in

Expertuitdaging: Architectuur fotograferen in de nacht


19 oktober 2017, 10:00

Bij weinig licht een volledig gebouw vastleggen, is niet de meest eenvoudige opdracht. Het vereist technisch inzicht in de mogelijkheden van nachtfotografie én kennis van het overbrengen van de kracht van architectuur. We dagen je uit om hiermee aan de slag te gaan!

De basics voor nachtfotografie

Idealiter fotografeer je met een fullframecamera, een lichtsterk objectief en een stevig statief. Het statief is echt noodzakelijk voor het goed kaderen van de gebouwen en voor de mogelijkheid tot een lange sluitertijd om de foto goed te belichten. Dankzij de fullframe-sensor kan je ook de iso-waarde nog iets hoger opschroeven, zonder direct last te hebben van de ruis.

De brandpuntsafstand van het objectief is sterk afhankelijk van het type foto’s dat je gaat maken. Een groothoek ligt zeer voor de hand, omdat je er zowel individuele gebouwen, maar ook een volledige skyline, imposant mee in beeld kan brengen. Iets meer afstand en wat meer tele-bereik kan juist voor minder vertekening in je beeld zorgen, maar het zorgt er ook al snel voor dat het gevoel van diepte verloren gaat.

ingrid-marcel

Slecht of weinig licht

Zoals gezegd is nachtfotografie zo lastig, omdat de hoeveelheid licht beperkt is. De meeste gebouwen zijn ’s nachts ook niet of nauwelijks verlicht. Karakteristieke gebouwen, zoals kastelen, gemeentehuizen of kerken hebben soms nog wel een spotlight erop staan, maar die zorgt vaak voor een nogal gelige uitstraling met keiharde schaduwen. Ook kantoorpanden zijn soms tot erg laat verlicht. Het lastige daarvan is dat vaak niet de juiste raampjes branden die jij graag verlicht zou zien. Dat kan het gebouw een onrustige uitstraling geven.
poit

Onverlichte gebouwen fotograferen

Als een gebouw volledig in het duister staat, dan kan je daar in je foto een heel erg dramatisch en imposant beeld van maken. Het gevaar is echter dat de elementen in je foto die wél lichtgeven, zoals een straatlantaarn of voorbijkomende auto, de aandacht wegnemen van het gebouw. We zijn namelijk automatisch geneigd om eerst naar de lichte delen in een foto te kijken. Wees dus heel selectief welke elementen je wel en niet in je beeld opneemt. Kies voor een extreme sluitertijd om alsnog je beeld goed te belichten en laat eventuele subtiele lichtbronnen, zoals sterren, de foto verrijken, zonder dat deze het hoofdonderwerp worden.
japanesepower

Leuk weetje:

Wist je dat je sommige monumenten, zoals Het Louvre, de Eifeltoren en het treinstation van Rome officieel niet mag fotograferen ’s nachts? De gebouwen zelf zijn hun copyright al kwijtgeraakt, maar de lampjes erop worden gezien als ‘artistiek werk’ waar nog copyright op rust. Vandaar dat er ook nauwelijks foto’s van vindbaar zijn op stockphotowebsites!

Verlichte gebouwen fotograferen

Als er wel sprake is van licht op of vanuit het gebouw, dan is het al veel makkelijker om deze als hoofdonderwerp neer te zetten. Je kan dan kijken hoe je het licht het beeld kan laten verrijken. Die eerder genoemde gelige-oranje spots, steken bijvoorbeeld qua kleur en contrast heel mooi af tegen een donkerblauwe nachthemel. Als je de volledige foto in blauw en oranje maakt, zorgt dat voor een mooi tegenstellend effect.

Als er juist sprake is van heel veel verschillende kleuren en lichtbronnen in je beeld, dan oogt het al snel erg druk. Je zal dan met een duidelijke lijnwerking van het gebouw moeten werken, om het oog alsnog sturing door de foto te geven.

Ga zelf aan de slag

Het wordt alweer steeds vroeger donker, dus er is tijd genoeg om er ’s avonds op uit te trekken met je camera! Vraag wel of een collega fotograaf met je meegaat, zodat je een gezelliger maar ook veiliger uitstapje hebt. Je loopt per slot van rekening toch ’s avonds met je dure apparatuur over straat.

Ga op pad in een nabijgelegen stad of kies juist voor de rustige dorpjes in je omgeving. De meest voor de hand liggende gebouwen zijn al vaak gefotografeerd, dus probeer ook eens de wat minder in het oog springende gebouwen mooi vast te leggen. Upload je resultaat op Zoom.nl met de tag ‘architectuurindenacht’ zodat wij ook van je werk kunnen meegenieten!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuwe Adobe Lightroom CC – Edit je foto’s op elk apparaat in de cloud

Tijd voor de grote najaarsschoonmaak van je camera én cameratas!