in

De voor- en nadelen van een firmware-update


11 januari 2020, 12:20

Een firmware-update zorgt ervoor dat je camera of objectief weer bij de tijd is. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n update?

De voordelen

Software is erg belangrijk onderdeel in je camera, want de firmware is in feite het besturingssysteem waar heel je camera op draait. Die software bepaalt hoe je camera werkt, welke functies er op zitten en hoe goed en snel deze hun werk doen. De laatste jaren is de firmware-update in opkomst: een update van de software aan boord van je camera zodat het toestel weer volledig bij de tijd is. Dat is nodig, net zoals bij je computer of smartphone. Zo’n update is in feite een pakketje met software die de oude software vervangt. Dat pakketje download je van de website van de fabrikant en upload je doorgaans via een geheugenkaart naar je camera. Ook kan het zijn dat de camera de updates zelf kan zoeken en downloaden, al dan niet gekoppeld aan een computer.

Op die manier maak je optimaal gebruik van de technische mogelijkheden die je camera in huis heeft. Zo’n update kan kleine foutjes herstellen of de veiligheid vergroten, maar kan ook totaal nieuwe functies toevoegen aan je camera. Na het installeren van de update kan je camera opeens veel meer dan voorafgaand aan die update. Zo zijn er updates geweest waarin de toevoeging van 4K-video was opgenomen bij een camera die voorafgaand enkel in FullHD filmde. Dat is prettig, want zo is je camera gratis langer ‘fris’ en is het niet nodig om steeds een nieuw model camera aan te schaffen.

Een firmware update zorgt er dus voor dat je langer van je bestaande camera kunt genieten en deze ook langer bij de tijd blijft. Dat is een groot voordeel. Het is daarom aan te raden om regelmatig te controleren of dat je camera een update nodig heeft of misschien wel gemist heeft. Overigens kunnen ook objectieven een update krijgen, mits ze daarvoor gemaakt zijn. Diverse fabrikanten hebben daar speciale ‘docks’ voor, waarmee je dat soort updates gemakkelijk en snel installeert.

De nadelen

Een nadeel kan zijn dat het voor sommige fotografen best ingewikkeld is om zo’n software-update te installeren. Het is in feite niet enorm ingewikkeld, maar als je niet veel met een computer of met software omgaat kan het vinden, downloaden en installeren van zo’n software-update best overweldigend zijn. En ook als je daar meer ervaring mee hebt kunnen er zaken fout gaan. Daarom is het aan te raden om goed de tijd te nemen voor zo’n update en de handleiding van je camera er even op na te slaan. Wil je wel gebruikmaken van een update maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken is het een goed idee om een andere fotograaf met meer ervaring op dat gebied om hulp te vragen.

Een ander nadeel kan zijn dat een fabrikant soms ook functies weghaalt of vervangt in een software-update. Vaak is dat een goede keuze, maar als de fabrikant besluit een functie weg te halen die jij juist elke dag gebruikt is het goed om vooraf te controleren wat de inhoud van de software-update precies betreft. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Updaten vergt dus wat aandacht, tijd en kennis, maar is een slimme manier om je camera bij de tijd de houden. Op die manier wordt de levenscyclus verlengd en kun je gebruikmaken van het volledige potentieel van je apparatuur. De voordelen zijn een stuk groter dan de nadelen en het is dus aan te raden om regelmatig te controleren of dat je camera gebaat is bij zo’n software-update.

Flitsen en Flitstechniek zo leer je beter flitsen

Review: Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM