in

Een afstandsbediening kopen? Hier moet je op letten


7 februari 2020, 08:24

Met een afstandsbediening bedien je je camera op afstand. Je bedient hierdoor de sluiterknop en flitser zonder dat de camera te bewegen. Afhankelijk van hoe ver je van de camera wil staan, kun je kiezen voor een bekabelde of draadloze afstandsbediening. Verschillende afstandsbedieningen hebben daarnaast leuke en interessante opties.

Draadloos

Draadloze afstandsbedieningen voor camera’s werken meestal via een infraroodsignaal, hetzelfde als de afstandsbediening voor je tv dus. Ietwat onhandig is dat er voor elk merk en type camera verschillende afstandsbedieningen zijn. Ze zijn niet universeel en daardoor ook lastiger uit te wisselen. Zorg dat je voor aanschaf goed checkt of het type voor jouw camera geschikt is.

Zoek in het cameramenu naar de optie om de ontvangst van dit signaal in te schakelen. Richt vervolgens de afstandsbediening op de camera (hoe nauwkeurig dit moet hangt af van de camera en de remote). Dit werkt tot pakweg 5 à 7 meter afstand.

Er zijn ook setjes te koop met een ontvanger en een afstandsbediening. Deze werken via radiofrequenties, waardoor je verder weg kunt staan, en geen directe zichtlijn tussen de apparaten nodig hebt.

Met deze set kun je je camera draadloos bedienen.

Je camera draadloos bedienen is bijvoorbeeld handig bij studiofotografie. Je hoeft dan niet altijd achter de camera te staan, maar kunt rondlopen en makkelijker met je model communiceren.

Ook bij het maken van een zelfportret is het ideaal: je stelt de camera eerst in, neemt plaats en drukt op het knopje. Geen gedoe met heen en weer rennen naar de camera en om binnen de tijd van de zelfontspanner op je plek te staan.

Bij macrofotografie komt een afstandsbediening ook goed van pas. Hierbij is de scherptediepte zeer klein, en met de afstandsbediening voorkom je dat je de camera beweegt en het scherpstelpunt nét ietsje aanpast.

Nog een voorbeeldsituatie die zonder draadloze bediening veel lastiger is: het fotograferen van schuwe dieren. Zit jij stilletjes 5 meter verderop, dan zal het dier niet bang zijn voor je camera.

Met een kabel

Je hebt ook afstandsbedieningen met een kabeltje: ook wel draadontspanner genoemd. Het kabeltje is meestal ongeveer een meter lang. Waarom zou je dan niet gewoon op het knopje drukken? Omdat je bij een draadontspanner de camera niet aan hoeft te raken, en dus niet voor trillingen kunt zorgen. Dit komt goed van pas bij lange sluitertijden, bijvoorbeeld ’s avonds of bij landschapsfotografie.

Zoek ook bij dit type afstandsbediening eerst uit of het zal werken met jouw camera. Niet elke camera heeft namelijk een ingang voor het stekkertje.

Met een draadontspanner bedien je de ontspanknop van de camera vanaf een afstandje.

Smartphone

Niet fotograferen met je smartphone, maar met behulp van je smartphone! Heeft
jouw camera wifi, dan is het vaak mogelijk om een smartphone met app te gebruiken als afstandsbediening. Soms kan het ook via NFC.

Elk merk heeft z’n eigen app, dus zoek in de Apple App Store of Google Play Store naar de app van jouw camerafabrikant. Via deze app kun je ook foto’s vanaf de camera overzetten naar je smartphone om ze direct te delen met vrienden.


Met deze app van Sony kun je de camera vanaf afstand bedienen met je smartphone.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres
laan met bomen en regenboog

Fraai fotoweer

Lightroom: je originelen veilig in de cloud