in

Expertuitdaging: Laat het weer je foto bepalen


13 februari 2019, 09:00

Weerfoto’s ken je ongetwijfeld van het achtuurjournaal, waarbij het weerbericht wordt aangevuld met beelden die de dag mooi samenvatten. Je kan dit soort foto’s echter ook zelf maken, wat vaak zorgt voor verrassende invalshoeken voor je fotografie!

Fotografeer niet de oorzaak, maar het gevolg

Landschappen zijn het meestgekozen fotografieonderwerp om het weer weer te geven. Het geeft ons namelijk de perfecte mogelijkheid om de lucht vast te leggen, met het landschap als aanvulling om er een totaalplaatje van te maken. Dat is natuurlijk een relatief eenvoudige manier van weerfotografie. Toch zijn er nog voldoende andere mogelijkheden, waarbij de lucht soms nauwelijks een rol hoeft te spelen.

Probeer bijvoorbeeld niet het weer, maar de impact van het weer te fotograferen. Denk aan straatfotografie tijdens een flinke regenbui. Of een mooie wildlifefoto van een hert dat geniet van een voorjaarszonnetje. In principe kan je alle mogelijke onderwerpen gebruiken om het weer vast te leggen. Het vergt in sommige gevallen wel flink wat creativiteit!

Het weer als hoofdonderwerp

Als je toch kiest voor een landschap, probeer er dan voor te zorgen dat de lucht niet het enige onderwerp is waarin het weer naar voren komt. Zorg dat zowel de voorgrond als de lucht elkaar aanvullen en op die manier het effect van het weer versterken. Denk aan een voorgrond met flinke regenplassen of zonlicht dat door de wolken breekt en zo mooi een deel van de voorgrond uitlicht.

Neem de tijd!

Niets is zo veranderlijk als het weer. Gaat het ‘alleen maar regenen’ dit weekend? Een regenbui kan toch per minuut verschillen! Het ene moment heb je een subtiele miezerregen en het volgende moment komt het met bakken uit de lucht. Wolkenluchten trekken voorbij en veranderen qua kleur en qua vorm. Het loont dus echt om de tijd te nemen voor je fotografie en te wachten tot zich een situatie voordoet die voor jou de mooiste foto oplevert!

martijnvansabben

De nieuwe uitdaging: Meedoen

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week én in het nieuwe Zoom.nl-magazine delen we jullie beste resultaten!

awake78

Resultaten van de vorige expertuitdaging ‘Sfeervolle huiselijkheid’

Wanneer heb jij voor het laatst de meest vanzelfsprekende momenten in je eigen woonkamer gefotografeerd? Dat was namelijk het doel van de vorige expertuitdaging, met als onderwerp de sfeer in huis! Vooral de leuke gesprekken aan de keukentafel, bleken erg fotogeniek.

aliekeeising

bregitte

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat is brandpuntsafstand en wat is het effect ervan?

Canon lanceert compacte fullframe systeemcamera: Canon EOS RP