in

Dit moet elke fotograaf weten: wat is een sluiter en wat is sluitertijd


22 september 2020, 08:19

Het is belangrijk om te weten hoe je camera werkt. Wat doet de camera nou met het binnenkomende licht en wat doet de sluiter? We leggen het je uit!

Wat is een sluiter en wat is sluitertijd

Wie fotografeert, schrijft met licht. En dat licht moet precies gedoseerd worden. Te veel licht geeft een overbelichte foto en te weinig licht maakt je foto donker. In principe wil je dus exact die hoeveelheid licht binnenlaten op je sensor, zodat jouw foto de perfecte belichting krijgt. En dat doseren van het licht kan in feite met drie instellingen, waarvan sluitertijd er één is. De andere mogelijkheden zijn diafragma en ISO. De sluitertijd vormt tezamen met diafragma en ISO de zogenoemde belichtingsdriehoek. Hoewel deze cursus ingaat op het fenomeen van sluitertijd, is het goed om te weten dat er dus naast sluitertijd nog twee andere variabelen zijn.

Om het licht goed te kunnen begrijpen, moeten we weten wat de route van het licht is. Zoals je weet komt het licht binnen via de voorkant van je lens. In je lens zit een soort van kraantje, die je open en dicht kan draaien: het diafragma. Met het diafragma bepaal je hoeveel licht tegelijkertijd door de lens naar binnen mag. De lens volledig geopend laat veel licht tegelijk binnen en een gesloten diafragma laat weinig licht tegelijk binnen. Om maar bij de vergelijking met de kraan te blijven: een opengedraaide kraan laat veel water tegelijk stromen. Draaien we ‘m dicht, wordt de hoeveelheid steeds minder.

Het licht gaat dus via de lens naar binnen en komt aan de achterzijde van die lens weer naar buiten om zijn weg verder te vervolgen naar de sensor. Het diafragma heeft het achter zich gelaten als een gepasseerd station en de volgende halte is het sluitergordijn; onze tweede mogelijkheid om het licht te regelen en te doseren. Het sluitergordijn lijkt daadwerkelijk op een gordijn, dat open en dicht gaat. Als het gordijn, ook wel shutter genoemd, lang openstaat, komt er lang licht naar binnen. Is het gordijn kort open, dan komt er dus ook kort licht naar binnen. Met de ingestelde sluitertijd bepaal je hoe lang het gordijn open mag en hoelang er licht op de sensor mag vallen.

Samengevat bepaal je met je diafragma de hoeveelheid licht die tegelijkertijd naar binnen mag en met je sluitertijd stel je in hoelang datzelfde licht op de sensor mag vallen.


De route van het licht begint bij het binnenkomen in je lens en loopt via het diafragma (aperture) en sluitergordijn (shutter) naar je sensor. Door te spelen met je diafragma en sluitertijd doseer je de hoeveelheid licht. Daarnaast zorgen beide instellingen voor een fotografisch effect.

Test: 8 gratis panorama-softwarepakketten

Fotograferen in Lapland