in

Een andere compositie: de diagonaalmethode


18 februari 2020, 08:34

Om je te helpen om aantrekkelijkere foto’s te maken, zijn er allerlei compositieregels bedacht. We leggen je in dit artikel de diagonaalmethode uit, welke nog best een uitdaging kan zijn.

Diagonaalmethode

De diagonaalmethode is een redelijk recente compositieregel. Hij werd ontdekt door Edwin Westhoff, een Nederlandse fotograaf die onderzoek deed naar de regel van derden. Westhoff onderzocht beelden waarvan de compositie in het algemeen als goed wordt beoordeeld. Hij ontdekte dat bij veel beelden de regel van derden vaak nét niet opging: belangrijke beeldelementen bevonden zich net niet op één van de lijnen of kruispunten.

Waar dan wel? Op de lijnen en kruispunten van een diagonale lijn van 45 graden vanuit de beeldhoeken. Deze toevallige ontdekking staat te boek als de diagonaalmethode en vindt de laatste jaren steeds meer bijval. De diagonaalmethode zelf is dus niet nieuw, het patroon is alleen nog niet zo heel lang geleden ontdekt.

Bij de diagonaalmethode worden eveneens vier denkbeeldige lijnen over het beeld getrokken, maar dan diagonaal. En net als bij de andere methodes is het visueel interessant om een onderwerp op een willekeurig punt van deze lijnen te plaatsen of op een snijpunt tussen twee lijnen.

Dit is de diagonaalmethode in perfectie. De zijkanten van de stijger lopen precies door de 45graden-diagonalen van de onderste hoeken van de foto. Doordat de stijger daarna afbuigt wordt het een nog interessanter beeld.

Foto: Cor van der Veen, corvee1r.zoom.nl

In de praktijk is deze methode lastiger bewust toe te passen, omdat je gemakkelijker de horizontale en verticale lijnen trekt dan de diagonalen op precies 45 graden. Toch kan het interessant zijn om deze methode eens in de praktijk uit te proberen.

Eén aspect van de diagonaalmethode passen veel fotografen onbewust al toe: als er schuine lijnen in een beeld voorkomen, kan het aantrekkelijk zijn deze lijnen vanuit de hoeken van het kader te laten lopen.

Het is lastig om de diagonaalmethode al toe te passen bij het fotograferen. Je kunt deze lijnen niet als raster over je beeld laten leggen, dus je weet niet direct waar de kruispunten van de diagonale lijnen liggen. Deze methode is dan ook vooral een ‘regel’ die in de nabewerking wordt toegepast.

Het geheim van een sterk beeld: de nadruk op één onderwerp

Bewegingsonscherpte – wat is het en hoe voorkom je het?