in

Evernote, hét notitieboek voor fotografie22 februari 2015, 22:12

Met meer dan 100 miljoen gebruikers is Evernote één van de grootste online notitiediensten ter wereld. Evernote noemt zichzelf ‘de werkplek voor al je werk’. Met alle functies die de service biedt, is Evernote uitstekend geschikt om te gebruiken voor je fotografie. Chris Schoonens bespreekt deze handige tool.

Jouw account

Om Evernote te gebruiken, moet je eerst een account aanmaken, dat kun je doen door op deze link te klikken. Je kunt hier kiezen voor drie verschillende accounttypen, namelijk: het gratis account, een betaald Premium-account en een betaald bedrijfsaccount (Evernote Business). Je kunt er vanuit gaan dat voorlopig een gratis account voldoet. Een Premium-account biedt onder andere meer opslag, meer zoekfuncties en de mogelijkheid tot het offline lezen en bewerken van je notities op je smartphone of tablet. Een bedrijfsaccount biedt hiernaast ook meer mogelijkheden voor samenwerking en beheer. Mijn tip is om eerst een gratis account te proberen, je kunt later altijd nog ‘upgraden’.
Als je eenmaal een account aangemaakt hebt aangemaakt, dan kom je in het beginscherm van Evernote. Ik heb hieronder een schermafbeelding geplaatst, veel tekst is uit privacyoverwegingen wazig gemaakt, maar de verschillende functies zijn wel zichtbaar.

Meer dan losse notities

Evernote kan, anders dan de naam misschien impliceert, voor meer zaken gebruikt worden dan alleen het maken van notities: met Evernote kun je alles rond je fotografie ordenen en organiseren. Een voorbeeld: je bent jezelf aan het voorbereiden op het fotograferen van een trouwerij. In Evernote maak je een notitieboek met de titel ‘Trouwerij naam en naam’. In dit notitieboek sla je al je gedachten, hersenspinsels, foto-ideeën en lijstjes op. Dat gaat heel makkelijk: klik op de grijze knop “Nieuwe notitie” en je kunt aan de slag. Op het moment dat je een notitie aan het maken bent, krijg je verschillende functies te zien, die misschien wel interessant zijn. Zo kun je lijstjes maken: maak bijvoorbeeld een stappenplan voor het nemen van iedere groepsfoto. Als je dit eenmaal in je notitie hebt staan, kun je weer na gaan denken over andere zaken. Het is in Evernote ook mogelijk een tabel te maken, rechtstreeks in je notitie. Zo kun je een overzicht maken van de verschillende locaties die je op de dag zal tegenkomen.


Dit is het beginscherm van de website van Evernote. Bovenin zie je het zoekvak, aan de linkerkant zie je onder andere het kopje notitieboeken en het kopje labels.

Inspiratiefoto’s direct toevoegen

Dit zijn maar een aantal voorbeelden van de functies die Evernote voor een fotograaf biedt. Een hele mooie mogelijkheid in Evernote is het bijvoegen van bestanden. Zo kun je inspiratiefoto’s of foto’s van de locaties direct in één notitie of in één notitieboek opslaan. Let er wel op dat je met deze foto’s meer opslagruimte gebruikt dan wanneer je alleen tekst invoert. Met een gratis account krijg je 25MB ruimte per notitie, met Evernote Premium is dat 100MB.

Onoverzichtelijk?

Als je Evernote eenmaal wat intensiever gebruikt, dan kan het voorkomen dat je notities onoverzichtelijk in één notitieboek komen te staan, iets wat je helemaal niet wilt hebben als je voor een opdracht aan het plannen bent. Je kunt er voor kiezen een nieuw notitieboek te maken. Zo kun je, om even op het voorbeeld van de trouwerij terug te komen, ervoor kiezen om drie aparte notitieboeken te maken voor de ochtend, de middag en de avond. Naast het scheiden van notities in notitieboeken, kun je in Evernote nog een andere manier van indelen gebruiken, namelijk ‘Labels’ (in de Engelse versie ‘Tags’ genoemd). Heb je bijvoorbeeld verschillende notities met inspiratiemateriaal verdeeld staan over verschillenden notitieboeken, dan kun je aan deze notities het label ‘Inspiratie’ toevoegen. Als je later op dit label klikt, dan komen alle notities uit verschillende notitieboeken in één overzicht tevoorschijn.
Heb je een notitie op een bepaald moment nodig, dan kun je een herinnering aan de notitie toevoegen: als je de app van Evernote hebt geïnstalleerd, dan krijg je hier een melding van op je smartphone of tablet.

Voor je smartphone, tablet of computer

Hiermee kom ik meteen op de verschillende apps en programma’s die Evernote aanbiedt naast de website. Voor zowel iOS en Android als voor Windows smartphones en tablets bestaat er een app, die kun je hier downloaden voor iOS, hier voor Android en hier voor Windows. Evernote biedt ook nog andere apps aan, een overzicht van die apps kun je hier vinden. Voor je computer of laptop is er ook een Evernote-programma. Die kun je hier downloaden voor Windows (downloaden begint meteen) en hier voor Mac. Daarnaast bestaat er een extensie voor Google Chrome, de Webclipper, waarmee je (delen van) internetpagina’s direct opslaat in je Evernote-account, een functie die erg van pas kan komen als je online inspiratie opdoet.

Niet meer kiezen tussen papieren of digitale notities!

Tot slot wil ik nog de Evernote Moleskine noemen, iets wat erg handig in gebruik is voor het maken van schetsjes voor je foto’s of als je even je telefoon of tablet niet bij de hand hebt. De Evernote Moleskine is een papieren notitieboek, verkrijgbaar in verschillende soorten en maarten. Bij aankoop van dit notitieboek krijg je een aantal maanden een Premium-account cadeau. Dit notitieboek is er om een brug te slaan tussen digitaal notities maken en het maken van notities op papier: als je tekent of schrijft in de Evernote Moleskine en je gebruikt de camera-functie in de app, dan herkent de app de bladzijden en digitaliseert de notities. Bij het notitieboek worden ook stickers meegestuurd, die kun je gebruiken om je papieren notities direct in de digitale notitieboeken te ordenen en ze te labelen.

Al met al biedt Evernote een breed scala aan mogelijkheden voor de moderne fotograaf. Ik raad het zeker aan om eens te proberen!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Snelheid van autofocus

15 tips om online albums en echte fotoboeken te maken