in

DIY: Camerastrap


26 juli 2013, 10:15

De camerastrap, we kennen hem allemaal wel. Een standaard zwarte band, al dan niet met een rood of geel randje, en het merk van je camera erop. Elyse Neleman laat zien dat dit ook anders kan.

De Camerastrap

Een zwarte band, vaak met het merk van je camera erop. Handig voor dieven, ze weten van een afstand al direct welke camera (en soms type) je gebruikt en ook is het niet erg origineel. Waarom zou je deze standaard strap blijven gebruiken, als je makkelijk en snel je eigen unieke camerastrap kunt maken?

Zoektocht
In de Verenigde Staten is het een hele hype, armbandjes van paracord. Paracord is een stevig touw dat is afgeleid van parachute touw, zoals de naam al doet vermoeden. Van dit touw, dat in alle kleuren verkrijgbaar is, worden armbandjes geknoopt. Het idee hierachter is dat je, in noodsituaties, altijd een stuk touw bij je hebt. De armbandjes worden echter steeds vaker gedragen als accessoire.
Ik was al een tijdje op zoek naar een leuke (en betaalbare) camerastrap en de armbandjes zette me aan het denken. Van paracord kun je namelijk ook leuke en stevige camerastraps maken. Een kleine zoektocht op internet onthulde dat ik niet de eerste was met dit idee. De straps zijn kant en klaar te koop, tegen een stevige prijs dat wel. Het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te maken!
Via internet is paracord te bestellen, het is niet duur en in bijna alle denkbare kleuren leverbaar. Kijk bijvoorbeeld op paracord.nl of 550paracord.nl. De verschillende manieren om van dit touw een camerastrap te maken zijn overweldigend. Hoewel er veel verschillende knopen geschikt zijn, vind ik de Cobra Weave de meest geschikte knoop. De knoop is eenvoudig te leren en levert een sterke en flexibele band op.

Do it yourself

Hieronder volgt een stappenplan, waarmee je in ‘no-time’ je eigen originele camera strap kunt maken!

1 Bedenk welke knoop je wilt gebruiken voor je camera strap. Zoals hierboven al gezegd, zijn er veel verschillende mogelijkheden, waarvan ik persoonlijk de ‘Cobra weave’ het meest geschikt vind voor een camera strap. Dit stappenplan is dan ook voor de ‘Cobra weave’. Andere knopen werken in grote lijnen hetzelfde. Op internet zijn filmpjes te vinden waarin de knopen worden uitgelegd en voorgedaan.
Zie in het onderstaande filmpje hoe je de ‘Cobra weave’ maakt. In plaats van de gebruikte sluitingen, gebruik ik in deze DIY een ringetje.

2 Bestel paracord op paracord.nl of 550paracord.nl. Afhankelijk van de gekozen knoop is voor een camera strap van 1 meter, is ongeveer 10 meter paracord nodig. Voor een iets langere strap van 1.25 meter (zodat je de camera ook ‘messenger style’ kunt dragen) is 12 meter nodig.
Voor het maken van de camera strap heb je ook oogjes nodig, om de strap aan je camera te bevestigen. Hiervoor kun je de oogjes gebruiken die op je originele strap zitten of je kunt nieuwe oogjes kopen. Via de bovenstaande websites zijn ze te bestellen, maar ook iedere doe-het-zelf zaak heeft verschillende soorten in het assortiment.

3 Bepaal hoe lang de camera strap moet worden. De lengte moet van tevoren goed bepaald worden, achteraf aanpassen is niet mogelijk.

4 Zorg dat je het paracord en de oogjes binnen handbereik hebt. Een meetlat kan handig zijn om de lengte, die je bij stap 3 bepaald hebt, te meten. Ook is het handig als er iemand in de buurt is om je even op gang te helpen, je hebt maar twee handen en bij de eerste paar knopen kan het handig zijn als er iemand is om te helpen. Alleen kan natuurlijk ook, als je een beetje creatief bent.

5 Maak het eerste ringetje vast aan het touw, zoals het onderste ringetje op de foto. Hiervoor vouw je het touw in twee stukken van gelijke lengte. Het hierdoor ontstane lusje aan de ene kant van het touw steek je door het ringetje, waarna je het uiteinde aan de andere kant erdoorheen haalt. Op het filmpje is dit goed te zien, alleen gebruiken ze daar de sluiting voor een armband.
Nu het ene ringetje vast zit, is het tijd voor het tweede ringetje. Op de foto is een klein stukje touw te zien, als voorbeeld, maar het tweede ringetje bevestig je op de gewenste lengte van de strap. Je haalt de uiteinden erdoorheen.

6 De eerste knoop! Op de foto hieronder is te zien hoe je de knoop legt. Ook in het filmpje is het goed te zien. Het kan handig zijn als iemand even het ringetje vasthoudt bij de eerste paar knopen, tot deze goed vast zit.

7 De rest van de camera strap maak je door de knoop steeds te herhalen. Je begint steeds om en om, rechts en dan links. De knopen moeten goed strak aangetrokken worden. Wel vind ik het persoonlijk prettig om de knopen iets van elkaar af te leggen of om ze na het leggen iets van elkaar af te schuiven. Hierdoor wordt de strap soepeler.

8 Zodra de hele strap klaar is, is het tijd om af te hechten. Dit doe je door de uiteinden terug te steken, door het midden van de strap. De knopen op zich zijn stevig genoeg om vast te blijven zitten, maar het is wel zo prettig om de losse eindjes weg te werken. Als je dit gedaan hebt knip je het overige touw weg, waarna je de uiteindes dichtbrand met een aansteker. Dit om het rafelen tegen te gaan.

9 Bevestig de strap aan je camera en klaar is je eigen, unieke camera strap!

P.S. Ook de ‘Celtic knot’ is geschikt voor het maken van een camera strap! Het leuke van de knoop is dat je verschillende kleuren door elkaar kunt gebruiken! Bekijk hier hoe je de Celtic Knot maakt. Succes!

Wie is deze auteur?
Ik ben Elyse Neleman. Ik ben 18 jaar en in het dagelijks leven student. Hiernaast blijft er genoeg tijd over voor mijn grote hobby, fotografie. Ik ben al sinds ik klein was geïnteresseerd in alles wat met foto’s en camera’s te maken heeft. Toen ik, inmiddels al weer 3 jaar geleden, mijn eerste spiegelreflex kocht was ik echt verkocht! Ik probeer zo veel mogelijk te leren en tips zijn altijd welkom!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 tips voor buitenfotografie

10 profielen om te volgen op Instagram