in

Expertuitdaging: Bevroren zeepbellen fotograferen!

Eline Sips

Het wordt koud dit weekend. Jammer? Nee! Kou geeft je de mogelijkheid om creatieve foto’s te maken van bevroren dingen, bijvoorbeeld bevroren zeepbellen!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Bekijk ook de resultaten van de vorige expertuitdaging: spiegelingen!

Hoe fotografeer je bevroren zeepbellen?

Het slechte nieuws: je moet er wel vroeg voor opstaan. Bevroren zeepbellen maak je namelijk als het aan de grond nog vriest en de komende dagen zal dat vooral in de ochtend zijn. Zoek een beschut plekje met weinig tot geen wind en blaas een niet al te grote bel, vlak boven de grond.

Dan moet je even wachten tot de bel bevriest. Als het goed koud is buiten, dan duurt dit niet lang. Je zal zien dat er zich vanzelf prachtige ijsbloemen op de bel vormen. Die variëren iedere keer weer en zijn telkens volledig uniek! Houd je camera ook laag bij de grond of leg deze bijvoorbeeld op een plastic zak, zodat je camera wel droog blijft.

ajeetje

De juiste instellingen

Gebruik manual focus, om goed op de ijsbloemen scherp te stellen. Vergroot je foto op je display om er zeker van te zijn dat scherp ook echt scherp is! Afhankelijk van hoeveel licht je beschikbaar hebt, kan je je sluitertijd verlengen en verkorten om je belichting aan te passen. Omdat je camera stabiel op de grond staat, zal dit niet voor bewegingsonscherpte zorgen. Fotografeer met een open diafragma, om een mooie onscherpe achtergrond te creëren. Houd je iso-waarde laag om de scherpte niet te verdoezelen met ruis in je details. Heb je een macrolens of een set tussenringen? Mooi! Als je die gebruikt, kan je extra dicht op de ijsbloemen kruipen.

maghs

Verschillende soorten bellen creëren!

Probeer je foto’s te verrijken, door wat afwisseling op te zoeken. Een paar bevroren grassprieten in beeld, geven de foto een extra ijzig gevoel, of een kille stenen ondergrond, zorgt dat de bel zijn ronde vorm mooi behoudt. Als het écht heel koud is, kan je zelfs een bel in de lucht blazen. Dan kan je een zwevende bevroren bel fotograferen, die als een soort planeet in de lucht hangt. Dat vraagt wel om een kortere sluitertijd om de beweging te bevriezen.

lucienne-fotografie

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnlchallenge. Komende week delen we jullie beste resultaten!

jeta

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

12 fotolocaties om ijsvogels te fotograferen

Zo corrigeer en verbeter je je foto in Lightroom