in

Expertuitdaging: Gebruik een kleurthema


13 juni 2019, 11:53

Voor de een is kleurenfotografie een zegen, terwijl de ander toch liever in zwart-wit fotografeert. Kleuren kunnen tenslotte ook afleiden. Maar wanneer je kleur bewust en op de juiste manier toepast, kun je een foto echt laten knallen. Hieronder geven we je een drietal tips om mee aan de slag te gaan.

Durf jij kleur te bekennen? Kies dan eens een kleur en geef die de hoofdrol in je foto. Plaats jouw foto met een kleurthema op Zoom.nl of op Instagram met de tag zoomnluitdaging en wie weet staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine!

Tips voor het toepassen van een kleurthema

Tip 1: Beeldvullend

Een beeldvullende, felle kleur trekt direct de aandacht. Zorg wel dat je het verder rustig houdt, zodat het geen kleurrijke kermis wordt waarin je de focus verliest. Combineer een kleurvlak met een duidelijk onderwerp, zoals een portret of een object, en je zult zien dat die er meteen uitspringt. Je kunt de kleurtint (kleding) van je onderwerp mooi afstemmen op het beeldvullende kleurvlak, maar een contrasterende kleur kan ook heel goed werken. Houd het wel simpel en laat de kleur voor de ‘funk’ zorgen.


foto: ac-fotografie · Sony A7R II · ISO 0 · F · SEC · MM

Tip 2: Kleurrijk detail

In plaats van een kleurige achtergrond kun je ook voor een rustig geheel kiezen met alleen een kleurrijk detail. Wanneer er één kleur uitspringt, trekt dat meteen de aandacht. Zorg er dus wel voor dat dit ook hetgeen is waar de aandacht naartoe moet gaan, anders leidt het waarschijnlijk alleen maar af. Let er ook op dat het oog van de kijker niet wordt afgeleid door andere kleuren in het beeld. Houd het simpel. Het kan ook leuk zijn om te spelen met herhaling door dezelfde kleur meerdere keren terug te laten komen in je foto.


foto: susanlambeck · Nikon D750 · ISO 200 · F 11.0 · 1/6 SEC · 44 MM

Tip 3: Verras jezelf (en ons)!

Daag jezelf eens uit door met een vooraf bedacht kleurthema op pad te gaan. Fotografeer alles wat die kleur heeft. Doordat je met een hele nieuwe focus naar de wereld om je heen kijkt, wordt je creativiteit geprikkeld. Zo kom je met de verrassendste resultaten thuis. Bijkomend voordeel is dat je er ook een mooie serie van kunt maken, omdat de terugkerende kleur voor eenheid zorgt. Of lap alle bovenstaande tips aan je laars en verras ons met jouw eigen invulling van deze kleurrijke uitdaging!

Plaats jouw foto met een kleurthema op Zoom.nl of op Instagram met de tag zoomnluitdaging en wie weet staat jouw foto de volgende keer wel in het nieuwe Zoom.nl-magazine!

Sony FE 200-600mm F5,6-6,3 G OSS – Supertelezoom voor E-mount

Spelen met kleuren in Lightroom – HSL-Paneel uitgelegd