in

Dit gebeurt er met je camera als het vriest


7 januari 2020, 22:13

De winter heeft zich nog niet echt van haar meest barre kant laten zien, maar het kan natuurlijk nog alle kanten op in de eerste maanden van 2020. Wie weet wordt het nog echt koud en worden we getrakteerd op fotogeniek sneeuw en ijs. Wat gebeurt er eigenlijk met de diverse onderdelen van je camera als het vriest?

Sneeuw en ijs zijn fraai om te zien en toveren het landschap met een beetje geluk om in een winters wonderland. Het zorgt voor fraaie scènes die vaak ontzettend fotogeniek zijn. Er zijn dan ook bijna geen fotografen te vinden die zo’n winterlandschap kunnen weerstaan en hun camera in de kast laten liggen. Nee, we trekken er massaal op uit en trotseren de kou voor het perfecte plaatje.

Dat is allemaal prachtig, maar fotograferen in de kou zorgt er wel voor dat je kostbare apparatuur blootgesteld wordt aan temperaturen en omstandigheden waarin je de meeste andere dure elektronische apparaten het liefste nooit terugvindt. In ons land valt het meestal nog wel mee, want in een uiterst geval wordt het weleens -15. Het wordt een heel ander verhaal als je op reis gaat naar verre koude oorden om de winter daar vast te leggen. Minus twintig of minus dertig graden is dan eerder regel dan uitzondering. Kan je camera daar wel tegen en wat kun je doen om hem te beschermen?

Bestand tegen vrieskou

Goed nieuws. Een camera kan doorgaans prima tegen wat kou en dat blijkt wel uit de claims van camerafabrikanten dat hun camera’s en objectieven vaak bestand zijn tegen temperaturen van -10 graden Celsius. Elektronica heeft geen last van kou en werkt daardoor ook bij vele graden onder nul nog uitstekend. Wel kan het zo zijn dat bewegende delen minder soepel lopen dan normaal, doordat smeermiddelen, rubbers en afdichtingen stugger worden of anders reageren bij lage temperaturen.

Gevaren

Het grootste gevaar van fotograferen in de kou zit hem juist in het moment dat je weer naar binnen gaat met je apparatuur. De koude buitenlucht is vaak erg droog en warme lucht binnenshuis juist niet. Een beetje vocht in de lucht is prettig in huis, maar minder prettig voor je ‘bevroren’ camera-apparatuur. Het verschil tussen de temperatuur buiten en binnen is enorm en de vochtige lucht zal zich afzetten tegen je koude camera en objectief. Aan de buitenkant, maar waarschijnlijk ook op plekken binnenin je apparatuur. Deze condensatie is niet goed voor zowel camera als objectief en moet dus voorkomen worden. Loop dan ook niet zomaar naar binnen met je koude camera. Zorg voor een soepele overgang van koud naar warm, bijvoorbeeld in een fototas waarin de koude droge lucht zich langzaam zal mengen met de warme en vochtige lucht binnen. Een luchtdicht afsluitbare plastic tas is helemaal fijn. Zorg er wel voor dat je de camera in die zak of tas doet in de koude omgeving en niet als je al binnen bent. Het kan daarna best een tijd duren voordat je camera weer helemaal geacclimatiseerd is, maar dat is wel het beste voor je apparatuur. Kortom: gun je apparatuur wat tijd om weer op temperatuur te komen.

Een ander kritisch punt is de accu van je camera. Batterijen zijn niet goed bestand tegen (vries)kou en leveren in qua prestaties. Zorg er dus voor dat je voldoende extra batterijen bij je hebt en bewaar deze – als het even kan – op een warme plaats. Een tip: zorg voor enkele handwarmers met gel die door middel van een scheikundige reactie warmte afgeven en stop je in je tas, bij je extra accu’s of bind ze vast rondom het batterij-compartiment van je camera. Het is uiteraard geen wondermiddel, maar wellicht kun je er toch een paar extra foto’s door maken.

Daarnaast heeft ook het lcd-display van je camera last van de kou en kan het er wat vreemd uit zien en minder soepel of traag reageren op aanrakingen. Dat komt vanzelf weer goed bij hogere temperaturen. Verder kun je het verwisselen van objectieven maar beter vooraf doen en niet buiten. De binnenzijde van je camera wil je natuurlijk zo min mogelijk blootstellen aan de elementen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo gebruik je sluitertijd voor de mooiste druppelfoto’s

verschil in foto met en zonder fotografiefilters

Filters voor landschapsfotografie