in

Expertuitdaging: Fotografeer in high key!6 juli 2018, 17:48

De uitdaging van deze week is het maken van een high key foto. Een high key foto heeft de volgende twee kenmerken; de achtergrond is geheel wit en het onderwerp heeft weinig contrast. Vaak gebruik je flitslicht bij het maken van een high key foto.

Lichtbron

Met twee flitsers kom je al heel ver voor het maken van een high key foto. Hoe meer flitsers je gebruikt, hoe meer invloed je hebt op de belichting in de foto. Met het eerste licht belicht je de achtergrond van de foto, want deze moet wit zijn. De tweede lichtbron zet je voor je onderwerp. Het onderwerp of misschien het model in de foto staat tussen de twee lichtbronnen in. Plaats je model of onderwerp niet te dicht op de achtergrond, want dan ga je de structuur hiervan zien in je foto. Zie je toch nog structuur op je foto? Dan kun je dit weghalen in de nabewerking.

BrendaBijl

Belichting

Het is natuurlijk het makkelijkst om te fotograferen voor een witte muur. Mocht je deze niet tot je beschikking hebben, dan is het makkelijk om met een sterke flitser iedere achtergrond wit te maken. Probeer bepaalde lichtsterktes uit met de flitser op de achtergrond tot dat je de gewenste kleur hebt. Zet deze flitser ook weer niet te sterk, want dan kan het licht weerkaatsen op de achterkant van je model. Dit kun je ook voorkomen door het model weer verder van de achtergrond af te plaatsen.

Ph-otodotnl

Ben je tevreden met het licht op de achtergrond? Dan ga je bezig met de belichting op je model of onderwerp. Het is belangrijk dat deze flitser juist zacht licht heeft, want in een high key foto horen geen harde schaduwen of contrast. Deze harde lijnen kun je voorkomen door het flitslicht te weerkaatsen via het plafond. Lukt dit je niet, dan kun je gebruik maken van een witte paraplu. Het is altijd een beetje uitvogelen wanneer je de juiste belichting hebt op zowel je achtergrond als je onderwerp of model.

Mgompie

Nabewerking

Wat je nabewerkt aan een high key foto zijn vaak de achtergrond en nog eventuele schaduwen of contrast op je onderwerp. Ook kun je met high key kiezen voor een zwart-wit foto, maar dat ligt er maar aan wat jij voor ogen hebt!

Joop58

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week delen we jullie beste resultaten!!

Woutling

Inschrijvingen Sony World Photography Awards 2019 gestart

Knoppen draaien – Loupedeck+