in

De voor- en nadelen van vintage objectieven


5 september 2020, 08:01

Een goed objectief is enorm belangrijk, misschien nog wel belangrijker dan de camera die je gebruikt. Hoe zit het met oude – vintage – objectieven? Zijn die te gebruiken en waar dien je dan rekening mee te houden?

Zowel oude camera’s als oude objectieven zijn in overvloed te vinden. Op het internet, maar ook in (kringloop)winkels struikel je er over. Veel mensen zetten hun oude apparatuur te koop of geven de ooit kostbare waar gratis weg na het opruimen van de zolder. Dat een objectief oud is, hoeft namelijk helemaal niet te betekenen dat je er niets meer mee kunt. Integendeel, want de leeftijd van een objectief zegt in feite helemaal niets over de kwaliteit van dat objectief. Vroeger zijn prachtige objectieven gemaakt die niet onderdoen voor de kwalitatieve apparatuur van vandaag de dag. Natuurlijk is het aan te raden om wat onderzoek te doen en het objectief in kwestie goed te bestuderen op gebreken of schimmel; maar op zichzelf kun je in het grote aanbod van vintage objectieven vaak prachtige pareltjes vinden.

Natuurlijk is er wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Allereerst is het natuurlijk noodzakelijk om een objectief met de juiste vatting te vinden. Zoals jullie weten passen niet alle objectieven op alle camera’s en is het dus nodig om een passend ‘setje’ te vinden. Voor de ‘grote’ merken is dat vaak geen probleem, want er zijn fabrikanten die al jarenlang dezelfde vatting gebruiken. Een oud Nikon F-objectief kun je dus gewoon op een moderne Nikon met F-vatting gebruiken. Mocht de vatting niet overeenkomen, dan is er in veel gevallen wel een adapter te vinden die dit probleem oplost. Voor een klein bedrag vind je zo’n adapter op Ebay. Zo kun je bijvoorbeeld oude Russische objectieven gebruiken op je moderne Sony.

Ook is het natuurlijk zo dat je geen autofocus of andere elektronische zaken moet verwachten, want vóór het begin van de jaren negentig hadden de meeste objectieven helemaal geen elektronica aan boord. Dat wordt dus handmatig scherpstellen. Mocht je daarvan schrikken: dat valt reuze mee. Handmatig scherpstellen is in feite erg prettig en zorgt ervoor dat je de volledige controle over de scherpte hebt. Zeker als je camera focus peaking aan boord heeft – een techniek die via contrastrandjes de scherpte in je beeld aangeeft – is het geen enkel probleem om met de hand scherp te stellen.

Een andere prettige bijkomstigheid van de rijk uitgeruste hedendaagse camerabody’s is de aanwezigheid van beeldstabilisatie. Veel camera’s hebben deze techniek waarmee je langer uit de hand kunt fotograferen aan boord, waardoor je ook bij gebruik van vintage objectieven de mogelijkheid hebt om scherp te fotograferen bij langere sluitertijden en bij slechte lichtomstandigheden.

Let wel op de register-afstand, oftewel de afstand tussen de objectief-vatting en de camerasensor. Die afstand moet voor het objectief dat je wilt gebruiken gelijk of groter zijn. Deze afstanden zijn gemakkelijk vindbaar op internet. Is de registerafstand van je objectief kleiner dan die van je camera, dan is er gelukkig nog steeds geen man over boord. Dat betekent echter dat je een adapter mét een optisch element nodig hebt, om dat verschil te compenseren. Die adapters zijn vaak een stuk duurder dan adapters zonder dat optische element. Ook kan het zo zijn dat ze de beeldkwaliteit negatief beïnvloeden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Reportagefotografie – “De rode draad in beeld”

Panasonic Lumix S5 preview: unboxing en specificaties