie? In onderstaande video geven we je een paar snelle, handige en belangrijke tips!

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar wil je eerst nog wat inspiratie opdoen? Speciaal daarvoor maakten wij de galerij Vlinders, waarin we een hoop schitterende vlinderfoto’s verzamelden. Klik op de galerijtitel of de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

vlinders

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Doe nu mee met de “Battle of the Fotoclubs”-fotowedstrijd!

Lightroom: de instrumenten en gereedschappen uitgelegd!