in

Expertuitdaging: Scherpe macrofoto’s van top tot teen


17 november 2017, 10:00

Macrofotografie is een van de populairste onderwerpen voor veel fotografen. Toch heeft het dicht op je onderwerp kruipen als grote nadeel dat er al heel snel een extreem kleine scherptediepte ontstaat. Ga de uitdaging aan en maak foto’s waarbij je onderwerp van top tot teen scherp is!

Extra licht toevoegen

Extra licht zorgt ervoor dat je het diafragma verder kan sluiten, zodat je een grotere scherptediepte krijgt. In het geval van macrofoto’s van insecten, betekent dit dat je een rups of libelle in de volledige lengte scherp kan krijgen. Zonder het toevoegen van licht, is dat haast onmogelijk als je de foto alsnog goed wilt belichten.

Professionele macrofotografen gaan dus niet voor niets vaak met extra licht op pad. De ringflitser is het meest populair om een complete en gelijkmatige belichting van je onderwerp te creëren. Daarnaast wordt er ook vaker gewerkt met losse flitsers, diffusors en reflectieschermen, om zacht reflectielicht op het onderwerp te laten vallen. Reflectieschermen hebben ook weer als voordeel dat ze, in een bepaalde tint, een mooie gloed creëren. Het vraagt wel meer kennis van lichtval om het onderwerp mooi uit te lichten.

1981mave

Focus stacking

Focus stacking is een techniek waarbij je van je onderwerp meerdere foto’s maakt, maar telkens op een ander punt scherpstelt. De foto’s combineer je achteraf in de nabewerking, waarbij je de scherpe delen uit de foto achter elkaar ‘opstapelt’. Om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te krijgen, is het essentieel dat alle andere omstandigheden precies hetzelfde blijven. Je zal dus vanaf een statief moeten fotograferen, je licht constant moeten houden en alle andere technische instellingen moeten bevriezen. Je draait enkel aan de focusring. Dat klinkt simpel, maar zodra er bijvoorbeeld een wolkje voor de zon waait, zit je al met een probleem. Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen, zoals insecten, is de kans ook groot dat ze op een gegeven moment bewegen. Snel en nauwkeurig werken is dus erg belangrijk!

fansie

Handige tool om je scherptediepte te berekenen!

Met onderstaande tool kan je heel eenvoudig berekenen hoeveel scherptediepte er ontstaat in je foto, hoeveel vergroting er optreedt en welke stappen je kan gebruiken voor je focus stacking! Meer info over deze tool vind je op de website van PhotoPills

De uitdaging

Ga aan de slag met macrofotografie maar probeer er voor te zorgen dat je onderwerp in de volledige lengte scherp is. Gebruik de eerder genoemde ideeën om dit voor elkaar te krijgen. Upload je foto’s op Zoom.nl met de tag ‘scherpvantoptotteen’ zodat wij van jullie resultaten kunnen meegenieten!

mariskab

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Warmte of kou benadrukken in je fotografie

Accessoires – De musthaves voor een fotograaf volgens Zoomers!