in

Do’s and don’ts: Tips voor een fotoreis naar IJsland

3 december 2016, 08:45

Een aantal handige do’s en don’ts voor als je van plan bent om naar IJsland te gaan om te fotograferen. De aanleiding van de blog zijn mijn ervaringen van eerdere reizen naar IJsland, met name mijn laatste reis van 4 weken in september dit jaar.

Do: Je reis zelf regelen

IJsland is, net als Texel overigens, dichterbij dan je denkt. Het is er wel een stuk duurder dan in Nederland. Als je een strak budget hebt, kun je dat geld naar mijn mening beter uitgeven aan je reis zelf dan aan eventuele reisleiding. Bovendien heb je zo ook nog extra voorpret.

Do: Gebruik Google maps

Alle locaties die ik graag zou willen fotograferen, heb ik bewaard op Google maps. Je hebt dan de afstanden en onderlinge reistijd goed in beeld (wel even een account aanmaken). Daarna heb ik reis en logeeradressen daarop aangepast. Tip: denk bijvoorbeeld ook eens aan Airbnb als je een logeeradres zoekt. Dat is mij op IJsland heel goed bevallen.

Do: Plan je locaties

Vaak is een locatie op een bepaald moment van de dag op z’n mooist. Bij de Seljalandsfoss bijvoorbeeld kun je in de zomerperiode heel mooi de zon zien ondergaan. Ik zou daar niet snel bij zonsopkomst heen gaan. Een mooie (betaalde) app hiervoor is The Photographer’s ephemeris (www.photoephemeris.com). Hiermee kun je de beste tijd voor die locatie vooraf bepalen.

Do: Reserveer op tijd

IJsland raakt steeds meer in trek. Met name in de maanden juli en augustus is het verschrikkelijk druk. Dit speelt vooral bij bijzondere locaties, zoals Jökulsárlón. Toen ik daar in de buurt in december 2015 overnachtingen wilde reserveren oor afgelopen september, waren de gewenste dagen al bezet en moest ik de reis aanpassen.

Do: Bedenk wat je wilt zien en pas je reis daarop aan

Hiermee bedoel ik dat je eigenlijk van te voren moet bedenken wat je ter plekke graag zou zien. Bijvoorbeeld: als je het noorderlicht graag wilt zien, ga dan in de periode september tot maart (in de zomer is het ’s nachts gewoonweg te licht). Wil je naar Landmannalaugar? Ga dan tussen eind juni en half september (daarbuiten is het gebied alleen toegankelijk met superjeeps en bovendien zijn de kleurrijke bergen dan overdekt met sneeuw).

(Landmannalaugar)

Do: Hou je ogen open onderweg

IJsland blijft je verrassen. Vraag bijvoorbeeld eens naar een mooie locatie aan je verhuurder of stop onderweg voor iets leuks, zoals deze bijzondere zolkenformatie (gewoon op de rondweg) in de buurt van Höfn.

Rondweg in de buurt van Höfn

Do: Blijf genieten

Vaak heb je vooraf voor ogen hoe je een locatie wilt vastleggen. Het weer in IJsland is echter bijzonder veranderlijk, dus je krijgt niet altijd wat je graag wilt. Accepteer ’t en benut je creativiteit om van de gegeven situatie op een andere manier een mooie foto te maken. Ander weer of een ander moment van de dag geven nieuwe mogelijkheden, zie onderstaande vastleggingen van de Vestrahorn (links overdag, rechts ’s ochtends vroeg).

ijsmeer Vestrahorn

Do: Jökulsárlón

Zeker als je voor het eerst op IJsland komt, raad ik je aan dit meer (www.icelagoon.is) niet over te slaan. Het is een prachtig gezicht de ijsbergen in het meer te zien met de gletsjer op de achtergrond. ’s Winters (november tot circa maart) kun je ook een excursie op de gletsjer naar een ijsgrot maken (aanrader).

Jökulsárlón

Als je geluk hebt met het noorderlicht, is dit meer een geweldige locatie. Met name ’s zomers kan het wel erg druk zijn. Tip: er zijn verschillende parkeerplekken langs het meer. Hoe verder bij de brug en de kiosk vandaan, hoe rustiger het wordt. Voor de echte rustzoekers is er, vanaf de brug gezien meer richting Reykjavik, nog een gletsjermeer: Breiðárlón. Tot slot: vergeet vooral niet het strand aan de andere kant van de weg te bezoeken. In de aangespoelde ijsbrokken kun je prachtige vormen ontdekken en de brokken zelf vormen een mooi contrast met het strand en de zee.

gletsjermeer: Breiðárlón

Don’t: The Blue Lagoon

Je moet eigenlijk al vooraf reserveren, het is heel erg duur en het is ook nog eens verschrikkelijk druk. Wil je toch eens baden in natuurlijk verwarmd water, dan is er een soortgelijk maar veel minder duur en druk bad in de buurt van Myvatn (www.myvatnnaturebaths.is). Het kan ook voor niets: iets boven Hveragerdi ligt Reykjadalur. Daar is een natuurlijke warmwater stroom waar je voor niets in kunt baden. De blauwe klei (voor veel geld in kleine potjes verkocht in the Blue Lagoon) krijg je er dan eveneens gratis bij!

blauwe klei bij Reykjadalur

Don’t: In een paar dagen de hele rondweg langsgaan

De rondweg om IJsland is circa 1.400 km lang. Natuurlijk kun je dat in een aantal dagen doen. Met een maximum snelheid van 90 km per uur zit je dan waarschijnlijk wel iedere dag een paar uur in de auto. Wat ik persoonlijk dan jammer vind, is dat je tijd bij een locatie dan zo beperkt is. Je komt lang niet altijd op de ideale tijd van de dag voor een foto langs en stel dat het dan ook nog net giet van de regen… Als je tijd beperkt is, raad ik je aan de reis in stukken te knippen en dan dit jaar intensief te genieten van één stuk en het andere stuk (of stukken) te bewaren tot een andere keer.

Don’t: Niet gaan

Om IJsland te beschrijven voor een fotograaf, kom ik superlatieven te kort. Het is werkelijk fenomenaal, een ervaring die je de rest van je leven meeneemt. Ik kan je van harte aanbevelen dit land te bezoeken. Neem wel voldoende geheugenkaartjes mee!

Mocht je even willen sparren of hulp nodig hebben, dan kun je me per
mail bereiken
.

Veel plezier met fotograferen alvast!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

In de stijl van Pascal Laceur – Prachtige straatfotografie

Olympus OM-D E-M1 Mark II Hands-on – Wilde paarden in Spanje