in

Een hoog dynamisch bereik: het stappenplan voor een HDR-foto in de avond

Een andere techniek (naast het sterrenspoor) waarbij je meerdere foto’s samenvoegt voor een bepaald eindresultaat, is de HDR-techniek, zoals hier gebruikt door Martin Koldewijn. Deze techniek gebruik je als je een foto wilt maken met een hoog dynamisch bereik, dus met extra veel details in alle lichttonen.

 

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotografie-recepten in Zoom Academy. Hierin praten ervaren Zoomers over het maken van hun mooiste beelden en nog veel meer.

 

Een HDR-foto wordt vaak gemaakt door meerdere foto’s (vaak drie of vijf) te maken met verschillende belichtingen. Dit verschil zit vaak in de sluitertijd, omdat dit voor het beste samenvoeg-resultaat zorgt. Bij drie foto’s maak je een donkere, een medium-donkere en een lichte foto, bij vijf beelden maak je nog een donkerdere en een lichtere erbij. Door het samenvoegen van de beelden krijg je een resultaat waarin zowel schaduwen als hooglichten goed belicht zijn en veel detail bevatten.

 

Idee

“Ik wilde al een tijd een HDR-foto maken van een skyline met lichtende nachtwolken. Hiervoor heb ik een tijdje het weer in de gaten gehouden, maar uiteindelijk ben ik op een mooie avond spontaan op pad gegaan. Eenmaal aangekomen op de brug in Deventer was ik niet de enige die een foto wilde maken!”

“Ik ben eerst rond gaan lopen om een mooie plek te zoeken voor het maken van de foto. Ik heb deze avond op verschillende plekken foto’s gemaakt, maar uiteindelijk waren mijn laatste vijf foto’s op de beste plek gemaakt met de beste wolken. Een mooie lucht fotograferen vergt soms geduld.”

 

HDR

“Het maken van een HDR-foto is qua basis niet anders: je moet eerst een mooie locatie en compositie vinden. Geef hierbij niet te snel op. Ik zocht telkens naar een nog betere compositie, die ik later op de avond vond. In de loop van de avond werd de lucht ook steeds mooier. Op de brug heb ik een mooie plek gevonden. Ik heb mijn camera op statief gezet, om vervolgens met de bracketing-functie van mijn camera de vijf foto’s te maken met een belichtingscompensatie van 1. Dat betekent dat ik telkens met één stop verschil de vijf foto’s heb gemaakt.”

 

 

 

De vijf losse foto’s die zijn samengevoegd tot het HDR-beeld.

 

Martin Koldewijn (mkoldewijn)

Samenvoegen

“In het bewerkingsprogramma Aurora HDR heb ik de foto’s samengevoegd. Hier heb ik de instelling Ghost Reduction gebruikt. Deze instelling zorgt ervoor dat grote verschillen tussen de vijf foto’s worden rechtgetrokken.”

 

 

Tussenresultaat: dit is de samengevoegde HDR foto uit Aurora, voordat de resterende nabewerking werd gedaan.

 

“In Luminar AI ben ik de foto gaan bewerken met een standaardsjabloon: Zonsondergang. De kleuren worden hierdoor wat levendiger. Je kunt er vervolgens voor kiezen om de foto te croppen naar een panorama-formaat van 16:9, zoals ik hier heb gedaan.”

 

 

Het eindresultaat.

 

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotografie-recepten in Zoom Academy. Hierin praten ervaren Zoomers over het maken van hun mooiste beelden en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Tips over locaties van foto’s
  • Welke instellingen je nodig bent voor welke foto
  • Je eigen creativiteit te vergroten
  • Stap voor stap hoe een foto tot stand is gekomen

Bekijk hier de volledige Cursus Fotografie-recepten.

Bekijk ook deze video over het maken van een HDR-foto:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Bewegingsonscherpte in de achtergrond creëren in Photoshop

Zo maak je een iconisch beeld na – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 8