in

Druppelfotografie


16 oktober 2013, 10:08

Het fotograferen van druppels is nog niet zo simpel. Michel Nolsen volgde een workshop en deelt zijn opgedane kennis.

Druppelfotografie

Af en toe is het leuk om Google af te struinen op zoek naar leuke ideeën voor leuke foto’s. Zo kwam ik ook regelmatig foto’s tegen van druppels. Dit leek mij zeer leuk om te doen. Na wat experimentjes thuis heb ik een leuke miniworkshop gedaan bij Peter van Veen.

Door een beetje melk toe te voegen krijg je een massieve kleur.

Opstelling

Tijdens de workshop gebruikten we een braadslee gevuld met een beetje water en daarin een kunststof wit vel als ondergrond. Het moet van kunststof zijn want een papieren vel neemt water op en is dan niet meer egaal wit. Boven de bak hangt een slangetje. Dit slangetje komt van een infuuszakje, Peter heeft dit zakje ooit weten te regelen in een ziekenhuis. Het infuuszakje heeft een clipje om de snelheid van het druppelen mooi te kunnen regelen. Natuurlijk is het ook mogelijk andere dingen te gebruiken om druppels te laten vallen, denk hierbij aan een boterhamzakje of een pipetje. Ik ben thuis zelf begonnen door de kraan op druppelen te zetten. Het nadeel is dat ik in de gootsteen moest fotograferen Dit gaf vreemde reflecties.

Ik ben thuis begonnen zonder triggerset. Het lukt wel maar het is een hoop klooien en je houdt rare reflecties van de gootsteen.

Fotograferen

De camera wordt op een statief geplaatst. Op de camera wordt een draadloze trigger geplaatst en de flitser of eventueel meer flitsers zijdelings naast of boven de bak. Als je net begint en geen triggerset hebt, kun je experimenteren met lange sluitertijden in een donkere ruimte. Licht aan, camera instellen, scherp stellen. Je zet de flitser aan en zet de camera op zelfontspanner. Snel het licht uitdoen en dan de testknop van je flitser indrukken en hopen dat je het goede moment gekozen hebt. Het is wat geklungel maar het is mij ook gelukt. Helaas dus wel met die reflecties Dan zetten we het druppelen aan met behulp van de clip. Door op de plek waar je wilt scherpstellen een sateprikker of iets dergelijks te houden, kun je hierop scherp stellen. Het makkelijkste is dit te doen met de liveview, je kunt dan inzoomen op het display om het zo scherp mogelijk te krijgen. Je kunt vaak zelfs tot 10 keer inzoomen op je scherm in liveview. Zo kun je op het kleinste puntje nog scherp stellen. Diafragma ingesteld op f/16 voor een grote scherptediepte. Dit is uiteraard afhankelijk van de lens/camera combinatie. Sluitertijd lekker kort houden om de druppels te kunnen bevriezen. De flitser(s) zorgen voor voldoende licht. Bij mij stond de sluiter op 1/160 en de iso op 100.

Gemaakt tijdens de workshop.

Nu is het een kwestie van proefschieten, Het is dan vooral even je flitser(s) instellen op de juiste sterkte om de belichting in orde te krijgen. Dan is het een kwestie van het afdrukken op het juiste moment om de druppel er op te krijgen, en niet alleen een kroontje van de druppel in het water of helemaal niets…..

Met kleurenfilters op je filters kun je de kleuren veranderen.

Kleurenfilters

Door gebruik te maken van kleurenfilters op de flitser(s) kun je de kleuren van achtergrond en druppel veranderen. Ook kun je de flitser(s) verplaatsen om met het licht te stoeien. Erg leuk!
Door een beetje melk toe te voegen aan het water in de braadslee kun je de druppels een massieve kleur geven. Ik heb de filters bij Peter gekocht maar ze zijn te koop bij de meeste fotozaken. Ik betaalde € 10,- per set van 6 stuks, inclusief klittenband. De filters zitten gemonteerd met stukje klittenband die je op de flitser plakt (aan de zijkanten) en op de filters zelf. Zo kun je snel wisselen van kleur.

Je kunt in plaats van druppels ook iets in het water laten vallen en dit op de foto zetten. Bijvoorbeeld een walnoot of een aardbei.

Meer weten?

Wil je meer weten of het fotograferen van druppels? De Fotodokter heeft er ook een uitgebreide uitleg over gegeven.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Michel Nolsen. Sinds een klein jaartje fotografeer ik wat actiever met mijn camera, een Canon EOS 500D. Ik probeer eigenlijk van alles uit en ben nog steeds aan het ontdekken.Een echte eigen stijl heb ik nog niet ontwikkeld. Ik probeer met niet al te dure apparatuur toch leuke foto’s te maken. Mijn apparatuur bestaat verder uit, een 18-55mm kitlens, een 50 mm F1,8 lens en een 55-250mm lens. Verder heb ik nog een Nissin DI866 flitser met een draadloze trigger en een Manfrotto statief..

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fullframe zonder spiegel: Sony A7 en A7R

Zeiss Otus 55mm f/1.4 voor fullframe