in

Expertuitdaging: Het Leven op Straat28 oktober 2019, 17:07

Na de zomer is iedereen weer teruggekeerd naar de alledaagse routines en de dagen worden langzaam steeds korter. Maar dit betekent niet dat je inspiratie ook in een sleur moet belanden. Bij dezen dagen we jullie uit om het leven op straat te fotograferen! Op de weg naar het werk, of juist onderweg naar de supermarkt, overal is de dynamiek van het leven zichtbaar. Dus leg de camera niet links deze maanden, maar creëer je eigen levendige tableau van het alledaagse leven op straat.

Mensen

Straatfotografie onderscheidt zich van de andere fotografiegenres, doordat het zich focust op mensen, maar niet in een portretvorm. Het draait allemaal om mensen, het liefst middenin hun dagelijkse bezigheden. De spontante en ‘echte’ momenten is wat straatfotografie zo bijzonder maakt. Zorg dus dat je probeert om onopvallend, maar niet stiekem, mensen op de foto te zetten. Mensen zorgen er automatisch voor dat je beeld ‘leeft’ en het wordt gelijk interessant om naar te kijken.

Instellingen

Bij straatfotografie komt het vaak voor dat je spontaan iets interessant tegenkomt. Enkele seconden heb je dan maar de tijd om het moment te vangen met je camera, voordat het weer weg is. En, hoe zonde is het om nét dat perfecte moment te moeten missen, omdat je camera niet goed ingesteld staat? Het handigste is dus om te zorgen dat je camera vooraf al helemaal goed is ingesteld.

Compositie

Ondanks dat het vaak de spontane momenten zijn die je straatfoto maken, helpt het om verschillende standpunten uit te proberen in je beeld. Vanaf ooghoogte werkt uiteraard prima als je snel moet reageren om een situatie, maar wanneer je lang op één punt blijft zitten dan kan het interessant zijn om te spelen met je standpunten. Probeer eens vanuit een heel laag of juist een heel hoog standpunt te fotograferen. Gegarandeerd dat het een totaal ander beeld zal opleveren! Wil je meer tips? Bekijk dan onze spoedcursus straatfotografie!


Foto: fransarts1946

Aan de slag!
Bepaal welk onderwerp je buiten wilt fotograferen en laat je creativiteit de vrije loop. Niets is te gek, alles mag! Richt je camera op een individu of op een groep. Doe wat jij wilt! Stuur uiterlijk 17 november jouw mooiste foto in voor de Zoom.nl-fotowedstrijd ‘Expertuitdaging – Het Leven op Straat’ en wie weet wordt jouw foto gepubliceerd in de volgende editie van Zoom.nl! Daarnaast ontvangt de winnaar een Case Logic-cameratas ter waarde van € 72,95.

Klik hier om mee te doen aan deze fotowedstrijd!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo creëer je diepte in een foto – 5 tips

Gebruik de nieuwste autofocustechnieken