in

Expertuitdaging: Details in de natuur1 april 2019, 11:30

Bij natuurfotografie denken we al snel aan een totaalplaatje van bloemen, planten en dieren. Toch is het niet verkeerd om eens wat dieper in de natuur te duiken – letterlijk.

Het fotograferen van details kan namelijk verrassende beelden opleveren! Door in te zoomen op een bepaald onderwerp ontstaan beelden die voor de kijker niet direct herkenbaar zijn, wat je foto’s extra interessant maakt. Plaats jouw beste detailfoto op Zoom.nl of op Instagram met de tag zoomnluitdaging en wie weet staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine!

De lente is begonnen en er zijn volop mooie details te vinden. Ga naar buiten en kijk goed om je heen. Zie je de bomen en struiken met volle knoppen? Of de prachtige tulp met z’n felle kleuren? Pak je camera dan snel en ga aan de slag. We geven je nog een paar tips om details in de natuur op z’n mooist te fotograferen.

Accentueer je onderwerp

Voor geslaagde resultaten is het belangrijk om je in je foto volledig te focussen op het detail. Het liefst wil je dus de omgeving rondom dat detail vervagen, zodat deze minder opvalt. Dit kan met behulp van een geringe scherptediepte. Met een diafragmawaarde van F 2,8 of lager creëer je een mooie, wazige achtergrond, waarmee je je onderwerp extra accentueert. Ook contrasten in je foto kunnen ervoor zorgen dat je onderwerp wordt uitgelicht. Ga hier dus naar op zoek tijdens je speurtocht naar een interessant detail.

foto: daan-de-vos · Canon EOS 80D · ISO 200 · F 2.8 · 1/200 SEC · 100 MM

Zoom in: direct of achteraf

Vind je het lastig om mooie details te vinden in de natuur? Soms is het niet eens nodig om daar specifiek naar op zoek te gaan. Je kunt namelijk ook een ‘totaalplaatje’ van een onderwerp in de natuur croppen tot een detailfoto. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een wild dier. Vaak is het lastig om dichtbij te komen. Voor een close-upje kun je een tele(zoom)lens gebruiken, maar ook achteraf inzoomen op een bestaand overzichtsbeeld.

foto: jonggolde · Canon EOS 7D Mark II · ISO 800 · F 6.3 · 1/1600 SEC · 562 MM

Unieke invalshoek

Onderwerpen vinden in de natuur is vaak niet de lastigste opgave. In ieder bos of natuurgebied zijn eindeloos veel interessante onderwerpen te vinden. Zeker als je details gaat fotograferen, is een klein hoekje vaak al voldoende om een mooie foto te maken. Het is wel een uitdaging om een detail ook echt interessant te laten zijn als beeld. Daag jezelf dus uit om een bijzondere invalshoek of compositie te gebruiken. Op deze manier kun je het gekozen onderwerp op een unieke manier afbeelden.

foto: valerie-d · Canon EOS 750D · ISO 100 · F 1.8 · 1/4000 SEC · 50 MM

Resultaten expertuitdaging: Laat het weer je foto bepalen

Maak foto’s bewerken makkelijker met Lightroom presets!